Broj 263

Pravosudje

Sa Gordanom Mihajlovic, predsednicom II opstinskog suda

Predsednica Drugog opstinskog suda Gordana Mihajlovic stanje u svom sudu kao i u citavom pravosudju ocenjuje kao izuzetno tesko jer je ono sto je nasledjeno od prethodne sudske vlasti »mnogo gore nego sto smo ocekivali«. Ona u prvi plan istice veliki broj predmeta koji nereseni stoje u prasnjavim fasciklama, izuzetno los edukativni nivo mnogih sudija u Drugom opstinskom sudu, pa samim tim i nekvalitetne i cesto pravno neuke presude.
Materijalni polozaj sudija je, po njenim recima, upravo strasan: prosecna plata sudija ne prelazi 300 maraka, a plata onih koji »opsluzuju« jednog sudiju (cinovnici koji kucaju presude, rediguju, otpravljaju, arhiviraju i sl.) jedva da je 100 maraka. Kako onda, pita se predsednica Mihajlovic, ocekivati veci kvalitet i efikasnost suda i sudija. Ona navodi primer da mnoge sudije dele kabinet sa nekolicinom svojih kolega, da neki nemaju cak ni sudnicu pa njihovi krivicni ili parnicni predmeti cekaju po vise meseci.
»Sa sigurnoscu tvrdim da se od 5. oktobra u materijalnom smislu kao i u pogledu obezbedjenja smestajnih uslova rada sudija nista bitno nije promenilo. Ministarstvo pravde kao upravni organ obezbedjuje za pravosudje vise nego skromna sredstva iz budzeta i ako sudska vlast zaista zeli da to bude, onda ona mora imati ravnopravan tretman i sa izvrsnom i zakonodavnom.«
Ipak, ono sto sudija Mihajlovic istice kao poseban kvalitet jeste cinjenica da se niko (»i slovima niko«) od politicara, od 11. februara ove godine od kada je ona predsednica Drugog opstinskog suda, nije mesao u rad suda, nije bilo telefonskih i drugih intervencija ili urgencija. »Sada vise ne govorim o nezavisnosti sudstva u odnosu na izvrsnu vlast«, kaze gospodja Mihajlovic, »vec pre svega o (ne)ravnopravnom materijalno-tehnickom, strucnom i kadrovskom statusu izmedju izvrsne, sudske i zakonodavne vlasti«.
U novim demokratskim uslovima mi trpimo vecu »navalu» gradjana na sudove jer su oni, oslobodjeni straha, sada krenuli u pokusaj resavanja svojih ljudskih i gradjanskih kao i imovinsko-pravnih problema.
Pitanje pokretanja istraznih radnji protiv zlocina i zlocinaca ona smatra prioritetnim zadatkom tuzilastva na osnovu korektno zavrsene istrage. Uverena je u nepristrasnost vecine sudija koji, iako i dalje sede na mestima na kojima su bili i pre 5. oktobra, sada kao da sticu gradjansku, ljudsku i profesionalnu hrabrost da donose pravedne i na zakonu osnovane presude.
Da ce pravosudje jos dugo imati tezak i mukotrpan put da zaista postane jedan od kljucnih stubova vlasti, svedoci slikovita recenica sudije Gordane Mihajlovic koja je ovako definisala trenutno stanje u ne vise zavisnom nego, u odnosu na ostala dva oblika vlasti, u neravnopravnom sudstvu: Mi nismo na dnu, mi smo u mulju.

Z. M.   © 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar