Broj 263

Ogledi



Od ovog broja objavljujemo istrazivacke oglede iz projekta »Put Srbije ka miru i demokratiji«, kao sto smo pre nekoliko godina objavljivali oglede koji su potom sabrani u zbornik Srpska strana rata.
Ur.                    

Sustinsko pitanje koje ja pokusavam da postavim, pored ostalog i ovim tekstom, pitanje na koje pozivam da svima nama odgovore obe nase vlade, oba nasa predsednika i oba premijera, obojica ministara pravde, glasi:
Da li je u ovoj zemlji ubistvo drugog coveka kaznjivo?
Ako jeste, zasto sve ubice za koje vlast zna da su ubice nisu uhapsene i zasto im se ne sudi, a ako ubistvo nije kaznjivo onda vlast ne treba nista da objasnjava

»Dugi mars« ka istini o zlocinima

Svi su protestovali zbog mog hapsenja i sudjenja, ali niko nije rekao da sam ja u pravu i da nije u redu i dalje zataskavati zlocine nad albanskim i drugim civilima, koje su pocinili pripadnici oruzanih snaga (vojske i policije) i za koje su najodgovorniji funkcioneri Jugoslavije i Srbije, uz poternicu i nalog za hapsenje, optuzeni pred medjunarodnim sudom, a srpski narod i njegova drzava okuzeni i zatvoreni u geto od kojeg tesko da postoji tezi i sramotniji

Miroslav Filipovic

U poslednjih deset godina jedan broj predstavnika srpskog naroda pocinio je veliki broj zlocina. Broj ubijenih predstavnika drugih naroda meri se hiljadama. Iako se za deo zlocina znaju pocinioci, a za drugi deo postoje podaci i svedoci koji u sudskoj istrazi mogu da dovedu do pocinilaca, vlast, suprotno ocekivanjima, kao da nema nameru ni da sudi onim pociniocima koje zna, niti da, sprovodeci istragu, dodje do onih pocinilaca koje za sada ne zna.
Sustinsko pitanje koje ja pokusavam da postavim, pored ostalog i ovim tekstom, pitanje na koje pozivam da svima nama odgovore obe nase vlade, oba nasa predsednika i oba premijera, obojica ministara pravde, glasi:
Da li je u ovoj zemlji ubistvo drugog coveka kaznjivo?
Ako jeste, zasto sve ubice za koje vlast zna da su ubice nisu uhapsene i zasto im se ne sudi, a ako ubistvo nije kaznjivo onda vlast ne treba nista da objasnjava.
Doduse, istorija civilizacije i istorija ratova poznaju periode i situacije kada je nekakvim zakonom bilo dozvoljeno pobednicko orgijanje i pljackanje. Ti zakoni su vojnicima pobednicke vojske dozvoljavali da nekoliko dana po osvajanju nekog grada ili teritorije nekaznjeno ubijaju i pljackaju i na svaki drugi nacin terorisu porobljene stanovnike. Tih nekoliko dana (zapovednik bi tacno odredio koliko) nisu vazili nikakvi zakoni i lokalno stanovnistvo i njihova imovina bili su van svih zakona. Medjutim, onog casa kad je rok istekao svi zakoni su ponovo stupali na snagu i ubistva, otimanje zena i pljackanje su prestajali. Cak se desavalo da zapovednik javno kazni vojnike koji su posle datog roka nastavili sa orgijanjem.
Sta sprecava nasu Vladu da donese slican zakon i da u tom zakonu napise da pripadnici oruzanih snaga Jugoslavije (policija i vojska, a po potrebi i svi koji su se tamo zatekli) bez obzira sta su ucinili na Kosovu u vremenu »tom i tom« nece odgovarati ni pred sudom, ni pred bilo kim, niti ce iko smeti da ih pita sta su tamo radili. Tim zakonom bi se najlakse eliminisao raskorak izmedju »normativnog i stvarnog«.
Ovako, ono sto se desavalo na Kosovu, nacin na koji su ubijani albanski civili i sve ono sto se dogodilo posle toga i dogadja se i danas, ukazuje da je, narocito u policiji, bio fakticki proklamovan princip nekaznjivosti ubistava, silovanja i pljacki, a kao rezultat te fakticke proklamacije imali smo strasne zlocine kojih cemo se decenijama stideti i cija masovnost i bestijalnost navodi deo populacije da se pobuni protiv zajednickog zivota sa takvim zlikovcima.
Ja sam, posle pustanja iz zatvora, bio u prilici da mnogo putujem, da se vidim i da razgovaram sa veoma vaznim ljudima, da ucestvujem na vaznim skupovima. Na svim tim skupovima su mi »nabijani na nos« ti strasni zlocini koje su izvrsili »Srbi«. Nista nije vredelo moje pravdanje da ja nista od toga nisam ucinio i da je to ucinio samo mali broj mojih sunarodnika. Naravno, svi su me sacekivali sa tom proklamovanom »nekaznjivoscu zlocina«. Da su nasi tuzioci pokrenuli istrage, da su nasi sudovi osudili ubice i zlocince, onda bismo mogli da se branimo tim argumentom. Ovako, ne. Ovako dolazimo do sindroma razbijenog prozora.
Ko jos nije doziveo pricu o razbijenom prozoru. Koliko puta vam se desilo da vam dete dodje iz skole i trazi novac za razbijen prozor. Neko je u razredu razbio prozor i uciteljica je, u nemogucnosti da nadje krivca, razrezala svakom detetu deo prozora, odnosno novca za naknadu stete.
Isto je i sa ratnim zlocinom. Neko je pocinio ratni zlocin i cela Srbija je obavezana da plati razbijen prozor. Naravno da gradjani Srbije, posto su suvereni, imaju pravo da kazu: »Necemo da trazimo onoga ko je razbio prozor, platicemo solidarno«, ali bi, prema onome sto ja znam, vecina odbila tu cast ili bi bar trazila da se na referendumu izjasni da li zeli da plati deo prozora ili da natera onoga ko je razbio prozor da ga plati, tim pre sto se krivci znaju.

Pogibija, ubistvo i likvidacija

Kada su u pitanju ubistva civila na Kosovu od strane pripadnika oruzanih snaga Jugoslavije, nacelno postoje dve velike grupe u koje se mogu svrstati svi zlocini. Prva, manja grupa obuhvata ubistva ili, preciznije, pogibiju civila koja se, na neki nacin, moze svrstati u »kolateralnu stetu«. To su one situacije kada je, najcesce iz kuca, pucano na vojsku ili policiju. Jedan od komandanata 125. motorizovane brigade u razgovoru sa mnom opisao je nekoliko takvih slucajeva; evo jednog:

»Kretali smo se u borbenom poretku kroz ‘to i to’ selo. U koloni su bili i tenkovi i oklopni transporteri i druga vojna vozila. Odjednom je iz nekoliko kuca pocela zestoka puscana i mitraljeska vatra na kolonu. Iz ranijih borbi sa teroristima znali smo da imaju i protivoklopna sredstva. Brzo smo okrenuli tenkove i uzvratili vatru koja je ubrzo prestala. Kada smo usli u kuce iz koji je pucano na nas, zatekli smo jedan broj ubijenih civila.
Posle je ceo svet brujao da je vojska ubila toliko i toliko zena i dece. Medjutim, mi smo se samo branili. Mi nismo videli ko je pucao na nas. Uostalom, po zakonima rata, ako se iz civilnog objekta dejstvuje na vojsku, to vise nije civilni objekt«.
Mnogo je zanimljivija i veca druga grupa ubistava koja su pravi, elementarni zlocini. Dakle, u korenu zlocina je ubistvo drugog coveka i to, po pravilu, ubistvo iz najnizih mogucih pobuda. Takva ubistva se u svim zakonodavstvima, pa i u nasem, kvalifikuju kao najteza dela protiv »svega sto postoji na planeti« i po pravilu se za takve zlocine izricu najteze kazne, pa i smrtna kazna (tamo gde postoji). U ratu na Kosovu pripadnici oruzanih snaga Jugoslavije (policija i vojska i paravojne i parapolicijske jedinice) pocinili su masovna ubistva albanskih civila. Za te dogadjaje postoje svedoci, postoje opisi u operacijskim dnevnicima jedinica i izvestajima organa bezbednosti, tacno se znaju izvrsioci; na kraju, bar jedan od ucesnika rata na Kosovu, Vojska Jugoslavije, objavila je informaciju da je vojno pravosudje povelo dvesta pedeset istraga protiv vojnih lica za zlocine protiv civila i ratne zlocine. Pri tom treba reci da su ubistva iz ove grupe izvrsena u takvim okolnostima da ukazuju na krajnju bestijalnost i neljudskost. Ovde govorim o onim ubistvima koja imaju karakter »pogubljenja« ili »likvidacije«, odnosno ubistva civila u situaciji kada je izvrsilac (ili vise njih) potpuno svestan da su:
• pred njim civili,
• da ti civili po svom uzrastu i polu (deca, zene i starci) nisu nikad mogli da budu neprijateljski vojnici, odnosno borci,
• da ti civili nisu naoruzani,
• da ti civili nicim ne ugrozavaju, niti mogu da ugrozavaju njega ili njegove drugove.


Moja prica

Prve vesti o ruznim stvarima koje su ucinili momci u plavim i zelenim maskirnim uniformama stigle su do mene neposredno posle »Vukovarske operacije«. Kraljevo ima srecu, ili nesrecu, da je u njegovoj okolini stacionirana jedna od elitnih oklopnih brigada. Tako je bilo i u ratu u Hrvatskoj, pa odmah zatim i u Bosni. Momci, inace mirni Moravci i Sumadinci bili su na ratistu i dosli otuda sa strasnim pricama o stotinama ubijenih ljudi, o svinjama koje jedu ubijenu decu, o deci koju su gazili tenkovima, o strasnom i nepotrebnom ratu koji su zametnuli crveni carevi, ratu u kojem su stradali i nasi i njihovi, a da ni jedni ni drugi nisu znali zbog cega i zbog koga stradaju.
Dani su, i meseci prolazili, carevi su bili neumorni, narocito ovaj nas najcrveniji, pa su nasi momci opet i iznova odlazili u rat, odlazili i vracali se, da bi sa svakim povratkom kuci konstatovali da je tamo odakle su dolazili nepovratno ostajao deo njih i to onaj najbolji, najcovecniji i najmilosrdniji.
Vratili su se nasi momci i iz poslednjeg rata i... promenili se. Neki su nekako uspevali da izdrze, da ostanu normalni, da prezive, a neki, bogami, ne. Milan je aktivirao »kasikaru« pod sobom, Rade se pozdravio sa zenom i decom, seo na zeleznicku sinu, zapalio cigaretu i duboko i zudno uvlaceci dim, »kao da mu je poslednje«, sacekao brzi voz, Dragan je ubio svoju zenu i sebe. Naizgled, ni za sta!? A mozda ti mirni ljudi nisu mogli da zive sa onim sto su videli, ili mozda ucinili, ko zna? Nisu mogli da podnesu snove sa crvenim patuljcima, Hobitima, gremlinima i ostalim karakondzulama, koji su ih pohodili danju i nocu, sedali im na grudi i vadili iz krvavog i masnog dzaka i gurali im pod nos odsecene decje glave, devojacke usi sa zlatnim mindjusama, verenicko prstenje na odsecenim prstima...
Vreme, medjutim, leci i teze stvari pa smo u mesecima koji su prolazili svi poceli da zaboravljamo strahote rata.
Da li bas svi i da li bas sve strahote?
Mozda bi se te strahote nekako i zaboravile, da pocetkom proleca 2000. godine Sumadijom i Pomoravljem ponovo nisu krenuli pozivari noseci pozive za »vojnu vezbu«. Govorilo se da sada krecemo na Crnu Goru. Opet?! Pa zar nije dosta krvi, pa onoj cetrdesetorici jos ni »godina nije izasla« (iz opstine Kraljevo za vreme NATO kampanje poginuo je 41 pripadnik OS)?! No, vlasti su bile neumoljive. Policijski automobili su krstarili sumadijskim i pomoravskim selima i sokacima, hvatali mobilisane rezerviste i vezane ih, krvave i modre od batina, sprovodili u kasarne. Kao po komandi, ceo kraj je planuo. Veterani su se zacas organizovali. Ekipa Vojnog odseka koja je mobilisala vojsku u pomoravskom selu Stubal, jedva se spasla linca, a na obe strane je bilo ljudi koji su drzali ruku na rucici pistolja. Celo selo je izaslo pred njih i najurilo ih. Buknuo je protest rezervista.
Druzeci se sa tim cestitim ljudima primetio sam da su strahote kosovskog rata u dobroj meri zaboravili. Sve strahote – osim slika mrtve dece, i to narocito kod onih mladih ljudi koji su i sami imali decu. Govorili su mi: u tri rata smo ucestvovali i u sva tri rata gledali mrtvu decu. Sada je dosta. Crnogorsku decu hocemo da gledamo zivu. Govorili su: sto pedeset hiljada rezervista je ucestvovalo u kosovskom ratu, a jedva stotinu njih je cinilo zlocine. Uhvatite ih i sudite im. Necemo mi da nosimo pecat zlocinacke vojske i zlocinackog naroda!
Bas tada je iz mene konacno izasao tekst koji sam ja naslovio: »Decje suze protiv Milosevica«. Nosio sam ja tu pricu skoro godinu dana. Ispricao mi je jos u junu 1999. mladic koji je sa dvadeset pet godina vec bio veteran cetiri rata. Najbolji vozac »osamdeset cetvorke« u celoj vojsci. Tada nisam mogao da objavim tu pricu, rat se tek okoncao, veliki broj ratnih uredbi je jos uvek vazio. Onda su u Kraljevo dosle koleginice Elen Popovic iz pariskog lista Liberation i Jolanda Jaquemet iz zenevskog lista Le Temps. Prenocile su u mojoj kuci i ja sam im teska srca dao tu strasnu pricu. Sutradan smo otisli kod »malog« i on je uz uslov nastrozije anonimnosti ispricao svoje svedocenje. Posle nekoliko dana, oba lista su objavila strasnu pricu jednog »srpskog rezerviste po imenu Boris«. Svet je bio sokiran.
Evo kako je pricu doneo Liberation u broju od 12. jula 1999. pod naslovom »Les cauchemars d’un soldat serbe« i podnaslovom »Un conducteur de char de l’armee yougoslave raconte les exactions commises au Kosovo de mars a avril«. Ovde ponavljam samo nekoliko karakteristicnih detalja.

»Najgore se dogodilo sutradan«, prica on. »Naredjeno nam je da napadnemo selo u okolini Kline. Mislio sam da se tu kriju teroristi. Medjutim, bila je to odmazda. U selu su ostali samo civili. Jedan rezervista je ubio blizu trideset zena i dece. Video sam to svojim ocima. Navodno je njegov prijatelj poginuo u napadu NATO prethodne noci i to je bio razlog masakru. U meni je nesto puklo. Poceo sam da vristim kao lud. Moj suvozac je nastojao da me umiri: ti nisi nista ucinio, misli na svoju zenu i sina, na povratak kuci. Ali, meni je mozak stao, bio sam mrtav, biljka«, prica ovaj tenkista i dodaje da to nije jedini uzas kojem je bio svedok. Njegova jedinica je u aprilu prekomandovana na podrucje Djakovice i ucestvovala je u »ciscenju sela za selom«, tri puta zajedno sa »jednom od cetiri policije koje su operisale na Kosovu«.
»Posto bi na selo bilo ispaljeno nekoliko granata, oni su ulazili i ubijali, pljackali i palili«, prica ovaj tenkista. »Za njih nije bilo razlike izmedju civila i terorista, dovoljno je da je covek Albanac. Na kraju su dolazili njihovi kamioni. U jedne su utovarivali plen, u druge, kamione–frizidere, tela ubijenih Albanaca i odvozili ih. I to sam vidio svojim ocima«, kaze ovaj svedok i istice da ga vise niko i nista ne moze oterati u rat. »Govore nam o pobedi. Moja jedina pobeda je sto sam jos ziv«, zavrsava svoju pricu ovaj bivsi tenkista, pola radnik, pola seljak, kako ga opisuje Liberation.
Na moje zaprepascenje, posle nekoliko dana, delove te price je, preko agencije Sense, preneo moj list Danas, a zatim je prica osvanula na sajtu Demokratske stranke. Na tome se sve zavrsilo, pa je citava stvar ubrzo bila zaboravljena.
Dakle, ja sam jos tada znao za hladnjace kojima su lesevi ubijenih ljudi transportovani do »odredjenih« mesta i koje su tog proleca krstarile drumovima Srbije sa svojim strasnim teretom. Hladnjace niko nije krio, svi su pricali o njima, svi su znali da su one sluzile za transport leseva. Treba malo razumeti i specificnu ratnu psihologiju i rivalitet. Vojska je pricala o hladnjacama jer su to bile policijske hladnjace kojima su transportovani ljudi koje je ubila policija, a ne vojska. Naravno, tu su se uglavnom i zavrsavala saznanja tih ljudi o hladnjacama. Tek mali deo je znao za spaljivanje leseva i tu je vec bio problem dobiti informaciju, ali posto su »spaljivaci« dobijali gotove leseve, dakle, nisu oni ubili te ljude, ni taj problem nije bio neresiv, tako da se vremenom u meni sklopila citava slika o zlocinackom planu ciscenja Kosova, planu cije su zrtve bili Albanci, ali u istoj tolikoj meri i Srbi koji bez priznavanja zlocina i ociscenja tesko da mogu dalje.
U jesen iste godine u Jugoslaviju je dosao producent britanskog Channel 4 Simon Chinn s namerom da za svoju kucu snimi seriju od devet dvadesetominutnih filmova vezanih za kosovsku krizu. Radnja je pocinjala u prolece 1998, a zavrsavala se povratkom nasih momaka sa Kosova godinu dana kasnije. Isao je Sajmon sirom Srbije i snimao price rezervista i drugih svedoka. Bio je i u Kraljevu i ja sam mu »dao« cetiri price, cetiri svedoka od kojih je svaki u TV kameru ispricao svoje vidjenje »bartolomejskog kosovskog proleca 1999«. Da ne duzim, u konacnoj redakciji i montazi u Londonu u celu trocasovnu seriju usla su dva pripadnika Vojske Jugoslavije. General Nebojsa Pavkovic, tada komandant 3. Armije VJ, i moj decko, ovoga puta kao Drazen, i opet uz uslov anonimnosti i filmske efekte koji skrivaju lik.
Dogadjaji iz februara i marta 2000. godine vratili su me u pricu i nastale su »Suze«.
Tekst je opet stajao vise od mesec dana da bi tek kada je dopunjen pricom rezerviste »Crnog«, kome to naravno nije pravo ime, dobio konacan oblik i kao takav ponudjen Institutu za izvestavanje o ratu i miru (IWPR) iz Londona za koji sam vec sest meseci pisao tekstove.
Moja prica je u redakciji IWPR u Londonu izazvala sok. Bio je to jedan od retkih tekstova koji je na taj nacin govorio o ruznim stvarima koje su na Kosovu cinili »nasi momci«, a moze biti i prvi koji je govorio o konkretnim zlocinima. Milosevic je u to vreme jos uvek bio »jak kao zemlja« i bila je prava hrabrost ili mozda i ludost pisati tako nesto. Moja urednica Gordana Igric mi je ponudila da tekst objavimo pod laznim imenom jer se zaista brinula za mene. Odbio sam, ne zato sto sam hrabar, vec, prvo, sto iz principa i ponosa ne objavljujem nepotpisane tekstove, a drugo, znao sam da me tajna policija prati i presrece moju postu i da je vec znala i za moj tekst i za Gocinu ponudu. Tako su »Suze« objavljene pod mojim punim imenom ali pod naslovom: »Serb Officers Relive Killings«.
Kako se kasnije ispostavilo, problem za mene ne bi bio toliko veliki da tekst pre nego sto je objavljen na web sajtu IWPR nije objavljen u londonskom Independentu. Tekst na Internetu neko procita ili ne procita, ali u tiraznom Independentu, to je vec nesto drugo. To je bilo 5. aprila 2000. godine, a dva dana kasnije se zestokim demantijem oglasila Informativna sluzba Generalstaba Vojske Jugoslavije. Ja sam demanti procitao u listu Danas i nije mi bilo nimalo prijatno.
U to vreme je moj otac bio ozbiljno bolestan i svi smo u porodici znali da je »pri kraju«. Vec u ponedeljak, 10. aprila, odveo sam ga na Onkoloski konzilijum VMA. Pregled je trajao nekoliko trenutaka i po izrazima lica lekara sve mi je bilo jasno. Dok smo cekali pregled zvala me je Goca Igric i prenerazila se kad sam rekao da sam na VMA. Kasnije mi je rekla da je prvo pomislila da su me uhapsili i pretukli i da sada lezim u toj bolnici. Nedugo zatim opet je zazvonio telefon. Zvao je Grujica Spasovic, moj urednik iz Danasa. Bio je veoma uznemiren. Pitao me je da li sam normalan kada sam mogao da napisem onakav tekst. Rekao je da je situacija veoma ozbiljna i da moze da bude veoma opasno i za mene i za Danas. Zamolio me je da se ubuduce u tekstovima koje pisem za IWPR ne potpisujem kao novinar Danasa.
Naravno da su se njegova uznemirenost i strah preneli i na mene, pa i na moju suprugu Slavicu. Zavrsili smo oceve preglede, ostavio sam oca i majku kod nase kcerke Ivane u stanu, a Slavica i ja smo otisli u Danas. Gruja je bio malo meksi. Ispricao mi je pricu za koju sam u prvom momentu mislio da je bajka, ali sam kasnije saznao da je imala mnogo elemenata istine. Moj tekst je, navodno, napravio pravi lom u nekakvom svetskom odnosu snaga »za i protiv Milosevica«. Navodno je promilosevicev lobi u americkoj administraciji poceo da odnosi prevagu jer dotadasnji pritisak na njega nije davao rezultat. Sve je bilo gotovo da Amerika pocne da razgovara sa njim kada je dosao moj tekst koji je jednostavno nokautirao sve »milosevicevce« u CIA.
U sredu sam ostavio oca na VMA, a vec u cetvrtak sam se video sa kolegom koji je imao informacije iz tajne policije. Pomno su pratili moje tekstove, ovaj poslednji je bio »veoma zestok«, ali je jedan od vaznih udbasa navodno rekao: »Taj tekst je dobar za nas (drzavnu bezbednost, prim. M. F). Neka se malo pise i o vojnim zlocinima, a ne samo o nasim, policijskim«.
»Izgleda da ce ovo dobro da se zavrsi« – rekao mi je kolega – »naravno, ako im se ne napenalis nekim narednim tekstom. Pamet u glavu!«
Iako sam se svojski trudio da im se ne »napenalim«, ipak sam uspeo. Napisao sam i objavio nekoliko lakih »prosrpskih« tekstova od kojih je narocito bio interesantan tekst o albanskim logorima za Srbe, koji je tadasnji ministar spoljnih poslova Zivadin Jovanovic istog trenutka stavio na svoj sluzbeni sajt. Taj tekst je objavljen 14. aprila pod naslovom »Serbs Languish in Kosovo Jails«, a vec sledecim tekstom sam im se »napenalio«. To je bio tekst koji sam ja naslovio sa »Crna Gora ante portas«, a na sajtu IWPR objavljen 26. aprila pod naslovom »Generals Jump Ship«. Tekst govori o prebegu bivsih generala JNA i VJ u Crnu Goru i o namerama Milosevica da izazove krvoprolice i gradjanski rat u toj republici.
Moj dobri otac je dan pre toga umro, tako da ja nisam ni propratio objavljivanje tog teksta, ali drugi jesu. Kasnije sam saznao, ali moram da priznam da nisam uspeo da pricu proverim, pa je tako neproverenu i dajem, da je Milosevic, procitavsi taj tekst zaista »poludeo«, zaista mu je skocio secer i zvao je svoje ljude iz drzavne bezbednosti da se hitno stvore kod njega. Kad su dosli, dao im je tekst da ga procitaju i naredio da me »istresu«, ne toliko zbog mene, koliko zbog mojih izvora koji su zaista bili krajnje pouzdani. Kasnije su mi rekli da sam imao srecu sto sam naljutio njega, jer da sam naljutio nju ne bi bilo ni hapsenja ni sudjenja, vec necega mnogo strasnijeg.
Zauzet oko sahrane, raznih nepotrebnih i zamornih obreda, majke koja je posle oceve smrti bila sama, nisam ni primecivao da se mreza oko mene plete. Ipak, bio sam siguran da ce doci po mene. Sa Slavicom i decom sam se dogovorio sta ko treba da ucini ako mene odvedu. Objavio sam jos jedan tekst na IWPR, a onda je dosao ponedeljak, 8. maj 2000. godine.
Vracao sam se sa Slavicom sa groblja, bio je to prvi ponedeljak (»pobusani«) posle Vaskrsa, prvi dan kada se sme raditi na svezoj humci, saditi cvece itd. Jos pod svezim utiskom gubitka roditelja nisam ni primetio dva mlada coveka kako mi prilaze. Kratko su se legitimisali, rekli ko su i zamolili nas da ih povedemo do naseg stana.
I Slavica i ja smo ih docekali sa olaksanjem. Najzad su se pojavili i sada cemo da resimo to stanje ispunjeno neprijatnim cekanjem. Usli su u nas stan, u kojem je bilo nase mladje dete i rekli da treba da sacekaju »ostatak« ekipe. Taj ostatak su bila jos sestorica. Tek tada su mi rekli da imaju nalog za pretres mog stana. Naravno, nisu ga pokazali, niti su mi odgovorili koji sud je naredio pretres stana.


A Mozambique shetani unit

Odmah su otisli u moju radnu sobu, ukljucili kompjuter i poceli sa »pretresom«. Jedan udbas je drzao u ruci nekakav spisak iz kojeg je citao fajlove koje je njihov strucnjak za kompjutere pronalazio na disku. Odmah mi je bilo jasno da je stvar mnogo ozbiljnija nego sto sam u prvi mah mislio. Shvatio sam da su oni boravili u mom stanu dok sam ja bio sa umirucim ocem u Beogradu i natenane pregledali sadrzaj mog diska i radne sobe. Ovo sada je bila samo formalnost, samo parada za sud. Doveli su i neke »gradjane« u kojima smo odmah prepoznali njihove »cinkarose«. U jednom momentu je sa stocica pao na pod moj novcanik u kojem sam sakriveno imao 100 DM. Bojeci se da ce da nadju tih sto maraka i da ih oduzmu, a to su nam u tom momentu bile jedine pare u kuci, podigao sam novcanik na sto i lezerno ga prekrio nekim papirom. Jedan od »gradjana« je pratio sta ja radim i otkrio novcanik pokazavsi ocima policajcu. Na srecu, »drug« nije bio zainteresovan. Njima je trebalo nesto drugo.
Dobro, sve se to zavrsilo i poveli su me u MUP, u prostorije drzavne bezbednosti. Pocelo je ispitivanje. Najpre su mi rekli da ovo moze da traje kratko, a moze dugo, moze da bude lako, a moze i tesko. Sve zavisi od mene. Rekao sam da cu da potpisem sve sto oni napisu, ali su oni zeleli da ja svojom rukom pisem. I, tako smo poceli. Oni su diktirali, a ja sam pisao. Celu noc. Interesovali su ih izvori mojih informacija.

Lekcija iz patriotizma 

Vec sam rekao da smo svi u porodici bili spremni za »susret« sa policijom. Ja nisam imao nikakvih iluzija da cu se izvuci. Znao sam da su moje kolege koje su pisale za IWPR bile pozivane na informativne razgovore u drzavnu bezbednost, pa sam verovao da to i mene ocekuje. Ipak, kad su me odveli u policiju nisam znao da sam uhapsen. Sada, kada pokusavam da rekonstruisem tih nekoliko sati i da pojmim da li sam ja to bio naivan pa nisam shvatao svoj polozaj, moram da zakljucim da nije bilo naivnosti. Ja sam policajce nekoliko puta pitao da li je pokrenut postupak protiv mene, kakav je moj status, imam li pravo na advokata itd., itd. Medjutim, policajci su mi uvek sa smeskom i veoma ljubazno odgovarali da ne shvatam ovo dramaticno, da ce mi kasnije odgovoriti na sva pitanja i pokazati sve papire, da oni samo rade svoj posao, »dajte da ovo zavrsimo brzo, pa da svako radi svoj posao«, tako da sam ja shvatio da njima trebaju neki odgovori, da zele da me ispitaju o mojim tekstovima i mojim izvorima, pa ce me onda pustiti i mozda kasnije podneti nekakvu krivicnu prijavu za sirenje laznih vesti ili eventualno »povredu ugleda drzave ili Vojske Jugoslavije«, sta ja znam. Da sam ja znao sta mi oni spremaju i ja bih se drugacije ponasao, jednostavno, branio bih se cutanjem ili bih negirao sve za sta me optuzuju. Mislim da bi to bio dobar pristup, jer zbog medijske kampanje koja se vec bila podigla ne bi mogli da me drze dugo u zatvoru, morali bi posle 72 sata da me ili puste ili okrive. No, napravio sam gresku naivno verujuci da ce oni posteno uraditi svoj posao.
Cak i kad su me sutradan sa krivicnom prijavom odveli kod istraznog sudije Okruznog suda u Kraljevu nisam svoj polozaj shvatao dramaticno. Tek kada me je on upoznao sa prijavom, tek kada sam saznao da sam okrivljen, odnosno »prijavljen« za spijunazu, upalile su se neke lampice u mojoj glavi, a kada su mi, posle prvog saslusanja, vezali ruke i odveli u zatvor, shvatio sam ozbiljnost svog polozaja.
Kraljevo je mali grad, a ja sam u gradu bio najpoznatiji novinar. Imao sam veliki broj postovalaca pa i ponekog obozavaoca, bavio sam se i publicistikom i humanitarnim radom. Slavica je imala jednu od najboljih apoteka za koju se govorilo da je dokazala da »privatno i humano« mogu da idu zajedno, nas sin Aleksandar je kao maturant gimnazije bio vodja djackih, ali i profesorskih protesta, jednom recju, malo ko je mogao da kaze da nas ne zna, a svako ko nas je znao morao je da nas zna po dobru. Neke kolege me nisu volele, zavidele su mi, ali to je u novinarstvu tako, uspeh vam nece oprostiti.
Grad je bio u soku. Sticajem okolnosti, tog dana je policija uhapsila veliki broj novinara u Pozarevcu pa se verovalo da ce to sa mnom trajati nekoliko sati ili dana i da ce me pustiti. Kad se to, medjutim, nije desilo i kad se saznalo za sta sam okrivljen, zavladala je neverica. Moram da odgovorim na pitanje koje mi je nekoliko kolega postavilo – da li su moji sugradjani poverovali da sam spijun. Niko nije poverovao, naravno, kad kazem niko, to niposto ne znaci doslovno niko, ali je taj broj bio do te mere mali da smem da kazem – niko! Slavica je odmah otisla kod nasih prijatelja koji rade u vojnoj bezbednosti. Mi smo znali da me vojna bezbednost prati, znali su i oni da mi znamo, ali smo igrali igre »bez granica«. Odgovorno tvrdim da je kompletno osoblje Kontraobavestajne grupe Vojske Jugoslavije (KOG) Kraljevo, na celu sa komandantom, pukovnikom cije ime znam, bilo iznenadjeno mojim hapsenjem koliko i ja. Pojma nisu imali, a to su nezvanicno saznali preko radija, a zvanicno kada im je njihov tadasnji sef general Geza Farkas sluzbeno javio. Njihova reakcija je, pored iznenadjenja, bila najpre neverica, a onda i ljutnja, jer je to ulazak u njihov »zabran«. Kasnije, kad sam izasao iz zatvora, moj poznanik, inace oficir VJ, mi je rekao da su oni, misleci na vojsku, od prvog momenta znali da ja nisam spijun ali da mi se namesta gadna igra u kojoj oni ne zele da ucestvuju. I nisu ucestvovali.
Meni je prilikom istrage u vojnom sudu u Nisu istrazni sudija kapetan Radomir Mladenovic predocio prepisku generala policije Radeta Markovica i generala VJ Geze Farkasa, prepisku koja je vodjena one noci, jutra i prepodneva kada sam saslusavan u policiji u Kraljevu. Markovic je uporno trazio da se vojska ukljuci u slucaj, a Farkas je to jos upornije odbijao da bi ga konacno i odbio. Svojim ocima sam video poslednje pismo generala Farkasa generalu Markovicu u kojem stoji da u mojim delima nema obelezja »kr. dela spijunaze«, a da ako ima »kr. dela sirenja laznih vesti«, onda treba da mi sudi civilni i to Opstinski sud u Kraljevu. To, medjutim, nije bilo dovoljno da se usijane glave opamete i oni su mi ipak »skrpili« krivicno delo spijunaze i to tako sto su Agenciju France-press, dakle jednu od najpriznatijih i najautoritativnijih informativnih agencija u svetu, proglasili za spijunsku organizaciju kojoj sam ja dostavljao spijunske izvestaje u vidu novinarskih tekstova koje sam uredno potpisivao.
Zanimljiva je bila i reakcija ljudi iz policije. Hapsenje je obavila ekipa drzavne bezbednosti iz Beograda i bilo je problema da se medju kraljevackim udbasima pronadje asistent koji je trebalo da me pokaze »Beogradjanima« i da zajedno sa njima izvrsi pretres stana i sve ostalo. Jedan po jedan su odbijali pozivajuci se neko na poznanstvo, neko na ovo neko na ono... Policajci su »listom« odbijali da se »brukaju i sprovode Filipovica«. Kola su se slomila na Mikici, mladom policajcu koji zivi u selu moje taste. Mikica je iste veceri otisao kod moje taste, izvinjavao se i cak plakao, navodeci neke dogadjaje iz njegovog detinjstva kada sam se ja lepo ponasao prema njemu »kao prema svom detetu«.
Ljudi u zatvoru su takodje bili iznenadjeni kada su me videli. Strazari su dolazili da me vide, a nadzornici su mi dozvoljavali da lezim i na druge nacine krsim pravila, naglasavajuci da to nije uobicajeno, ali, eto, u mom slucaju... Ispostavilo se da poznajem i upravnika zatvora (nisam znao da radi taj posao), koji me je utesio rekavsi: »Ne mogu da ti kazem da ne brines, ali, kad su i takve ljude poceli da hapse, ovo ne moze dugo da traje. Ja ovde imam pun zatvor. Ili su sitni lopovi ili posteni ljudi. Izdrzi i cuvaj zdravlje!«
Kada je u pitanju drugo krivicno delo za koje sam okrivljen, sirenje laznih vesti, ni tu nisam imao problema sa sugradjanima. Gradjani Kraljeva, za razliku od Beogradjana, znaju da su nasi momci na Kosovu cinili ruzne stvari. A znaju tako sto su to sami momci pricali po povratku sa Kosova. Sticajem okolnosti, iz opstine Kraljevo je u kampanji na Kosovu ucestvovalo 23 000 sto rezervista, sto aktivnih vojnika ili policajaca. Taj podatak je saopsten na sednici SO Kraljevo, a vojska ga nije demantovala. Za opstinu Kraljevo, koja ima oko 120 000 stanovnika, to znaci da je, prosecno, iz svake porodice neko bio na Kosovu. Kad su se vratili svi su bili puni prica i dozivljaja, od kojih je malo bilo herojskih. To su uglavnom bile price o spaljenim albanskim selima, kolonama izbeglica, lesevima. Poneki momak se hvalio da smo ovoga puta »Siptarima j... majku«, ali osnovno osecanje najveceg broja rezervista je stid i nemirenje sa ulogom koju su imali na Kosovu.
Dakle, ja nisam imao problema sa mojim sugradjanima. Cak i oni koji su mi zavideli, cak i oni koji su me iz bilo kog razloga mrzeli, znali su da sam ja nevin, da nisam spijun i da se ono sto sam u svojim tekstovima opisivao zaista dogodilo i to daleko, daleko strasnije nego u mojim pricama.
Sa takvim razmisljanjima, sa kosmarom u glavi, sa velikom brigom za moju porodicu, kako ce i od cega da zive (ja sam jedini zaradjivao), odveden sam u Nis.

Strasni sud

Tek kasnije sam saznao da je sve to bilo unapred dogovoreno i odredjeno. Okruzni sud u Kraljevu imao je zadatak samo da mi odredi pritvor i da se, kobajagi, na zahtev tuzioca oglasi nenadleznim i predmet ustupi vojnom sudu. U stvari, Milosevicu je u mom slucaju bila neophodna apsolutna kontrola nad sudom u svim fazama postupka, a takvu kontrolu nije mogao da ostvari u Kraljevu. Ne zato sto su sudije u Kraljevu bile postenije od drugih sudija, nego bas zbog moje reputacije, zbog protesta velikog broja gradjana, koji su trajali celo prolece, zbog opozicione vlasti i sredstava javnog informisanja koja bi listom bila na mojoj strani. Vlast jednostavno nije bila sigurna da ce u Kraljevu moci da sprovede »sefov« nalog i ja sam otisao u Nis, u Vojni sud 3. armije koji je imao veoma bogato iskustvo u montiranim procesima protiv Albanaca, ali ne samo u montiranim procesima, vec i u onim drugim koji nisu bili montirani jer su sudije u Nisu bile toliko bahate da se u jednom broju slucajeva nisu trudile ni da montiraju proces. To je odgovor na pitanje zasto nisam ustupljen Vojnom sudu 1. armije u Beogradu, jer je Kraljevo u vojnoteritorijalnom smislu pripadalo prvoj armiji. Beogradske vojne sudije nisu mogle da progutaju moj predmet.
U cetvrtak sam se obreo u Nisu, u vojno-istraznom zatvoru. Jedva su me primili. U pocetku su odbijali da me prime uopste, pa su onda rekli da ne mogu da zatvore coveka po resenju suda iz Kraljeva, jer to sto se taj sud oglasio nenadleznim, ne znaci da ce ovaj sud da se oglasi nadleznim. Na kraju su, posle naloga iz Beograda, napisali resenje i ja sam usao u celiju broj 1. Docekali su me Nedzmedin Ajzazaj, osudjen na 13 godina zatvora zbog terorizma, zatim Semsudin Kurti, vojni begunac sa Kosova, i mali Crnogorac Bobi koji je zakasnio nekoliko dana sa nekog vojnickog odsustva.
Odmah sam uspostavio dobar odnos sa »cimerima«. Po nepisanom robijaskom pravilu, glavni u sobi je bio Nedjo, kako smo zvali Nedzmedina. Medjutim, on je prvenstvo odmah predao meni, iako ja ni za zivu glavu nisam zeleo da ga uzmem. Trazili su mi novine, a Slavica mi je tog jutra kupila sve novine koje su mogle da se nadju u Kraljevu. Nedjo je otvorio Danas i na drugoj strani video moj tekst »Berkovo, selo koga nema«. To je bio tekst koji je govorio o jednom srpskom selu na Kosovu koje su Albanci posle povlacenja VJ potpuno ne samo unistili, vec i demolirali, posekli sve vocke, porusili i zatrpali bunare, cak i pse pobili. Tuzna prica kakvih je u tom vremenu bilo dosta. Naravno, na obe strane. Nedjo je procitao tekst, znao je da sam ga ja pisao. Pruzio mi je ruku i rekao: odlican tekst.
Sve vreme boravka u zatvoru imao sam priliku da razgovaram sa pritvorenim Albancima. Sa nekima sam bio u istoj celiji, a sa nekima sam razgovarao za vreme setnji ili, jednostavno, po podne ili uvece, kada u zatvoru nije bilo staresina, pa su strazari dozvoljavali razgovor i susrete.
Zanimljiv je stav tih ljudi prema zlocinima koji su pocinjeni na Kosovu. Mozda ce mi »Srbi cistunci« zameriti na onome sto cu reci, ali nema veze. Mozda ima i drugacijih Albanaca, ali u ovima sa kojima sam ja bio zajedno u zatvoru bilo je neceg viteskog, iako su mnogi od njih osudjeni za terorizam na veoma visoke kazne zatvora. Svi su oni u istrazi i na glavnom pretresu priznavali istinu. Ako su bili borci OVK, priznavali su da su bili borci, ako su ucestvovali u borbama sa VJ ili policijom, i to su priznavali. Bekim S., mladic od dvadeset i nesto godina sa najlepsim osmehom koji sam video, osudjen na 12 godina zatvora, priznao je na sudu da je nisanio na pripadnike vojske i tom prilikom pucao u njih. Medjutim, to sudu cesto nije bilo dovoljno, pa su ti ljudi, pod zakletvom da ce suditi posteno, neretko dodavali optuzbe sto je izazivalo zestoku reakciju Albanaca. Tako su Bekimu, po njegovim recima, dodali da je on rekao da je video kako su dva vojnika pala posle njegovog pucanja na njih.
Bekim je bio besan. Kad se malo smirio, dosao je do mojih vrata.

»Miroslave, zasto to rade, zasto im to treba. Ja sam sve priznao. Mene kazna ne interesuje, ja sam borac za slobodu svog naroda. Ja sam priznao da sam pucao, cak sam rekao da sam zeleo da oni padnu posle toga, ali nisam rekao da su oni pali. Mozda jesu, ali ja to ne znam. Svi smo pucali na sve. Oni na nas, mi na njih. Bilo je mrtvih i ranjenih i kod nas i kod njih.«
Ja sam te ljude dozivljavao kao zrtve. Najvecem broju njih bio je pobijen veci deo ili cela porodica, oni su bili uhvaceni i bili su zaista srecni sto su doziveli sudjenje jer je veliki deo podlegao policijskoj torturi u prva tri dana zatocenja. Znam da ce mnogi reci da su se oni preda mnom pretvarali, naslusao sam se ja prica da su oni lukavi, da su ovakvi, da su onakvi, ali i ja sam sve to, i ja sam lukav, na kraju, pedeset godina imam, prosao sam pola sveta i smatram da umem da procenim ljude. Ti »moji« Albanci su po mom misljenju bili iskreni kada su mi govorili da »nase« zlocine protiv njih jos i mogu da oproste, da sa nama cak mogu i da zive, ako ne »jedni sa drugima«, a ono »jedni pored drugih«, ali nikako ne mogu da nam oproste sto i dalje stitimo zlikovce i ubice njihove dece, silovatelje njihovih sestara i zena, palitelje njihovih kuca.
U takvom razgovoru docekali smo kasno popodne. Iznenada su se otvorila vratanca kroz koja zatvorenicima ubacuju hranu (sva vrata u zatvoru se iznenada otvaraju) i jedan od pritvorenika je provukao ruku i pruzio fisek od novinske hartije. Sveze voce. Najlepse jagode i tresnje koje sam u zivotu video. »Za Filipovica, od grupe Osa«! Tako sam saznao da su u istom zatvoru pripadnici te poznate grupe koji su vec, u namestenom sudjenju, osudjeni na po pet godina zatvora.
To je dakle bilo u cetvrtak, a u petak posle rucka otvorila su se vrata i strazar mi je rekao da se spremim. Pitao sam kuda cu, zasto da se spremim, na sta mi je on rekao da izlazim, da idem kuci. Verovatno sam previse glupo blenuo u njega, pa me je opomenuo. Nisam se bio takoreci ni raspakovao, stvari su bile u torbi, pozdravio sam se sa cimerima i otisao kod dezurnog zastavnika da se razduzim.
Sta se, u stvari, dogodilo?
Vec sam govorio da se Vojska od prvog momenta protivila mom hapsenju i optuzivanju, narocito za spijunazu. Meni je razumljivo da su pojedini pripadnici vojske bili nezadovoljni mojim pisanjem o zlocinima koje su pojedini njeni pripadnici cinili na Kosovu, bilo je ljudi koji su bili veoma ljuti i povredjeni, ali su svi pripadnici vojske savrseno dobro znali da ja nisam spijun. Sa druge strane, i to sto sam pisao o zlocinima bilo je objavljeno u virtuelnim biltenima IWPR na Internetu, dakle, ti tekstovi su bili dostupni samo ljudima koji su imali kompjuter i pristup Internetu i koji su znali engleski jezik. Zato je vojna sluzba bezbednosti odlucila da prati moj rad, ali da ne preduzima nista protiv mene. Medjutim, moje hapsenje od strane civilne sluzbe drzavne bezbednosti stavilo je Vojsku pred svrsen cin i morali su da me zadrze u zatvoru. Ali, kada je, po Zakonu o krivicnom postupku, trebalo pokrenuti istragu, vrhovni vojni tuzilac se usprotivio i odbio da ga pokrene. Tako sam 12. maja dobio papir u kojem stoji da je vojni tuzilac u Nisu pukovnik Stanimir Radosavljevic obavestio sud da u roku predvidjenom zakonom nece zahtevati pokretanje istrage protiv mene. On cak nije sacekao da prodje rok od 48 sati, vec je odmah sutradan obavestio sud o svom stavu. To je znacilo moje momentalno pustanje na slobodu.
Ispred zatvora me je sacekao moj advokat Goran Draganic i odvezao me u Beograd. Posle pet dana pakla opet sam bio sa porodicom.
Sreci nije bilo kraja. Covek neke stvari treba da dozivi pa da zna kako sve to izgleda. Ja sam, razmisljajuci ranije o svom stanju, zakljucio da je to stanje najbolje okarakterisati kao stanje izmedju ocaja i nade. Tako je i bilo.
Odmah po dolasku u Beograd otisao sam kod svog drugog advokata Zorana Ateljevica, specijaliste za slucajeve pred vojnim sudovima. Zoran mi je rekao da to sto sam pusten ne mora nista da znaci.
»Ljudi koji su odlucili da vas zatvore na bazi ovako, u najmanju ruku problematicnih dokaza, smatraju da ste vi i dalje krivi. Njima vase oslobadjanje nista ne znaci. Prema tome, to sto ste pusteni je nesumnjivo dobar znak, ali, koliko ih ja poznajem, oni ce nastaviti da traze dokaze i da pritiskaju sud ne bi li vas ponovo smestili iza resetaka.«
Tako je i bilo. Ja sam uzivao na slobodi, ali me nemir nije napustao. Znao sam da jednom pokrenut postupak mora da se okonca na nacin predvidjen zakonom. Dakle, krivicna prijava protiv mene mora da se odbaci ili prihvati.
Ovde hronoloski dolazi jedno objasnjenje o kojem do sada nikome nisam govorio. Skoro sam se u Beogradu video sa jednim poznanikom i on mi je rekao da je posle mog prvog pustanja na slobodu, 12. maja 2000, bio siguran da cu ja pobeci u inostranstvo ili se skloniti u neku od ambasada. Naravno, bilo je i takvih predloga od ljudi koji tako nesto mogu da obezbede, bilo je i mojih razmisljanja na tu temu, ali nikada ta razmisljanja nisu bila ozbiljna. Dakle, mogao sam da pobegnem, ali nisam jer bih time malo sta resio. Najpre, bekstvom bih priznao da sam se bavio spijunazon, drugo, moja porodica bi ostala u Srbiji i bila izlozena ko zna kakvim posledicama. Niko se u Srbiji, a ni u svetu ne bi zauzimao za nekog begunca, drugim recima, nije postojao nijedan dobar razlog da to ucinim. Doduse, kasnije, kada sam sedeo u zatvoru i ocajavao, pripremajuci se za sedmogodisnje tamnovanje, povremeno sam bio u velikoj dilemi da li sam pogresio i moram da kazem da je bilo trenutaka kada sam se i kajao.
Po savetu advokata ostao sam nedelju dana u Beogradu i tek u sledeci petak otisao do Kraljeva. Vec sutradan je na moja vrata zazvonio postar. Slavica je otvorila vrata i vratila se sa telegramom. Pozvan sam da se u ponedeljak 22. maja javim u Vojni sud u Nisu »radi ispitivanja«. Vec u nedelju smo seli u kola i otisli u Beograd. Opet kod Ateljevica. Bio je optimista:
»Evo kako stvari stoje« – rekao je – »vi ste okrivljeni za spijunazu. Bili ste pet dana u zatvoru, a onda ste pusteni. To se u principu ne radi. Ako se uhvati spijun onda se to ne radi ako se nema dovoljno dokaza, a ako se dokazi imaju onda se takav covek ne pusta na slobodu. Dakle, sve govori u prilog tome da vas vise nece zadrzavati. Svrha pritvora je da se osumnjiceni spreci da pobegne, da ne unisti dokaze, da ne kontaktira saucesnike i svedoke. Pustivsi vas iz zatvora tuzilac je stao na stanoviste da necete da pobegnete, da nema dokaza koje biste unistili i da vasi susreti sa drugim ljudima nisu bitni. Drugim recima, priznali su da su pogresili i sada gledaju da steta bude sto manja.«
Naravno, ni advokat ni ja nismo znali sta se »iza brda valja«.
Jos dok sam bio u zatvoru do moje Slavice je dosla prica o tome sta se tih dana dogadjalo. Pricu joj je u polupijanom stanju ispricao covek u ciju bliskost sa »dvorom« nije trebalo sumnjati.
Po toj prici, »sef« je opet »poludeo« i opet »nabio secer«. Opet je zvao svoje »seize« i zestoko ih izribao. Nista nije pomoglo, nikakva opravdanja tipa da nema dokaza, da nisam kriv, da nisam spijun, da je to samo brukanje pravosudja. »Sef« je hteo da me vidi u zatvoru. Na kraju su mu rekli da se mom hapsenju protivi niko drugi nego vrhovni vojni tuzilac. Milosevic je pozvao generala Ojdanica i naredio momentalno smenjivanje neposlusnog generala koji se »drzao zakona kao pijan plota«. General je u cetvrtak »stavljen na raspolaganje«, a novi sef vojnog tuzilastva je naredio da mi se do kraja radnog vremena uruci poziv za saslusanje.
U ponedeljak sam otisao u Nis i pet dugih meseci ostao u njemu.
Kad sam nedavno isao u Nis da preuzmem stvari koje mi je policija oduzela prilikom pretresa, sreo sam se sa svim »likovima« moje drame. Ovde moram da istaknem jedini svetli lik u mom Rasomonu, lik kapetana Radomira Mladenovica, mog istraznog sudije. Dugo sam se dvoumio da li da pomenem tog oficira bojeci se da mu svojom hvalom ne nanesem stetu. Posle nekoliko razgovora sa generalom Nebojsom Pavkovicem, ipak sam odlucio da »progovorim«. Kapetan Mladenovic mi je rekao da su oni u vojnom sudu u Nisu vec sudili krivicna dela spijunaze i da dobro poznaju materiju. Shodno tome, od pocetka su znali da od moje spijunaze i, uopste, krivice nema ni reci, i zaista su svi imali problem kako da izadju iz svega toga.
Najpre je predsednik suda pukovnik Vukadin Milojevic, ne zeleci da ista prepusti slucaju, odlucio da na mene krene sa »najtezom artiljerijom«. Za istraznog sudiju je odredio kapetana Mladenovica koji je predsednik krivicnog veca i vec nekoliko godina se ne bavi istragom. Tuzbu je zastupao licno vojni tuzilac pukovnik Stanimir Radosavljevic, dok je sudskim vecem trebalo da predsedava predsednik suda. Medjutim, koristeci svoj polozaj, pukovnik Milojevic je izbegao da on sudi, vec je predmet poverio jednom drugom sudiji cije ime ne mogu da pomenem. Taj sudija nije zeleo »da se bruka« pa je na kraju uzeo bolovanje. Tako je slucaj dospeo u ruke zamenika predsednika suda, pukovnika Radenka Miladinovica.
Moj »slucaj« se u sudu razvijao dobro. Istraga je tekla veoma brzo i lako. Mladenovic mi je rekao da je odmah video da u mojim delima nema spijunaze, pa je istragu usmerio na sirenje laznih vesti. Sve je ukazivalo da cu posle nedelju-dve biti pusten da se za »lazne vesti« branim sa slobode i to pred Opstinskim sudom u Kraljevu. Polovinom juna istraga je zavrsena i Mladenovic je na moje usi izdiktirao predlog da mi se ukine pritvor. S tim predlogom je trebalo samo da se saglasi tuzilac i ja bih istog dana bio »van zice«. Naravno, tuzilac se nije slozio, sto i nije moralo da bude vazno, jer je u tom slucaju arbitriralo krivicno vece koje je do sada u 100% slucajeva stajalo na stranu istraznog sudije. Ali, bio je kraj radnog vremena pa je sednica veca zakazana za sutra.
Sutradan je u Nis dosla Slavica. Dosla je »da me uzme«. Svi smo bili uzbudjeni, trebalo je samo sacekati da prodje vreme i krivicno vece donese odluku. Medjutim, sati su prolazili, sednica veca je odlagana, da bi negde pred kraj radnog vremena jedan prijatelj rekao Slavici da je iz Beograda stigao nalog da ostanem u pritvoru.
Tada nam je postalo jasno da od vojnog suda i nalogodavaca iz Beograda ne treba da ocekujemo nista dobro, a narocito ne treba da ocekujemo posteno sudjenje, pa i sudjenje uopste, u pravom smislu te reci. Teskom mukom smo se pomirili sa tom cinjenicom, ali smo se pomirili. Poceo je zatvorski ritam koji se sastojao od poseta svakog cetvrtka i sto vise pisama. Slavica mi je svakog dana pisala i slala najmanje jedno pismo, a kako su pisma podrazumevala zatvorsku proceduru i citanje od strane istraznog sudije, a kasnije predsednika veca, desavalo se da pisma kasne pa da ih dobijem deset i vise odjednom.
U mojoj celiji su se smenjivali »cimeri«, uglavnom kosovski Albanci koji su i sami pricali strasne price o torturi kojoj su bili izlozeni i o onome sto su svojim ocima videli, ali to je vec druga prica. Istovremeno sa mojim prilagodjavanjem zatvorskim uslovima zivota, koji su bili strasni, napolju je krenula zestoka i do tada u Srbiji nevidjena i nezapamcena kampanja za moje oslobadjanje.
Od podizanja optuznice do sudjenja proteklo je skoro mesec i po dana i to je bio za nijansu laksi period. Bio je i po necemu tezi, jer nisam imao iluzija ni nade da ce me pustiti, ali je to saznanje donelo i svojevrsno olaksanje. Takodje, video sam optuznicu i shvatio da tuzilac nema u rukama nista.
Samo sudjenje je bilo vise nego farsa i ne zasluzuje nikakav komentar, osim da je trajalo, efektivno, par sati, od cega sam ja govorio dve trecine vremena. Tuzilac nije rekao ni rec. Moj advokat Zoran Ateljevic je »rasturio« i optuznicu i sud, ali sve to nije vredelo. Sudija, pukovnik Radenko Miladinovic je, citajuci obrazlozenje presude, priznao da sam ja sve vojne tajne, za cije sam odavanje stranom neprijatelju bio optuzen, saznao iz »domace i strane stampe i Interneta«, a ipak mi je dosudio pet godina. Priznao je da je to sto sam pisao o zlocinima vojske na Kosovu mozda i tacno, ali me je ipak osudio na tri godine zatvora. Jedini ustupak koji sam dobio od »casnog« suda je jedinstvena kazna od sedam godina zatvora, umesto osam koliko daje prost zbir dve kazne na koje sam osudjen.
Napolju se kampanja za moje oslobadjanje zahuktavala.

Nova vlast bas i nije nova

Ja sam duboko verovao da ce ta kampanja trajati neko kratko vreme, da ce ljudi vodjeni emocijama i srcem vrlo brzo »ispucati« svu energiju i da ce, kad vide da od vike po novinama nema nikakve vajde, polako dizati ruke od mene. Tako bi i bilo da nije bilo moje Slavice i nase dece i moje redakcije iz Londona. Slavicini motivi su bili jasni a redakcija iz Londona je shvatila, prvo, da su i oni odgovorni za moje stradanje, a drugo, da je moj slucaj veoma iskoristljiv na zapadnom trzistu koje je jedva docekalo hapsenje i sudjenje jednom novinaru zbog toga sto je, najzad u Srbiji, rekao ono sto oni u svojim zemljama odavno govore.
Ja sam, medjutim, i pored gromoglasne podrske u kojoj se nije znalo ko me vise podrzava, da li kolege, da li javni radnici i gradjani, da li politicari, vrlo brzo primetio da prilikom davanja podrske politicari uglavnom izbegavaju da se solidarisu sa mojim tekstovima, cak su ih veoma nerado i pominjali. Sticao sam utisak da su me domaci opozicioni politicari i odgovarajuci deo domace javnosti branili samo zato sto me je Milosevoc uhapsio, a da pri tom niko nije ni video, a kamoli procitao tekstove zbog kojih sam optuzen. Svi su protestovali zbog mog hapsenja i sudjenja, ali niko nije rekao da sam ja u pravu i da nije u redu i dalje zataskavati zlocine nad albanskim i drugim civilima koje su pocinili pripadnici oruzanih snaga (vojske i policije) i za koje su najodgovorniji funkcioneri Jugoslavije i Srbije, uz poternicu i nalog za hapsenje, optuzeni pred medjunarodnim sudom, a srpski narod i njegova drzava okuzeni i zatvoreni u geto od kojeg tesko da postoji tezi i sramotniji.
Ja sam u to vreme imao puno razumevanja, narocito za politicare, jer sam znao da nam predstoje izbori, a da zalaganjem za priznavanje ratnih zlocina i njihovu javnu osudu nijedan politicar ne bi podigao sopstveni rejting, niti dobio kojeg glasaca vise. Posto sam i ja zeleo da opozicija dobije izbore nisam smatrao nimalo mudrim da se bilo ko od njih javno solidarise sa mojim tekstovima. Isto tako mi nije odgovaralo sto se nijedan moj tekst, iako sam za njih optuzen i osudjen, ali i dobio veoma prestizne nagrade, jos uvek nije pojavio ni u jednim domacim novinama. Podgoricke Vijesti su objavile tekst »Decje suze protiv Milosevica«, ali u Srbiji – niko. I za kolege sam u to vreme imao razumevanja. Ja sam bio optuzen zbog tih tekstova i mozda nije bilo mudro objavljivati inkriminisane tekstove. Mogla bi Miloseviceva kosa da zahvati jos nekog, mislio sam.
Ali, ma koliko tada imao razumevanja za sve koje sam naveo i koje nisam naveo, sto nisu govorili o predmetu mojih tekstova dok je Milosevic bio »ziv«, nije mi jasno zasto i sada, nekoliko meseci posle pada njegovog rezima, politicari i establisment uopste, ne samo da nisu otvorili tu neugodnu, ali neophodnu temu, nego na svaki nacin nastoje da opstruisu pojedinacne i veoma casne napore da se o zlocinima javno govori. Iz toga mogu da izvedem samo jedan jedini zakljucak, nije Milosevic niti strah od njega, a jos manje strah od gubljenja biraca bio razlog sto politicari nisu hteli ni da govore o zlocinima srpskog naroda protiv pripadnika albanskog naroda, a kamoli da ih javno osude. Isto vazi i za urednike domacih glasila.
Za vreme mog boravka u zatvoru i narocito posle pustanja iz zatvora moji tekstovi su bili prevedeni na gotovo sve svetske jezike. Ti tekstovi su se nalazili na vise od 1000 Internet sajtova, od Japana, preko Amerike, Kanade, africkih zemalja, Indije, pacifickih i atlantskih ostrva, jednom recju cela planeta je citala tih petnaestak tekstova. Mislim da smem da kazem da je Srbija jedna od malog broja zemalja u kojoj ti tekstovi nisu objavljeni. Sasvim sam siguran da nije u pitanju strah. Ne mogu da verujem da bi bilo koji list snosio bilo kakvu odgovornost ako to ucini. Ni medijska »zastarelost«, odnosno neinteresantnost ne moze da bude razlog. Tekstovi su i dalje veoma zanimljivi i aktuelni. Ako izuzmemo ljubomoru kolega, sa cijim sam se posledicama vec susreo, razlog moze da bude samo jedan – nespremnost politicara i novinara, pa i citavog drustva da govore o patnjama koje su pripadnici mog naroda naneli neduznim ljudima u drugom ili drugim narodima, i to najnezasticenijem delu populacije, deci i zenama.
Postoji jos jedan fenomen, koji mozda to i nije, ali ja ne znam kako da ga drugacije nazovem. Ja sam za svoje tekstove objavljene na web sajtu IWPR dobio nekoliko znacajnih nagrada. Prva je Nagrada za novinarsku hrabrost lista Danas iz Beograda. Obrazlazuci dodeljivanje nagrade bas meni Grujica Spasovic, glavni urednik Danasa, je rekao da »postoje oni novinari koji mnogo znaju, i oni koji lepo pisu, a Miroslav Filipovic i mnogo zna i lepo pise«. Druga nagrada je »Evropski Internet novinar 2000«, priznanje koje dodeljuje britanska »Net Medija« na osnovu glasanja zirija koji cine urednici virtuelnih medija iz svih zemalja Evrope. U obrazlozenju te nagrade koju su u Londonu primila moja deca, stoji da je, zajedno sa rezimom Milosevica, na marginu svetskih tokova, kao udvoricko i poltronsko, izbaceno i srpsko novinarstvo, a da sam ja, svojim tekstovima »vratio cast srpskom novinarstvu«. Na kraju, kao kruna dosadasnjeg rada, dosla su dva izuzetna priznanja. Prvo je »British press award 2001« za najboljeg Internet novinara godine u kolevci novinarstva, Velikoj Britaniji. »British press award« je britanski ekvivalent Pulicerove nagrade za americke novinare i u Engleskoj se nezvanicno naziva Oskarom za novinarstvo. Ove godine je ceremonija dodele nagrada obavljena u »London Hilton« hotelu. U konkurenciji za 23 priznanja u isto toliko kategorija bilo je 820 novinara, a ziri je cinilo 80 najpoznatijih urednika britanskih listova. U takvoj fantasticnoj konkurenciji ja sam dobio priznanje kao, do sada, jedini nebritanac u istoriji. Drugo priznanje je nagrada Nemackog udruzenja novinara za slobodu stampe. Na konferenciji za novinare koja je 3. maja odrzana u Berlinu i na kojoj su proglaseni laureati, predsednik udruzenja profesor Vajsenberg je rekao da sam ja svojim tekstovima »produbio pukotinu u Milosevicevom rezimu«.
Dakle, ja sam za neke svoje tekstove kao prvi i jedini Jugosloven, ili Srbin, svejedno, dobio Oskara za novinarstvo. Moji tekstovi su prevedeni na gotovo sve »normalne« svetske jezike, moje ime, prica o meni i moji tekstovi nalaze se na preko hiljadu web sajtova na Internetu. Sve to bi, po svim principima novinarstva kao profesije, trebalo da znaci maksimalno medijsko interesovanje, i za mene kao dobitnika i za moje tekstove koji su na »hladne Britance« ostavili takav utisak da su u obrazlozenju nagrade napisali: »Clanovi zirija su u njemu prepoznali hrabrog novinara koji nas sve cini ponosnim na nasu profesiju«.
Sve osim novinara i urednika srpskih medija. Zasto?
Ja nisam siguran da znam odgovor na to pitanje pa cu ga, bar za ovaj tekst ostaviti otvorenim.

Predsednik

Za vreme mog boravka u zatvoru, Slavici i mojim redakcijama javljali su se brojni, uglavnom nepoznati ljudi. Preko redakcija lista Danas u Beogradu i IWPR u Londonu, meni je upuceno nekoliko hiljada pisama podrske. Ljudi su nudili reci podrske, utehe, neki su nudili pomoc, neki novac. Svi su oni verovali u moje price, svi su oni znali da su te price samo deo strasne istine o strasnim dogadjajima koji su se desili na Kosovu. Posebno je zanimljivo bilo ponasanje rezervista iz Kraljeva i okoline. Nudili su se da svedoce na sudu, da oni sudu ispricaju sta su policija i vojska radili na Kosovu, da oni ispricaju svoje snove i svoje nemire. Nudili su se da blokiraju Kraljevo, nudili su se da naprave protestni mars do Nisa, nudili su se da opkole sud u Nisu i ne dozvole sramno sudjenje.
Zacudjujuce je, medjutim, ponasanje nekih politicara. Ja cu ovde navesti samo tri pisma koja su u vezi sa mojim slucajem. Prvo je otvoreno pismo koje mi je uputio Vojislav Kostunica, tada »samo« predsednik DSS, doduse i predsednicki kandidat DOS-a. Ono je objavljeno 30. avgusta 2000. u listu Danas pod naslovom »Filipovicu nije mesto u zatvoru«.
Evo pisma:

»Kazna na koju je osudjen Miroslav Filipovic je drakonska i zbog nje, kao pravnik, protestujem. Filipovic sasvim izvesno nije spijun. Ta teska i ozbiljna optuzba u ovom slucaju je potpuno bespredmetna, jer je izrecena za tekstove koji su objavljeni javno. Osudjujem, dakle, to sto je Filipovic uopste poslat u zatvor, posebno na tako dug period.
Demokrata sam, sto znaci da verujem u neprikosnovenost ljudskih prava i sloboda. Zato sam jos pre petnaestak godina bio jedan od osnivaca Odbora za odbranu slobode misli i izrazavanja. Odbor je protestovao povodom hapsenja i utamnicenja zbog napisane ili izgovorene reci, bez obzira na to koje je stavove osudjenik zastupao. Tako smo ustali u odbranu beogradske sestorice – Vladimira Mijanovica, Pavluska Imsirovica, Miodraga Milica, Gordana Jovanovica, Dragomira Olujica, ali i Vojislava Seselja, Dobrosava Parage, Alije Izetbegovica, Janeza Janse, Franje Tudjmana, Vladimira Seksa i Gojka Djoga. Naveo sam sva ova imena da bi se shvatilo da cin protesta zbog sudjenja nekome ko je nesto rekao ili napisao nikako ne znaci saglasnost sa stavovima koje je taj neko izneo. Tesko da je mogucno i zamisliti sta bi ti ljudi mogli da imaju zajednicko, sem cinjenice da su zbog reci robijali.
Sa onim sto je Miroslav Filipovic pisao i nacinom na koji je pisao ne mogu da se slozim. Svaki tekst koji pretenduje na dokumentarnost morao bi da pociva na proverenim podacima iz pouzdanih izvora. Neke tvrdnje u Filipovicevim tekstovima, kao ona da su pripadnici jugoslovenskih snaga odgovorni za smrt 800 albanske dece mladje od pet godina, ocigledno su nastale iz teznje ka senzacionalizmu. Te vrste krajnje neodgovornosti prema citaocima bilo je mnogo u minulih deset godina, i medju ratnim, i medju antiratnim novinarskim profiterima.
Osudjujem, dakle, presudu Miroslavu Filipovicu i smatram da mu zaista nije mesto u zatvoru. Istovremeno, nisam spreman da se slozim sa stavom da je Filipovic osudjen zbog toga sto je, navodno, iznosio istinu. Da je ovo pravna drzava, Filipovic svakako ne bi dospeo u zatvor zbog ovakvih tekstova. Istovremeno, da je ovo pravna drzava, i da kod nas ne vlada toliki moralni i duhovni rascep, verovatno bi se potrudio da proveri ono o cemu pise.«
Ja sam pismo procitao istog dana i veoma se rastuzio. Meni su pisma koja su mi upucivana zaista mnogo znacila, ali pre svih pisma koja su mi pisali Slavica i deca. Ostala sam citao, bila su mi draga, ali pisma nepoznatih ljudi, znate i sami... Pismo Vojislava Kostunice me je, medjutim, rastuzilo. Bilo mi je krivo sto me neko naziva profiterom, senzacionalistom, neodgovornim covekom i novinarom, pa ako hocete i lazovom, a ja sam upravo u zatvoru na strasnim primerima potvrdio svoja saznanja, ne samo da sam duboko u pravu, vec da su oni dogadjaji koje sam ja opisivao decja igra za ono sto su nasi policajci pomalo i vojnici cinili kosovskim civilima. Danima i nocima sam slusao strasne price koje su potvrdjivale svaku moju rec, a sada Kostunica tako o meni. Od zavrsetka NATO kampanje proslo je godinu dana, strucnjaci UN su vec bili iskopali nekoliko hiljada leseva ubijenih Albanaca, postojali su izvestaji o stotinama zapaljenih sela, desetinama hiljada zapaljenih albanskih kuca, a ja senzacionalista.
Dok sam bio u zatvoru, pisali su mi i nasi svestenici koji su u vreme NATO kampanje sluzbovali na Kosovu. Oni su, ti casni oci, vodili dnevnike u kojima su iz dana u dan opisivali grehote koje su cinili nasi policajci i vojnici. Upravo ti svestenicki i monaski dnevnici su puni ubijenih Albanaca, silovanih Albanki, mrtve dece i zapaljenih i opljackanih albanskih radnji i kuca. Nasi politicari, pa i Kostunica, nijednom recju nisu ni prokomentarisali te dogadjaje, a kamoli ih osudili, a mene nazivaju lazovom i profiterom.
Jedno od najlepsih pisama podrske uputio mi je protosindjel Sava iz manastira Decani, monah koji je sve vreme NATO kampanje, ali i operacije »Potkovica«, bio na Kosovu, gledao sta se radi i iz dana u dan vodio dnevnik. Za casnog oca Savu, za tog zivog i krajnje kompetentnog svedoka kosovskih zbivanja u cije postenje ne treba sumnjati, ja nisam ni profiter, ni lazov, niti bilo sta rdjavo. Naprotiv!
Evo pisma oca Save objavljenog u Danasu pod naslovom »Robija za istinu«:
»Slucaj novinara Miroslava Filipovica koji je na pravdi Bozjoj osudjen na vojnom sudu u Nisu samo je jedan u nizu slucajeva otvorene i sve besramnije drzavne represije protiv slobodnih medija i novinara koji u ovo smutno vreme pokusavaju da istinom pobede laz i nepravdu. Sav greh i krivica Miroslava Filipovica jeste u tome sto je profesionalno vrsio svoju novinarsku duznost i iznad svega trudio se da progovori o onim teskim istinama koje je trebalo da probude uspavanu savest srpskog naroda, narocito njegove indiferentne inteligencije. Reakcija rezima bila je surova i beskompromisna. Miroslav Filipovic je izveden na vojni sud kao »izdajnik« i preko noci osudjen na robiju bez jasno dokazane krivice. Ipak, danas u Srbiji istinita novinarska rec dovoljan je razlog da covek moze da bude proglasen za stranog agenta i protivnika drzave. Sve sto ne ulazi u uske kalupe uskoumlja i poltronstva vladajucih struktura predstavlja reakcionarnu i pogubnu zaveru protiv »jedine slobodne drzave u Evropi«.
Zasto rezimu toliko smeta istina i slobodni mediji? Upravo zato sto se nedela korumpiranih i neodgovornih vlastodrzaca najbolje vide i razoblicavaju u nezavisnom i profesionalnom novinarstvu. Zato sto za savesnog i odgovornog novinara nema tabu-tema vec jedino obaveza prema istini i citaocima koje je potrebno ne samo obavestiti o zbivanjima vec i dovoljno slobodno isprovocirati da se za tu istinu odlucnije bore i zrtvuju. Miroslav Filipovic je upravo novinar takve vrste i njegovi izvestaji su uvek ne samo objektivni i profesionalni, vec pozitivno provokativni i predstavljaju izazov javnosti da se odredjenije postavi prema kontroverznim pitanjima naseg svakodnevnog zivota, ne kao prema senzaciji vec kao prema ozbiljnim problemima za koje svi snosimo deo odgovornosti, ako nicim drugim onda barem svojim cutanjem i pasivnoscu. I suvise je mnogo bilo ovih godina dogadjaja o kojima se nije jos rekla zavrsna rec i o kojima predstoje ne samo meseci, vec i godine dubokog svenarodnog preispitivanja i pokajanja (preumljenja – promene uma).
Dok Miroslav bolestan i dalje u zatvoru pise svoje licno i zivo svedocenje o dubokoj nepravdi rezima koji pokusava u Srbiji da utamnici slobodnu rec, zaprepascujuce je da javnost i suvise lako zaboravlja one koji su svoju rec potvrdili licnim rizikom i patnjom. I suvise su brzo zacutali i mnoge kolege novinari i zastupnici ljudskih prava dok se odvija jedna bolna drama Filipovica i njegove porodice koja strada zajedno sa njim. I suvise lako se zaboravlja da tamnica u kojoj sedi Miroslav Filipovic nije samo ona u Nisu vec i po svim gradovima ponizene Srbije koja je u pomami licnog slavoljublja samoubilackog para pretvorena u svenarodnu tamnicu, zarobljene misli, duha i savesti. Ove nemuste reci svedocanstvo su jednog iskrenog osecanja i solidarnosti sa covekom koji je za buducnost demokratske i slobodne Srbije ugradio ne samo svoj novinarski talent i odvaznost vec svoj zivot i zdravlje.
             protosindjel Sava«
Tako je meni pisao otac Sava, a ja sam shvatio da je bog svaciji, i moj i Kostunicin i oca Save i da svi mi imamo pravo na svoj stav, pa sam, pod pritiskom narednih dogadjaja, zaboravio Kostunicu i zaboravio bih njegovo pismo potpuno da prilikom sledece posete Slavica nije donela jedno drugo pismo, u stvari odgovor Kostunici od naseg sina Sase. Sasa je takodje napisao otvoreno pismo i trazio od Danasa da ga objavi, ali je objavljivanje tog pisma, sa Sasinim pristankom, odlozeno za kasnije s obrazlozenjem da bi to pismo mozda umanjilo sanse opozicije na predstojecim izborima. Mozda je sada vreme da kroz reci mog sina odgovorim Vojislavu Kostunici. Evo tog odgovora:
»Postovani gospodine Kostunica,
Najpre zelim da izrazim zahvalnost sto ste osudili zatvaranje i osudu mog oca, Miroslava Filipovica. Sasvim sam siguran da Vi moga oca znate jako dugo, jos dok je radio u Ibarskim novostima iz Kraljeva, i dok ste Vi sa gospodom Micunovicem i Djindjicem vodili jedinstvenu Demokratsku stranku. Sledstveno tome, znate da sasvim sigurno nije ono za sta su ga osudili, i zato Vam hvala sto ste stali u njegovu odbranu. Medjutim, postoji jedna stvar koju nisam mogao da razumem, a tice se Vaseg teksta u Danasu od 30. avgusta. Naime, iz konteksta nekih Vasih recenica shvatio sam da Vi zapravo smatrate da je Miroslav Filipovic izneo neistine u nekim svojim tekstovima, narocito o ubijanju albanske dece. Znate li Vi, gospodine Kostunica, da je Miroslavu Filipovicu sudjeno za sirenje laznih vesti? Sigurno znate da je on za to krivicno delo dobio tri godine zatvora. Da li Vi selektivno osudjujete tamnicenje novinara? Niko se ne moze naterati da brani i zastupa necije stavove, ali se cak ni ispod plasta velikosrpstva ne moze kriti istina. Ukoliko Vi ne znate da li je tacno sto je moj otac napisao, nemojte tvrditi ni da nije, a narocito nemojte Miroslava Filipovica da smatrate profiterom.
U Kraljevu ima dosta ljudi koji ne mogu da zaspe jer im se stalno vracaju prizori koje su videli na Kosovu. Ako Vi, postovani gospodine Kostunica, niste imali kontakta sa ljudima koji su bili u ratu na Kosovu, moj otac je imao. Niti su ti tekstovi senzacionalizam, niti profiterstvo, ti tekstovi su samo reprodukcija onoga sto je cuo od nebrojenih rezervista. I Miroslav je smatrao da ce na taj nacin ograditi Vojsku kao instituciju od zlocina koje su vrsili pojedinci. I to ne treba kriti. Miroslav Filipovic je, postovani gospodine, iznosio samo istinu. Proverene informacije. Da li Vi u to verujete, zavisi samo od Vas. I nemojte mog oca braniti samo sto je osudjen zbog pisane reci, jer nekim Vasim tvrdnjama Vi ga osudjujete kao coveka. Kao, nadamo se, buduci predsednik Vi cete morati da se izjasnite kako cete braniti javnu rec. Nacin na koji ste osudili zatvaranje Miroslava Filipovica nije bas najbolji, jer to sto prebacujete mom ocu, da je iznosio nesto neprovereno, uradili ste bas Vi.
Uz najlepse zelje za uspehom na izborima,
Aleksandar Filipovic«
Mislim da ovde treba da dodam jos nesto o cemu sam razmisljao jos dok sam bio u zatvoru, ali u sta, zbog nemogucnosti koncentracije nisam uspeo da proniknem do kraja.
Moze biti da sam ja pisuci svoje tekstove o zlocinima nehotice napravio jednu gresku, gresku koja mi je kasnije pravila probleme. Jednostavno, saziveo sam se sa strasnim pricama koje sam danima slusao, tako da su one na mene proizvodile sve manji i manji efekat. Jednostavno, kao sto student medicine u pocetku vezbi iz anatomije pada u nesvest od mrtvog tela pred njim, a kasnije do te mere ogugla i na strasnije prizore, i ja sam izgubio svest o pravoj meri soka koji svaka od tih prica izaziva. Posle nekoliko meseci »zivota« sa tim strahotama, meni je prica o pogubljenju tridesetak civila ili odsecanju glave jednom detetu delovala »obicnom«.
Iako sam se svojski trudio da za primere odaberem najmanje strasne price, i istovremeno one koje mogu bez ikakve dileme da dokazem, ipak su te price izazvale veliki sok i u zemlji i u inostranstvu. Jednostavno, ljudi su odbijali da veruju da su nasi sunarodnici, nasa slavna i cista vojska i policija mogli da ucine tako nesto. Cak sam i u tekstovima pisanim u okviru kampanje za moje pustanje iz zatvora, tekstovima koji su bili potpuno na mojoj strani, primecivao dozu rezerve. Znate, ono: »Pa mozda Filipovic nije bas sve do kraja proverio, mozda sve to i nije bas verno preneto, mozda on ne moze bas sve da dokaze«. To je meni u mojoj »osmici« u Nisu predstavljalo veliki problem.
Medjutim, jednog dana me u kancelariju pozvao jedan od staresina vojnog zatvora. Drzao je u ruci nekakve novine. To je bio u nacelu dobar covek, pomalo krut, ali je bio oficir na sluzbi u zatvoru i time je sve receno. Smesio se tek primetno podrugljivo: »Ne veruju ti ni ovi tvoji« – rekao mi je – »evo vidi sta pisu, a ti se i za njih boris i za njih lezis u zatvoru. Bas smo mi Srbi stoka!« Bacio je novine na pod i okrenuo se ka meni. »Al’ ja ti verujem, a verujem ti jer sam bio tamo. To sto si ti pisao je p..... dim u odnosu na ono sto smo im radili, samo... j...i ga, nije red da se o tome pise. Trebao si da budes malo veci patriota, malo veci Srbin. To ti ja zameram, a ovo... Uostalom, sta si dobio. Trunes tu sa Siptarima, obilazi te samo zena, a sve druge boli za tebe ona stvar.«
Pokusavao sam da shvatim sve ljude koji tako razmisljaju, ali tek sam kasnije, kad sam uveliko bio na slobodi shvatio da nisam vodio racuna o velicini soka koju ce moje price izazvati, i da ce upravo ta velicina cak i kod najdobronamernijih ljudi izazvati nevericu pa i sumnju. Tek kasnije, gotovo dve godine posle ucinjenih zlocina, pojavili su se u Srbiji i drugi izvori koji su prakticno potvrdili moje price. Najpre je Vojska priznala da ima nekoliko stotina sudskih postupaka koje vojno pravosudje vodi protiv pripadnika Vojske za zlocine ucinjene na Kosovu, a onda je »isplivala« prica o hladnjaci punoj ubijenih albanskih civila. Ostalo je jos samo da svoju ispovest isprica neko od onih koji su ucestvovali u spaljivanju leseva na jednoj od »nekoliko velikih vatri« u Srbiji. Verujem da ni taj dan nije daleko.
Mozda treba reci i nekoliko reci o najsokantnijoj informaciji iz mojih tekstova, a to je svakako procena da su pripadnici oruzanih snaga Jugoslavije odgovorni za smrt najmanje 800 albanske dece mladje od 5 godina. Iako sam ja tu informaciju koristio vise kao bekgraund nego kao osnovnu informaciju, verujem da je svima bilo tesko da je »svare«. Medjutim, nije nas problem u tome, vec u proceni koja ce jednog dana biti cinjenica da je broj albanske dece koja su stradala za tih 15 meseci (mart 1998–jun 1999) znacajno veci. Jesmo mi jos uvek u fazi procena, ali ako je tacno da je na Kosovu stradalo oko 10 000 Albanaca i ako se uzme struktura albanske porodice u kojoj deca (granica je 16 godina) ucestvuju sa najmanje 60% onda svaki citalac moze sam da izracuna koliko je na Kosovu manje albanskih malisana mladjih od 5 godina.

Ko sve ima potrebu da govori o ratnim zlocinima

Secam se jedne decje pesmice o tome kako se sve brani domovina. Ne znam, brani se ovim, pa se brani onim, a na kraju pesmice se kaze, »domovina se brani zivotom i lepim vaspitanjem«. Dakle, upravo zbog lepog vaspitanja, upravo zbog nacela da svoju decu i svu drugu decu vaspitavam na temeljima legalnosti i postovanja zakona, upravo zbog toga sto sam celog svog veka govorio da ljudi treba da cine samo dobre i lepe stvari jer jedino tako mogu da uspeju u zivotu, upravo zbog svega toga zelim da se o tome govori i govorim o tome. Govorio sam i kada je bilo mnogo teze i opasnije, pa zasto da ne govorim i sada.
Dakle, u ovom mom popisu, ja sam prvi koji ima potrebu da javno govori o zlocinima. U vreme kad sam pisao te tekstove, duboko sam razmisljao o posledicama svog dela. Nisam ja bio mali niti sam bio naivan. Znao sam da cu imati posla sa policijom, pa i sa sudom. Medjutim, tog proleca je Srbijom krenuo talas gradjanskog bunta. Kljucalo je na sve strane. U Sumadiji i Kraljevu posebno i narocito medju mladjim ljudima koje smo mi stariji skloni da nazivamo decom. Moja deca su bila aktivno ukljucena u sve to, narocito moj sin Aleksandar. Nije formalno bio u Otporu, ali je pre svake njihove akcije bio konsultovan. Bio je vodja srednjoskolskih protesta i predstavljao je autoritet cak i za svoje profesore koji su stidljivo nastojali da od vlade izvuku koji dinar vise.
Ja sam uvek smatrao licemernim da ja sedim za svojim kompjuterom i zasticen reputacijom i dobrim honorarom pisem gorljive tekstove o pravdi i slobodi, da tim tekstovima »palim« decu da jurisaju na suludi rezim. Moram ovde da nacinim jednu digresiju. Postoji u Srbiji jedan lep obicaj, da se, kad se zavrsi skolska godina, sva deca iz razreda fotografisu sa uciteljicom, a kasnije razrednim staresinom. To su radila i moja deca i sada je ta gomila fotografija visila u mojoj radnoj sobi, a ta deca su me posmatrala iz svih uglova. Ja sam se njih secao sa decjih rodjendana, pamtio ih najvise po gomili cipela u predsoblju, pocev od, nekada, sasvim malih, prvackih, pratio kako te decje cipele rastu do orijaskih »najki« broj »blizu pedeset«, razvozio tu decu, skolske drugove moje dece do njihovih kuca, pricao im poucne price i zavijao razbijena kolena. I sada su ta deca iz mojih secanja izasla ispred svojih smusenih roditelja da umesto njih za svoju decu obezbede nesto od zivota i da na svoja, zaista nejaka pleca, natovare pendreke, samare, hapsenja, vredjanja, zatvaranja i sve ono sto je toj deci radila suluda vlast.
Ja nisam mogao tako. Rekao sam da moja deca mogu da se bore protiv rezima samo iza mene, rekao sam da moj sin moze u zatvor samo ako sam ja vec u njemu. Sa takvom svescu sam, sasvim ravnodusan prema onome sto me ceka, pisao sve svoje tekstove i, kada je za to doslo vreme, odlucio da ih objavim pod punim imenom i prezimenom. Naravno, kasnije, dok sam ocajavao u zatvoru, bilo je trenutaka kada sam se zbog toga kajao i bio spreman da se prodam nekom Mefistu, ali to su ipak bili samo trenuci slabosti koji su brzo i bez posledica prolazili. Sada, kada me neko pita da li bih ponovio sve sto sam radio, kazem da bih, ali bih, zahvaljujuci znanjima stecenim na sudu i u razgovoru sa svojim advokatima, znao da se daleko bolje sacuvam.
Svakako, na drugom mestu su zrtve zlocina, dakle rodjaci i prijatelji ubijenih, ali i narod kojem su pripadali. Njihovi motivi su jasni. Niko ne moze da im vrati drage osobe, ali ako krivci budu kaznjeni, onda ce i bol za njima lakse podneti. Vec sam napisao stav do kojeg sam dosao satima razgovarajuci sa kosovskim Albancima. Lakse je oprostiti zlocin, nego oprostiti ignorisanje zlocina. O tome sam razgovarao sa mojim drugom Agimom.

»Znas, Miroslave« – govorio je Agim jedne vrele veceri kada smo bili zajedno u setnji – »ovo je bio rat u kome su ljudi bili zverovi. Posto ste vi brojniji narod, kod vas je bilo vise zverova. Svako moze da ubije coveka, svaki narod ima zverove i krvnike, pa kad se ti krvnici dohvate vlasti i oruzja, onda cuda naprave. Ali, kad se rat zavrsi, onda taj njegov narod, narod tog krvnika, ako i sam nije krvnik, uhvati ludaka, pa ga ili leci ili ga osudi i zatvori. Ako narod tako uradi, onda tom narodu moze da se oprosti, sa tim narodom moze da se gradi zajednicki zivot. Ako se narod ne odrekne krvnika, ako ga ne iskljuci iz sebe, onda se on slaze sa njim, i ceo narod postaje krvnik. Onda je to veoma lose«.
Veoma je zanimljiva potreba izvrsilaca ubistava, narocito ako su u pitanju pogubljenja, da »izadju iz sebe«. Izuzimajuci bolesne ljude i patoloske ubice, svi drugi veoma tesko izlaze na kraj sa cinjenicom da su oduzeli zivot nekome ko ih nije ugrozavao. Ja sam u okviru svojih novinarskih istrazivanja razgovarao sa nekolicinom ljudi koji su na Kosovu ubijali Albance. Svi ti ljudi su jos tada (jesen 1999) veoma tesko podnosili teret sopstvene savesti. Jedan mi je pricao da bi sve mozda zaboravio, ali ga progone oci.
»Nikome vise ne mogu u oci da pogledam. Ne mogu da podnesem niciji pogled. Znas, tamo... kad se to desilo, gledali smo se, a... posle... kad se sve zavrsilo, nekima su oci ostale otvorene.«
Slavica i ja smo tada pokusavali da tim ljudima pomognemo. Imali smo jednu privatnu apoteku i, kao po pravilu, posle kraja radnog vremena dolazili su nasi sugradjani da traze lek za svoju boljku. Grcevito su trazili razgovor, satima pricali, ne gledajuci nikoga u oci. Cesto smo ostajali i posle ponoci. Pitali smo ih zasto ne idu kod lekara.
»Ne« – govorili su – »lekar nas tretira kao ludake, dâ nam neke jake lekove. A, nama ne trebaju lekovi, nama treba da izbacimo ovo iz sebe, treba nam da normalno spavamo, treba nam... Nek ide sve u p.... materinu! Pa znas li da ne mogu da uzmem u krilo svoje dete... Kad god ga uzmem, setim se.«
Slicno je i sa svedocima, bilo da su oni direktni svedoci pojedinacnih ili masovnih ubistava ili su post festum videli tela ubijenih civila. Jednog dana sam »naleteo« na sokantnu pricu. Jedan rezervista je iznenada, bez ikakvog povoda, reklo bi se, a tako se i govorilo, doziveo klasican »slom zivaca«. Jednostavno, njegova devojcica od osam godina je bila na nekom rodjendanu kod skolskog druga. Posto stanuje na periferiji, kad se slavlje vec zavrsilo, dosao je u kucu u kojoj se slavio rodjendan da uzme svoje dete. Pozvonio je na vrata, majka male slavljenice mu je otvorila i pozvala ga da popije nesto. Zakoracio je u predsoblje, zastao i pao kao pokosen. Kasnije, kad je izasao iz bolnice gde je dugo lecen od »sloma zivaca« pricao je kako je, usavsi u predsoblje, video plavu lakiranu cipelicu koju je neko dete izulo. Njegov problem je bio sto je u tamo nekom kosovskom selu video istu takvu cipelicu, ali sa sve nogom otkinutom ispod kolena.
»Isto je lezala iskrenuta, izlizanog djona, izgrebana, otkopcanog kaisa... kao ona tamo. Nesto mi je puklo u glavi, sevnulo pred ocima...«
Svi ti ljudi grcevito zele da se na zlocine stavi tacka, da se krivci kazne, da se Srbija procisti od ubica. Dok su trajali protesti rezervista bio sam prosto opsednut njihovim preklinjanjima da o tome pisem, da ih zastitim od »zlikovaca«.
»Verujes li« – govorio mi je jedan veteran koji je srecom izbegao Kosovo – »da postoje gradovi u Bosni i Hrvatskoj u koje nije moguce uci automobilom sa kraljevackim tablicama. Toliko smo ozloglaseni, toliko su pojedinci medju nama naneli zla tim ljudima da je smrtni rizik putovati sa tim tablicama. Zasto da se ja stidim da kazem da sam iz Kraljeva. Zar samo zbog nekoliko budala i zlikovaca.
Nama sada kazu nasu oficiri i politicari, zasto nam niste rekli za zlocine, zasto niste prijavili te zlocince. Oni nisu normalni. Ja da prijavim coveka koji svakog dana zakolje ponekog civila!? Pa on ce da ubije i mene i da pri tom ne trepne?«
Na kraju dolazimo svi mi koji nismo ni zrtve, ni svedoci, ni izvrsioci, ali jesmo taoci, podjednako, ubica u nasim redovima i politicara koji, svako iz svojih razloga, ne zele da se suoce sa problemom. Neki iz epsko-folklornih razloga kojim se rukovode u zivotu i politici, a drugi, prakticni, jer ce time da otvore vrata kroz koja ce posle morati da prodju i neki koje oni ne zele da daju pravosudju.
Na kraju smo mi koji ne zelimo da nam deca zive u zlocinackoj zemlji i koji smo, kako peva Djordje Balasevic, »cutali«, cak i ako nismo svi cutali, cak i ako medju nama ima i onih veoma glasnih koji su prosli kao »petao koji je rano zakukurikao«. Mozda je upravo u tome stvar, u toj korisnoj i zdravoj, ali u sustini sramnoj floskuli »ne zakukurikati prerano«, vec pustiti da to ucini neko drugi. A ako tog drugog nema?
Na kraju smo svi mi koji odbijamo da zivimo u istoj zemlji sa visestrukim ubicama, svi mi koji ne mozemo da objasnimo deci kako to da se za ubistvo ne ide u zatvor.
Ja sam svojevremeno postavio i pitanje ustavnosti upotrebe Vojske Jugoslavije na Kosovu. Ako je, narodski receno, zadatak vojske da cuva i brani narod, onda sam postavio pitanje da li je taj narod koji vojska brani samo srpski narod (u to vreme je veliki deo crnogorskog naroda bio u delikatnoj situaciji) ili je ustavna uloga vojske da brani sve narode i sve gradjane Jugoslavije. I kako se onda dogodilo da jedinice Vojske Jugoslavije budu angazovane protiv drugog po brojnosti naroda u Jugoslaviji, a narocito kako vlast pravda cinjenicu da je Vojska, bilo direktno bilo dajuci vatrenu podrsku policiji, odgovorna za smrt hiljada i hiljada gradjana Jugoslavije.

O cemu mi govorimo?

Krajem prosle godine Uprava za informisanje i moral Generalstaba Vojske Jugoslavije odrzala je u Beogradu okrugli sto pod nazivom »Regulisanje verskih pitanja u Vojsci Jugoslavije«. Taj okrugli sto je tema za sebe, ali se u temu ovog teksta mozda uklapa recenica koju je izrekao Vladimir Dimitrijevic, jedan od ucesnika:

»Jedna od najvaznijih osobina srpskog vojnika je njegov hriscanski odnos prema neprijatelju. Sta to znaci? To znaci da Srbin oseca da je i neprijatelj covek i ne dozvoljava sebi da se ogresi o covestvo svog bliznjeg, makar taj bliznji bio sa druge strane bojista... Sa druge strane, sveto nacelo hriscanskog ratnika je – ne cveliti nejac, bilo ciju. Zene i deca su neprikosnoveni i ko se ogresi o njih, mora biti strogo kaznjen«.
Moram da kazem da sam bio zbunjen kad sam ovo procitao. Prva asocijacija mi je bio Orvel i Ministarstvo istine. Druga asocijacija mi je bio apsurd i licemernost ove recenice a propos svega onoga sto se dogodilo na Kosovu. Medjutim, kad su te dve asocijacije prosle, pomislio sam da se mozda u toj recenici moze potraziti smisao, jer ja generacijski spadam u unuke srpskih solunskih ratnika koji su zaista bili ono sto g. Dimitrijevic kaze, a kaze i Djordje Balasevic u pesmi »Ratnik paorskog srca«. Naravno, za takvu misao neophodno je utvrditi sta je to »srpski vojnik«. Da li je to samo srpski vojnik iz Gruze, Jasenice, Srema, Nisa ili je to i srpski vojnik iz Krajine, Hercegovine. Tesko pitanje na koje ja znam odgovor.
U mojih nekoliko razgovora sa generalom Pavkovicem pokusao sam da nametnem dve teme. Prva je koliko su zlocina protiv civila pocinili u poslednjih deset godina srpski vojnici iz Srbije. Oni koji su kao redovni vojnici ili rezervni vojnici bili pod zastavom JNA ili VJ, svejedno, a koliko srpski vojnici iz drugih srpskih krajeva. I drugo pitanje koliko su zlocina pocinili pripadnici policije i pripadnici raznih dobrovoljackih jedinica. Nijedno pitanje nisam uspeo da nametnem. Inace, ja i na ta dva pitanja znam odgovor. Zna ga i general. Prvo pitanje je veoma vazno nacionalno, srpsko pitanje. Kada na njega damo ili dobijemo odgovor moze da se ispostavi da djavo i nije bas tako crn i da jos imamo sa cim i da se pohvalimo pred svetom. Drugo pitanje je domace civilizacijsko pitanje i ne mogu da se nacudim zasto Vojska Jugoslavije ne insistira na toj diferencijaciji. Kada i na to pitanje dobijemo odgovor, djavo ce biti jos manje crn, a Vojska Jugoslavije ce se pribliziti onoj recenici sa pocetka ovog paragrafa.
Ostaje rezim u najsirem smislu reci, rezim koji je organizovano pripremao srpsko stanovnistvo za rat, rezim koji se kao stoglava hidra pruzio na sve strane i sve cega se dotakao pretvorio u pepeo. Medjutim, rezim cine ljudi, i to mnogo ljudi.
U nizu pitanja koja se postavljaju u vezi sa zlocinima jedno od njih je da li je bilo organizovanog zlocina. Da li je bilo ko bilo kome naredio zlocinacko postupanje prema Albancima.
Posle nekoliko mojih razgovora sa velikom brojem rezervista i oficira VJ, pa i samim generalom Pavkovicem, mislim da sam se uverio da u Vojsci Jugoslavije nije bilo naredjenja da se cine zlocini, niti se preko pocinjenih zlocina, osim u retkim slucajevima, prelazilo. Svedok sam postojanja znacajnog broja sudskih dosijea u Vojnom sudu 3. armije u Nisu. Takodje, prilikom razgovora sa visokim oficirima sluzbe bezbednosti VJ, receno mi je da vojska krivicno goni slucajeve ne samo ratnih zlocina, nego i slucajeve necovecnog postupanja sa civilima, narocito ako se to postupanje okoncalo smrtnim ishodom.
»Doduse« – rekao mi je taj oficir – »ima nekoliko slucajeva u kojima smo odlucili da ne pokrecemo postupak. Cak i u tim slucajevima bilo je polemike, bilo je misljenja da treba taj delikt goniti, ali je preovladalo misljenje da ne treba ici na sud«.
Sta se, na primer, moze reci za jedinice policije, drugog ucesnika u operaciji »Potkovica«. Mislim da ni policiji niko nije naredio da ubija albanske civile. Medjutim, oni su to ipak cinili. Mislim da se, na osnovu mojih saznanja o onome sta su radili i kako su se ponasali na terenu, ne moze iskljuciti sumnja da su oni, od strane svojih pretpostavljenih, bili unapred abolirani za sve sto ucine sa albanskim civilima i njihovom imovinom. Oni su znali da je svaki zlocin koji ucine Albancima nekaznjiv. Sa druge strane, sam cilj operacije »Potkovica« bio je zlocinacki, ma koliko neki mislili da je on bio nacionalno opravdan i potreban i, ako hocete, »nacionalno koristan«. On je bio onoliko nacionalno koristan i opravdan koliko i istrebljenje Jermena u Turskoj sa pocetka ovog veka.
Postojanje plana »Potkovica« nekoliko puta je pominjano i brze-bolje demantovano. Moja saznanja o tom planu sezu jos u polovinu sedamdesetih godina kada je grupa srpskih komunista pocela da brine sta ce biti sa Srbima kad Tito umre. Kako sacuvati Jugoslaviju i komunizam u njoj i, narocito, kako se spasti od »albanske najezde«. Tada je stvoren projekt »Potkovica«, plan koji se sastojao iz onoliko malih potkovica koliko ima albanskih sela. Prema planu, oko svakog sela je trebalo postaviti naoruzane ljude u obliku potkovice, sa »otvorom« prema Albaniji i dati mestanima nekoliko desetina minuta da sa najnuznijim stvarima napuste kucu. Selo bi, zatim, bilo zapaljeno, a imovina opljackana ili unistena. Ljudima bi na »otvoru« potkovice oduzimali dokumenta i suvisan novac, a vrsila bi se i trijaza. Tako bi se nekoliko stotina hiljada ljudi jednostavno proteralo iz Jugoslavije u Albaniju. Unistene kuce i svirepi zlocini koji bi pratili realizaciju plana obeshrabrili bi i one najupornije da se vrate. Cak i ako bismo morali da vratimo deo albanskog stanovnistva, vratili bismo samo one koje mi hocemo. Iza ledja formalne srpske vlasti jos tada su formirani eskadroni sastavljeni od Srba, koji su napadali Srbe na Kosovu i njihovu imovinu, okrivljujuci za to »albanske iredentisticke bande« i tako podizali medjunacionalne tenzije.


A father protecting the child from seeing a shetani

Milosevic je prihvatio to idejno resenje i ono je za vreme njegove vladavine pretoceno u operativni plan za ciju realizaciju je bio potreban bar lokalni sukob ako ne neki veci rat. Taj plan nije mogao da se sprovede u mirnodopskim uslovima, sa NATO kampanjom je dosao kao dar sa neba.
Tako je stvoren okvir za »Potkovicu«, ali i alibi i izgovor za ubijanje. Sto pedeset hiljada ljudi se stustilo na kosovska i metohijska sela. Elitne tenkovske jedinice su cistile selo za selom. Samo je od covecnosti komandira ceta zavisilo da li ce biti zrtava medju civilima. Policija nije imala te »humanisticke dileme«. Posle gotovo tri meseca orgijanja, mit o zlocinu je definitivno dogradjen i utvrdjen.

Da li smo mogli da se odupremo?

I da li jos uvek mozemo? Naravno da mozemo. Mozemo, recimo, da koristimo iskustvo Nemacke u kojoj je dan-danas neumesno i neukusno pricati viceve na racun Jevreja. Mogli smo, ali nismo.
Suoceni sa cinjenicom da ce morati, ako zlocini postoje, ne samo da moralno osude zlocine koje smo ucinili drugim narodima, vec i da sude izvrsiocima tih zlocina, srpski intelektualci su zakljucili da je najbolje ignorisati i ne priznavati postojanje tih zlocina. Ako zlocina nema, onda nema ni potrebe odredjivanja prema njima. Ako zlocina ima, onda oni moraju da se osude, takvi delikti moraju da se ne samo ocene, vec i ucine kaznjivim. A onda dolazimo do malog lokalnog srpskog Nirnberga. Medjutim, nista nije dalje od razmisljanja prosecnog srpskog intelektualca od tog kolektivnog sudjenja ratnim zlocincima. Tako su srpski intelektualci zasluzili svoju sudbinu koja se najlepse moze opisati jednom recenicom bivseg predsednika Milosevica, izrecenom na nekom od brojnih mitinga, da je jedan akademik njemu i Srbiji potpuno ravan jednom obicnom seljaku.
Naime, obican covek pocinje da se brani od opasnosti kad ona postane izvesna, kad pocne da ga ugrozava, i kad je gotovo uvek prekasno da se sa uspehom odbrani, a ljudi koji, svako na svoj nacin, predvode narod, oni su duzni da opasnost koja preti narodu uoce mnogo pre nego sam narod, da mu skrenu paznju na nju, pa ako treba i da je uklone pre nego bude kasno. Zato narod ima svoje prvake i predvodnike i zato im je i dao tu ulogu i taj zadatak. Tu funkciju. Ako tako ne bi bilo, cemu postojanje narodnih prvaka i predvodnika, u cemu bi se sastojala razlika izmedju narodnih predvodnika i obicnog naroda.
Tesko je pronaci nacionalnu instituciju koja je pokusala da sacuva srpski narod od cinjenja zlocina, a narocito je tesko naci instituciju koja nije huskala srpski narod na zlocine. Gde su bili Akademija nauka, Crkva, Univerzitet, politicke partije? Sta se dogodilo sa Crkvom koja je bila najavila otvaranje sopstvenog dosijea o srpskim zlocinima na Kosovu. Najavila je, u ime srpskog naroda, pokajanje i trazenje oprostaja od nasih zrtava. Ko je to zaustavio?
Milosevica su na zapadu odavno prozvali »balkanski kasapin« i odavno su ga uporedili sa Hitlerom. Nemacka pred Drugi svetski rat ne moze bas da se uporedi sa Srbijom pocetkom devedesetih godina. Kad je Hitler poceo da besni, kad je Nemacka pocela da lici na pomahnitalu zver, napustilo ju je mnogo vrhunskih intelektualaca, naucnika, glumaca. Iako je i Milosevicevu Srbiju napustio jedan broj umetnika, naucnika i intelektualaca uopste, mnogi su se stavili u njegovu sluzbu iako su znali da sa njegovim naredjenjem, odobrenjem ili bar znanjem, svaki dan od »srpske ruke« strada na stotine neduznih ljudi. Sada od takvih ljudi traziti da govore o zlocinima znaci traziti od njih da priznaju sopstvenu krivicu.
Nagovestaji neljudske svireposti i zestoke potrebe za unistenjem Albanaca bili su svakidasnja pojava u dnevnim vestima sa Kosova, plasiranim preko velikog broja medija, kao sto su bili uobicajena pojava nekoliko godina ranije kada je bila aktuelna Hrvatska, pa Bosna. »Ko to kaze, ko to laze?!«
Da li se dovoljan broj gradjana Srbije, a posebno Srba, pobunio protiv Srebrenice, postideo Strbaca, uzasnuo Vukovara. Ko je podstrekace, komandante i izvrsioce tih nedela nazvao pravim imenom, ko je trazio da se ti ljudi, ako im takav naziv prilici, odvoje u neki zatvoreni prostor i pokazuju turistima... Mali broj, svakako neproporcionalan velicini zla nanetog drugima! Zato su nasi sunarodnici koji su kao takvi, dakle, kao pripadnici srpskog naroda, pocinili necuvene zlocine, nezapamcene na ovim prostorima za nas jos uvek heroji. A dokle god je tako, dokle god su zlocinci heroji i na slobodi, mi cemo kao narod biti zlocinci i bicemo u manjem ili vecem zatvoru.
Red je da se na kraju zapitamo da li u ovom sveopstem nacionalistickom mraku postoji svetla tacka, da li, izuzimajuci nekoliko ili nekoliko desetina pojedinaca, postoji organizacija ili institucija koja je uradila vise od nacionalnog proseka.
Postoji i ma koliko to sokantno zvucalo – to je Vojska Jugoslavije. Jedino je Vojska, makar i tajno, makar i krijuci to od javnosti, sankcionisala zlocine svojih pripadnika. Ja znam, video sam u vojnom sudu u Nisu, to sam vec rekao, veliki broj dosijea sa predmetima u kojima je sudjeno pociniocima zlocina protiv civilnih lica. Znam i za osudjujuce presude visokim oficirima. Mozda je broj od 250 sudskih postupaka koliko je Informativna sluzba Generalstaba VJ javno priznala mali u odnosu na broj ucinjenih zlocina, ali tih sudjenja ima. Iz veoma pouzdanih izvora saznajem da policiji ne pada na pamet da delikte svojih pripadnika podvrgne proveri zakonitosti, iako se procenjuje da od deset ubijenih albanskih civila, devet »ide na dusu« »jednoj od cetiri policije«, kako rece Boris ili Drazen ili kako se vec zvao »moj decko«.
Kako dalje, sta uciniti da proces javnog govorenja o zlocinima koji je nepovratno poceo dobije na zamahu? Medijska osporavanja koja lice na pocetak hajke na javne licnosti koje su govorile, govore ili mogu da govore o tome, sastav i, narocito, zadatak koji je dat »Komisiji za istinu«, ali i izjave visokih funkcionera DOS-a da nikad nece predati medjunarodnom ili svakom drugom sudu oficire policije koji su DOS-u pomogli da 5. oktobra dodje na vlast ukazuju da taj blok nema nameru da tek tako odustane od odbrane Srba i Srbije od necega od cega se ne treba i ne moze braniti.

Umesto zakljucka

»U lazi su kratke noge«!?
Istina ili varka? Ko zna? Ja mislim da je to varka i to varka za decje citanke i istoriju lakovernih i prostodusnih naroda kojima, nazalost, pripada i moj narod. To je izreka koju bake govore deci dok su sasvim mala, da bi ta ista deca cim malo porastu shvatila da su ih bake, u stvari, lagale. Jer, ma koliko imala kratke noge, laz ima velika i mocna krila.
Kad u Srbiji, o coveku i nekom njegovom delu ili nedelu, svejedno, makar i najboljem i najplemenitijem ili najuzasnijem, na put medju ljude krene istina, ona hoda kao lopov, krijuci se i snebivajuci i svakom se sklanja, izvinjava i pravda, ona se s velikom mukom probija i jedva izdrzava iskusenja raznih dokazivanja i potvrdjivanja, a na tom kretanju medju ljudima svako ko je se dotakne od nje otkida po jedan delic, tako da se ona kruni kao kocka secera koju drzimo u casi vode pa vremenom od te istine ostane malo ili nimalo, upravo onoliko koliko od one kocke secera ostane coveku medju prstima, a i to sto ostane nije sigurno, nego klizi, mrvi se i topi, tako da covek na kraju, iako to nije lepo, gurne prste jos malo u vodu i tako spere poslednje kristale secera, odnosno istine.
Medjutim, kad o coveku na put krene laz, makar i najbezazlenija, ona ide veselo, sredinom sokaka, nakindjurena, pevuseci neku veselu pesmicu. Za razliku od istine, nju svako rado prima i zadrzava i njoj se, opet, za razliku od istine, sasvim i potpuno veruje. I ne samo to nego joj, kad podje dalje, svako, po dobrom domacinskom obicaju, zavije ponesto za put, pa ta laz iduci od coveka do coveka i od kuce do kuce raste i velica i, ako ima dovoljno ljudi i kuca, zna da naraste do neslucenih granica.
Istorija, sa druge strane, ako je dobro poznajete i posteno tumacite i primenjujete, zna da bude vrlo okrutna. Gotovo kao tablica mnozenja. I u istoriji, kao i u tablici mnozenja dva puta dva su na kraju uvek cetiri, iako nama cesto ne odgovara da bude tako. Zamislite kako bi bilo lepo da dva i dva mogu, kad nam to zatreba, da budu pet ili deset ili sto. Ili tri! Zar ne? Ali, nazalost, nije tako, i dva i dva uvek, pre ili kasnije, a redovno na »kraju balade« daju onih suvoparnih, dosadnih i ponekad neprihvatljivih cetiri, kao sto i istorija i ono sto se zaista dogodilo zna katkad da bude vrlo suvoparno i veoma neprijatno, pa cesto i neprihvatljivo, toliko neprihvatljivo da posegnemo za dopisivanjem, prekrajanjem, precutkivanjem, dakle, jednom recju, falsifikovanjem istorije, ili ako bas hocete laganjem, ali nikada to ne moze da bude i opstane do kraja i da traje zauvek, ma koliko nam ta solucija bila bliska.
Dakle, ko je kriv? Svi smo se vec naslusali optuzbi na racun Slobodana Milosevica i njegovih saradnika, pa cak i na racun neidentifikovanog krivca zvanog njegov (Milosevicev) rezim. Bilo bi divno da je to tako. Da je to tacno, ili da su samo oni krivci, sada bismo, pet meseci posle dolaska DOS-a na vlast, imali jasne dokaze priznavanja te krivice, imali bismo sudske procese protiv zlocinaca u nasim redovima, imali bismo nacionalno ociscenje i mogli bismo da kazemo »da je cudovisni i nenarodni rezim Slobodana Milosevica ucinio da na komandna mesta u politici i oruzanim snagama dodju najgori ljudi koji su ucinili to sto su ucinili, ali mi smo ih uhapsili, sudimo im, trazimo oprostaj od nasih zrtava, ali i stvaramo novo drustvo u kojem nikad vise ne moze da se dogodi da takvi ljudi odlucuju o upotrebi oruzane sile«. Tako bismo kazali da je kriv samo Milosevic i njegov rezim.
Medjutim, evo vec pola godine, nista se od toga nije dogodilo, pa je veoma jasan zakljucak da nije Slobodan Milosevic taj koji je jedini i najvise kriv za zlocine srpskog naroda protiv ostalih naroda. Namece se i jedan drugi, prilicno porazan zakljucak da, s obzirom na ponasanje aktuelne vlasti, nema garancije da iste zlocine necemo da ponovimo. Jer, ko je garant da se to nece ponoviti i cime to garantuje? Policajci ubice albanske dece napredovali su u sluzbi, oficiri koji su haubickim plotunima tukli pitoma sela, svakog 22. decembra (ili nekog drugog datuma, svejedno) dobijaju poneko odlikovanje i poneku zvezdicu. I jedni i drugi su se u septembru »presvukli« i doveli DOS na vlast i time zasluzili da ih premijer javno i unapred abolira.
Posto se jos uvek kao drustvo nismo odredili prema zlocinima koji evidentno postoje, a mi Srbi smo ih pocinili, onda je sasvim u redu da svet ceo srpski narod smatra zlocinackim i da ga tera da deli posledice takvog tretmana. Imali smo, na kraju, hapsenje Slobodana Milosevica, ali ne kao ratnog zlocinca po haskoj optuznici u kojoj je do detalja navedeno sve za sta je taj gospodin optuzen, vec kukavicki, za nesto sto verovatno nije uradio ili sto bi uradio svako od nas da se nasao na njegovom mestu.
Dakle, nicega od normalne reakcije zrelog i odgovornog drustva i zrele i odgovorne vlasti nema, ima samo pojedinacnih pokusaja koji, upravo zato sto su pojedinacni, dobijaju daleko veci publicitet i znacaj od njihovih objektivnih dometa, cesto i zato sto protagonisti tih pokusaja trpe teske posledice svoje profesionalne hrabrosti. Jedan od tih skromnih pokusaja je i moj pokusaj koji bi, da nije bilo, za rezim, glupog i nepotrebnog hapsenja, sudjenja, zatvora i, uopste, slucaja »Filipovic«, prosao potpuno nezapazeno i ne bi Srbe nimalo priblizio toliko potrebnom i neophodnom ociscenju.
Kad bi takvih pokusaja bilo vise brzo bismo dosli do saznanja i javnog priznanja da je tih strasnih zlocina bilo i da su ih nasi sunarodnici cinili. Tada bi demokratski potencijali koje ovo drustvo nesporno ima lako naveli politicare i pravosudje da autonomno dejstvujuci pronadju i imenuju krivce. Moja borba i borba nekolicine istomisljenika danas je osudjena na neuspeh, ali jednog dana cemo uspeti. Da bi taj dan dosao, potpuno sam svestan te cinjenice, neko danas mora da se za njega bori makar i neuspesno i makar sopstvenim stradanjem koje podrazumeva i zatvor.
Mozda ce tog lepog dana, kao u bajci o Trnovoj Ruzici, prestati za Srbe zla vradzbina pa ce i moj narod da se probudi, prene i podje za onim narodima koji su taj mucan, ali neophodan posao odavno uradili.

Autor je novinar i publicista

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar