Broj 263

Dogadjanja

Zloduh iz fioke

Dusko Francuski, direktor, i Zeljko Bodrozic, glodur Kikindskih novina, ponovo su se nasli pred sudom, ponovo zbog teksta objavljenog u Kikindskim, i ponovo po tuzbi Rajka Raje Popovica, eks glodura Komune i vecitog tuzioca Kikindskih na osnovu Zakona o informisanju. Zasto opet, pobogu? Zar nisu bile dovoljne kazne kojima su ova dvojica kaznjena dok je zloglasni zakon bio na snazi, a pare im svakako nisu vracene (i ne zna se ka’ ce, i da li ce)? E, ovog puta situacija je drugacija: Rajko Rajo ne tuzi na osnovu Zakona o informisanju (daleko bilo, u snu se ne snilo!), nego po KZ, za uvredu nanetu putem stampe; povod za tuzbu nije senthuberska kera, nego navodi iz teksta Djure Knezevica, objavljenog u Kikindskim; i nisu tuzene novine, kako je nalagala tadasnja praksa (u slucaju Kikindskih vise nego bogata), nego samo Francuski i Bodrozic.
Odmah se ovde namece i nekoliko poslastica za izvestaca: tekst zbog kojeg Rajko Rajo ponovo tuzi izasao je krajem leta 1999. godine; autor Djuro Knezevic, svetle uspomene, bio je vec pokojni kad mu je doticni tekst objavljen u Kikindskim; Kikindske, Bodrozic i Francuski su zbog upravo tog teksta vec tuzeni i brzometno kaznjeni na osnovu Zakona o informisanju! Krivicna tuzba, podneta zajedno sa prekrsajnom prijavom, dakle pocetkom jeseni 1999. godine, odlozena je u fioku do daljnjeg, posto je kaznjavanje po Zakonu o informisanju bilo mnogo efikasnije i ubitacnije za nezavisne medije. I sad se ta ista krivicna tuzba, posle dvadesetak meseci cekanja, pojavljuje iz fioke, kao mali zloduh, da ozivi kikindski teatar apsurda. Na stranu sad pitanje moze li se ponovo suditi po vec presudjenoj stvari (nismo mi cepidlake!), u kojoj je vec i kazna naplacena, nego sta novi manevar pravosudja znaci u ovakvom trenutku. Pokusaj da se uspostavi pravna drzava ili neku novu vrstu pritiska na Kikindske? Jer, how lucky coincidence, tuzba se pojavljuje na videlu upravo u trenutku kad Kikindske, Francuski i Bodrozic trpe svojevrsnu presiju da Kikindske pristanu na fuziju sa Komunom, bivsim SPS a sada DOS glasilom, prepunim kadrova s kojima novinari Kikindskih ne zele da sede ni u istoj kafani. Elem, nije da se Kikindske svadjaju bas sa svima u novouspostavljenoj lokalnoj vlasti: mnogima vise konvenira klasican odnos novina (i novinara) prema nosiocima vlasti, kakav Komuna neguje, te stoga i ne pomisljaju da nesto menjaju, nego bi mnogo radije ukinuli Kikindske, a zadrzali Komunu, sa sve kadrovima medju kojima je (opet koincidencija!) i Rajko Popovic! On vise nije rukovodilac (v. d. direktor Komune sada je Jovan Gvero, donedavno urednik kulturne rubrike u Kikindskim), ali i dalje preti da »ce se vratiti« i postavlja uslove, kao da je strana za koju je navijao pobedila na izborima. Kikindske nisu (do sada) pristajale na fuziju; novinari Kikindskih su (barem do sada) izjavljivali da ne zele da rade sa ekipom koja je vise nego dvostruko brojnija od njihove, a svih ovih godina je i neuporedivo bolje zaradjivala, radeci upravo tako kako je radila; i, hop, evo nama tuzbe.

Pitanja je, opet, previse, ali Francuski i Bodrozic su se uredno pojavili na rocistima pocetkom juna. Kikindska javnost (koliko u Kikindi uopste ima javnosti) s nestrpljenjem ocekuje sta ce biti dalje. Sledi nova epizoda X file.

Gordana Perunovic Fijat   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar