Broj 262

Hronika

Studenti novinarstva o »Republici«

Studenti cetvrte godine novinarstva na Fakultetu politickih nauka, koje vodi profesor Miroljub Radojkovic, i ove godine razgovarali su sa urednicima Republike o koncepciji lista i o tome na kakav prijem ona nailazi medju buducim novinarima. Zapazanja studenata potvrdila su ispravnost orijentacije Republike da redovno objavljuje oglede i tematske priloge, kao i prevode tekstova filozofa, naucnika i publicista koji doprinose boljem razumevanju nase neposredne proslosti i utemeljenju kritickog misljenja medju mladim ljudima. Oni su posebno izdvojili znacaj objavljivanja tekstova Hane Arent, dok su se medju objavljenim knjigama opredelili za Utopistiku Imanuela Volerstina. Preporucili su da Republika objavljuje i radove o manipulacijama u oblasti kulture, kao sto je to bio slucaj sa upotrebom folka u propagiranju ratne i nacionalisticke politike bivseg rezima, o cemu je u Republici objavljen ogled americkog novinara Erika Gordija.
Studenti su kao posebne vrline Republike izdvojili njenu doslednost u kritickom odnosu prema vlasti i jezicku kulturu koju list neguje, sto se kao posebna vrednost istice u vremenu brutalizacije i varvarizacije jezika.
Narocito zanimanje studenata privukla je i tema eticnosti profesije novinar, sloboda licnosti i spremnost na slobodan izbor.
U razgovoru sa studentima ucestvovali su glavni i odgovorni urednik Republike Nebojsa Popov, novinar Olivija Rusovac i profesori Ratka Maric i Miroljub Radojkovic.

O. R.  



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar