Broj 263

Dogadjanja

O suprotstavljanju zlu

U organizaciji Gradjanskog parlamenta Srbije i G17 plus Cacak, u saradnji sa Helsinskim odborom za ljudska prava u Srbiji, u Cacku je 24. maja odrzana tribina Sest godina od dana pre, povodom zlocina koji se desio 25. maja 1995. godine u Tuzli. Na tribini su govorili Vehid Sehic (Forum gradjana Tuzle), Milanka Saponja Hadzic (Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji) i Ivan Zlatic (Gradjanski parlament Srbije).
Najveci problem, kada se govori o suocavanju gradjana Srbije sa zlocinima pocinjenim u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, jeste neinformisanost ljudi o tome sta se zaista dogadjalo u cetiri »jugoslovenska rata«, u kojima, kazu, nismo ni ucestvovali. Nove vlasti u Srbiji, pa samim tim ni najmocnija medijska kuca u Srbiji, i dalje pred domacu javnost ne iznose cinjenice o zlocinima. Kao sto je gospodja Saponja Hadzic rekla na tribini, zabrinjavajuce je to sto se ovim poslom bave nevladine organizacije, a ne drzava.

Namera organizatora tribine je bila da javnosti u Cacku prenese informaciju o zlocinu koji je u Srbiji jos uvek nedovoljno poznat, ali i da kroz primer Tuzle, koja je citavo vreme rata zadrzala multietnicki karakter, otvori razgovor o tome kako se zlocin moze spreciti. Zato je tribina i odrzana dan pre 24. maja, na dan kada je zlocin jos uvek mogao biti sprecen, a upravo je prica gospodina Sehica o Tuzli za vreme rata u Bosni najbolje pokazala jedini nacin za to – suprotstavljanje zlu. Tuzlaci su umeli da sprece zlocin u svom gradu ne dozvolivsi da ih podeli agresivni nacionalizam. Mi ostali nismo imali snage da se suprotstavimo zlu koje je dovelo do stravicnih zlocina u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu i koje je tako strasno kaznilo Tuzlu zato sto je smela da bude zivi dokaz da se moze ziveti zajedno. Nakon 24. septembra, kada jesmo sprecili zlocin, i nakon price o Tuzli, nadamo se da su gradjani Cacka shvatili da se zlu moramo suprotstaviti cim pomoli glavu i da ce nase bekstvo od borbe samo omoguciti nove zlocine.
Posle tribine, Vehid Sehic, Milanka Saponja Hadzic i Ivana Dulic Markovic (G 17 plus Cacak) gostovali su na lokalnoj TV Spektrum. Priznajemo da smo bili iznenadjeni sto ni na tribini ni za vreme televizijskog nastupa nije bilo onih koji bi se usprotivili kaznjavanju ratnih zlocinaca. Mozda smo zaista shvatili, a mozda i nije tako lako zalagati se otvoreno za ubijanje.

Gradjanski parlament Srbije    
G 17 plus Cacak          

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar