Broj 264-265

Pravosudje

Iz Okruznog suda u Beogradu

Cinimo maksimalno koliko mozemo u skladu sa pravom i savescu, istakla predsednica Okruznog suda Vida Petrovic-Skero

Okruzni sud u Beogradu je i u proteklih petnaestak dana, izmedju dva broja Republike, konstantno u zizi interesovanja najsire javnosti. Pre svega zbog zalbi advokata bivseg predsednika Slobodana Milosevica da se njihov klijent pusti da se brani sa slobode, zatim zahteva za izuzecem predsednice Vide Petrovic-Skero i istraznog sudije u krivicnom predmetu zvani Slobodan Milosevic Gorana Cavline, pa do slucajeva otkrivanja prvo hladnjace sa lesevima albanskih civila i masovne grobnice na vojnom poligonu u Batajnici cija je ekshumacija u toku. Takodje prisutan je i veliki broj slucajeva otkrivanja mafijaskih radnji predstavnika najviseg vrha bivseg rezima. Mnogi laici se pitaju zasto tuzilastva ne podignu optuznice.
Vida Petrovic-Skero, predsednica Okruznog suda u Beogradu, koju smo zamolili za tumacenje svega sto se u sudstvu desava poslednjih sedmica, ponavlja da osim medijskog drugih pritisaka na sud nema. »Tuzilastva ne mogu dizati optuznice pre nego sto se zavrsi istrazni postupak«, kaze sudija Petrovic-Skero. »U slucaju hladnjace i novootkrivenih leseva zakopanih kraj Batajnice u toku je proces ekshumacije kojem prisustvuju i strucnjaci iz inostranstva, tek nakon toga kada budu poznati rezultati toga procesa provesce se istrazne radnje i podici optuznica protiv onih koji su te ljude ubili, primali ili izdavali naredjenja ili znali, a prikrivali zlocin. To je pravna procedura koju mnogi ne shvataju i stoga je nemoguce bilo sta vise uciniti od onoga sto Okruzni sud cini. A verujte, i to opet ponavljam, uslovi za rad sudija su zaista veoma losi. Uostalom, kao sto svakako znate, ovih dana smo bili suoceni sa strajkom zaposlenih u pravosudju koji traze vece plate, srecom ne sudija nego administrativaca, sto pokazuje u kakvim teskim materijalnim uslovima radimo.«
Gospodja Vida Petrovic-Skero je potpisniku ovog teksta rekla da je Vrhovni sud Srbije sinoc (27. juna) odbio zahtev branilaca Slobodana Milosevica za njeno izuzece »jer je navodno pristrasna« kao i za izuzece istraznog sudije Gorana Cavline za koga su pre tri meseca cak i socijalisti morali priznati da je posten sudija. »Mi smo sada jedino koncentrisani na nas posao i obavljamo ga potpuno savesno i necemo trpeti politicke pritiske.« Uredbu Savezne vlade koja je doneta 23. juna o saradnji sa Haskim tribunalom, a koju je tim Milosevicevih branilaca osporio kao neustavnu i podneo zahtev krnjem Ustavnom sudu SRJ (inace u starom »promilosevicevskom« sastavu, bez dvojice crnogorskih sudija i jednim vec penzionisanim »predsednikom«) predsednica Okruznog suda ne komentarise jer »na to nemam pravo kao sudija i kao predsednik Okruznog suda«. Ona je istakla da se vec vodi veliki broj krivicnih procesa protiv mnogih iz resora drzavne i javne bezbednosti, da se svakoga dana poneko od njihovih saradnika uhapsi, podnese krivicna prijava i otpocnu istrazne radnje, tako da se ne moze govoriti o tome da Okruzni sud nema posla. »Naprotiv, posla imamo preko glave, ali laicka javnost zaista malo o tome zna«, kaze Vida Petrovic-Skero.


Poslednja vest

Vida Petrovic-Skero: Nismo bili upoznati sa odlukom Vlade Srbije

Nakon sinocnjeg transfera Slobodana Milosevica Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije (Sl. glasnik Republike Srbije br. 37, od 28. 06. 2001) predsednica suda Vida Petrovic-Skero je izjavila da ni ona ni Okruzni sud u Beogradu nisu bili upoznati sa namerom Vlade Srbije da isporuci Milosevica Hagu.



Upravo u trenutku ispisivanja ovih redova stigla je vest da je Ustavni sud SRJ odlozio primenu Uredbe Savezne vlade od 22. juna do 12. jula, do kada bi Savezna vlada trebalo da se izjasni o tome da li je Uredba zasnovana na Ustavu SRJ ili ne. Tek posle toga Ustavni sud ce dati ocenu njene ustavnosti.

Z. M.    

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar