Broj 264-265

Sta citate

Nobelovci u Surcinu

Povodom sto godina Nobelove nagrade, jedan ovdasnji mali izdavac »Diogen« iz Surcina, odnosno uzorni privrednik Vojislav Janosevic izdao je veliku knjigu Besede nobelovaca u kojoj se nalazi 41 beseda dobitnika nagrade za knjizevnost (od ukupno 97). Izbor i predgovor: Dragisa Kalezic, uz saradnju sa Zoranom Perisicem i Dusanom Batinicom.
Dela nobelovaca a i njihovi prigodni govori na razlicite nacine vrlo podsticajno razmatraju mesto i ulogu kulture, pre svega knjizevnosti, u dramama covekovog sveta uopste, posebno u dvadesetom veku. Nezavisno od opstih ocena o sada vec minulom veku – gde upadljivo mesto imaju naucni, tehnoloski i materijalni napredak ali i svetski ratovi, totalitarni sistemi, konclogori, siromastvo, beznadje i strah od totalne katastrofe – knjizevnost je, kako veli Alber Kami, uvek na strani onih koji pate i onih koji tragaju za istinom i slobodom. Knjizevnost je suocena, kako kaze Solzenjicin, s pogubnim »pecinskim strastima« koje »kidaju i cerece nas svet« i traga za istinom i slobodom, dobrotom i lepotom. Tragaju sami pisci, svojim usamljenickim stvaralastvom, a i citaoci, svojim individualnim opstenjem s umetnickim delima, odolevajuci dominaciji elektronskih medija, narocito televizije.
Usred neugasle bujice »pecinskih strasti«, sto smo upravo mi proteklih godine i te kako iskusili, knjizevnost i kultura uopste deluje kao ortopedija uspravljanja i sredstvo osvescivanja. Utoliko pre ukoliko se suoci i sa zloupotrebama knjizevnosti u sluzbi lazi i nasilja. Tek tada su moguci istinski i lekoviti uzleti k istini i slobodi.
Izgleda neobicno da se u Surcinu pre Stokholma obelezava stogodisnjica Nobelove nagrade. Neobicno je, barem na prvi pogled, i to sto »nobelovci« iz razlicitih nacionalnih kultura i razdoblja izrazavaju srodne ideje o covekovoj sudbini. U stvari, rec je o sasvim obicnim teznjama umetnosti da izrazi dramaticnost ljudske egzistencije i neugasle teznje k slobodi i istini kroz suocavanje s nasiljem i totalitarnim ideologijama i sistemima. Dakle, nije nista neobicno da je i u Surcinu veoma zivo interesovanje za kulturu, sto je pokazalo i knjizevno vece, odrzano 15. juna, povodom jos jednog jubileja – 25 godina rada lokalnog KUD »Diogen«, uz ucesce oko stotinu gradjana.

D. M.   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar