Broj 264-265

Dogadjanja

Saopstenje NUNS-a

Zastita novinara

Nezavisno udruzenje novinara Srbije (NUNS) i radna grupa sastavljena od predstavnika novinara, srpske i jugoslovenske vlade i policije, pozivaju sve novinare u Srbiji koji su zbog svog rada izlozeni pretnjama i ucenama mafijaskih grupa da se jave na telefon koji je otvoren za pomoc novinarima. Broj telefona bice u narednih nekoliko dana dostupan u redakcijama svih medija u Srbiji. Ljudi zaduzeni za vodjenje akcije imaju zadatak da kontakte sa kolegama vode uz odgovarajuci nivo diskrecije. Informacije o pretnjama i pritiscima bice, uz obavezan prethodni dogovor sa novinarima koji se zale, dostavljane odgovarajucim specijalistickim sluzbama u Ministarstvu unutrasnjih poslova Srbije, ciji predstavnici ucestvuju u akciji.

Dogovor o zajednickim akcijama ciji cilj je zastita novinara postignut je na sastanku u NUNS-u (26. 06. 2001) na kojem su, pored predstavnika medija i vlasti, prisustvovali i predstavnici kancelarije OEBS-a u Beogradu.
Pozivamo sve redakcije i kolege da ne popustaju pod pritiscima i da ne ustuknu u nastojanju da mediji obave svoj osnovni zadatak da objektivno izvestavaju o onome sto se dogadja u drustvu, ukljucujuci i finansijske i druge malverzacije i poslove za koje je zainteresovana mafija i da ne odustaju od istrazivackog novinarstva.

Glavni cilj akcije koju pokrecemo je da se sprece novi napadi na novinare. Od vlasti i od policije jos jednom zahtevamo da sto pre otkriju i kazne ubice nasih kolega Slavka Curuvije i Milana Pantica. Nadamo se da ce i nasa akcija doprineti da se ti slucajevi uskoro nadju pred sudovima i da se odgovornima izreknu kazne.

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar