Broj 264-265

Sta citate

Uz knjige Desimira Tosica

Ubedjeni protivnik kolektivizma

»Mozda imamo malo vremena, ali istorijski posmatrano nama treba mnogo vremena kako bismo dosli do normalnih izbora i do opsteg normalnog, u evropskim dimenzijama stanja i napretka.« To je 1990. napisao Desimir Tosic u knjizi Snaga i nemoc koja prati »nas komunizam« u njegovim razlicitim fazama. Do sada nista nije demantovalo ovu Tosicevu opasku. Snaga i nemoc, knjiga u kojoj su sadrzani clanci i analize pisani u rasponu od cetrdesetak godina, dozivela je drugo izdanje (Gutenbergova galaksija 2001). U poplavi jednog dozlaboga primitivnog i uzrujanog antikomunizma koji je zahvatio bivse komuniste i nacionaliste obelodanivsi njihovo bratstvo (mada braca beze jedni od drugih) Desimir Tosic pokazuje kako se moze biti protiv komunizma, a ostati analitican. To je prednost autorova, cak i kada se sa njim ne slazemo u svemu.

U drugoj knjizi O ljudima (Nova 2000), koja je zbirka eseja, zapisa i secanja, Desimir Tosic analizira najpoznatije srpske politicare i intelektualce 19. i sredine 20. veka. Tekstovi su pisani rukom znalca ljudi, jezika i prilika i danas bi se mogli citati i u novom kljucu. Na primer – kako ne biti nacionalista i profasista postmilosevicevskog perioda. U eseju »Zalopojka nad Pavlom Karadjordjevicem«, koji je pisan pre deset godina, povodom pomodnih »preispitivanja« proslosti, Tosic podseca da je knez Pavle potpisao Trojni pakt koji je najavio »novu Evropu« pod vodjstvom Hitlera i Musolinija i borbu protiv Amerike, Engleske i Sovjetskog Saveza i »generala Sarla de Gola«. Ucinio je to ne kao »nemocan« nego kao drzavnik cija je spoljna politika u duzem periodu sistematski kidala »s dosta dijabolike« sve veze sa Zapadom. »Knez Pavle pripremao je nesto duze nego sto se misli, ono sto je bio ‘primoran’ da potpise 1941. godine.« Knjigom O ljudima mogla bi se beskrajno varirati tema o srpskim intelektualcima u proslosti i sadasnjosti i, kako Desimir Tosic pokazuje, na stetu nasih savremenika koje bi autor svrstao u narodnjacku inteligenciju.
U knjizi Dve godisnjice Desimira Tosica (Gutenbergova galaksija i Centar za demokratiju 2000), kojom je obelezeno 80 godina zivota i 64 godine drustvene aktivnosti ovog nespornog demokrate, nekadasnji diplomata Mirko Tepavac pise: »Tosic je ubedjeni protivnik svakog kolektivizma, medju kojima je ‘saborni’ nacionalizam sigurno najtotalitarniji... Valjda i zato Tosic cesto i recito govori i pise o zabludama i patrijarhalnim opterecenjima svoga naroda«.

O. R.        

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar