Broj 264-265

Pravosudje

Status zatecenih sudija po predstojecem zakonu o sudovima i sudijama

Zakon o sudovima i sudijama je u pripremi. O prvoj verziji nacrta tog zakona vec je bilo reci.
Najvise uzbudjenja izazvale su prelazne odredbe, najavom prestanka rada sudova obrazovanih po ranijem Zakonu o sudovima, odnosno prestanka funkcija sudijama izabranih po tom zakonu, kako bi se izbor svih sudija u nove sudove obavio po novom zakonu.
Ovakvo prelazno resenje iritiralo je stalnost sudijske funkcije iz clana 101, stav 1, Ustava Srbije. Kako svaki zakon mora biti saglasan s Ustavom (clan 119, stav 1, Ustava), ni novi zakon o sudovima i sudijama ne sme narusiti nacelo stalnosti sudijske funkcije, bez obzira sto ukida stare i obrazuje nove sudove. Zato je i bilo neophodno da se prelazne odredbe o statusu zatecenih sudija usklade sa Ustavom. To je i ucinjeno.
Prelazne odredbe nove verzije radnog teksta o zakonu o sudovima i sudijama ne iritiraju Ustav, jer uvazavaju stalnost sudske funkcije uprkos reformskim promenama samog sudskog sistema. Evo na koji nacin:
Sudovi obrazovani po ranijem Zakonu o sudovima prestaju sa radom 31. decembra 2001. godine. Sudovi obrazovani po novom zakonu o sudovima i sudijama pocinju sa radom 1. januara 2002. godine. Sudijama izabranim po ranijem Zakonu o sudovima ne prestaje sudijska funkcija. Oni ce, dakle, ostati na funkciji uprkos prestanku sudova za koje su birani. Time se ustavno nacelo stalnosti sudijske funkcije pokazuje jacim od zakonske reforme citavog sudstva. Ali, kako sudija ne moze suditi bez suda njemu se mora odrediti sud u kojem ce tu funkciju obavljati. To ce biti ucinjeno opstim razmestajem sudija u novoobrazovane sudove. Za ovaj razmestaj nece biti potreban pristanak sudije. Od sudije se taj pristanak trazi kod rasporedjivanja ili upucivanja u drugi sud, kada postoje: i sud iz kojeg sudija dolazi i sud u koji sudija ide. Kod opsteg razmestaja postoji samo sud u koji sudija ide, posto je ostao bez suda u kojem je radio. Zato razmestaj sudija nece iritirati odredbu clana 100, stav 4, Ustava Srbije.
Opsti razmestaj sudija po stupanju na snagu novog zakona o sudovima i sudijama treba da obavi pravosudni savet, vodeci racuna o rangu i sedistu suda, prebivalistu sudije, materiji kojom se sudija bavi i drugim okolnostima od znacaja za polozaj sudije, odnosno vrsenje sudske vlasti.
Ako sudija u roku od 60 dana ne stupi na duznost u sud u koji je razmesten, smatrace se da vise ne zeli da bude sudija, pa ce mu sudijska funkcija prestati, kao da je sam to trazio.
Novi zakon o sudovima i sudijama treba da stupi na snagu polovinom ove godine, ali njegova primena treba da otpocne 1. januara 2002. godine.
Opsti kadrovski razmestaj treba da obavi pravosudni savet, koji bi bio obrazovan u roku od 30 dana po stupanju na snagu novog zakona.

Dr Zoran Ivosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije        

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar