Broj 266-267

Dogadjanja

Anti-Napoleon

Napokon se Milosevic nasao iza resetaka suda u Hagu i vest je, iako godinama ocekivana, obisla svet kao senzacija prvoga reda. Moglo je i drugacije biti, ali sve u svemu tako se nekako sve to moralo okoncati. Ostalo je stvar anglo-saksonskog pravnog postupka koji je za nase pojmove nesto nepojmljivo minuciozno. Proci ce mozda godine dok se ne dokaze je li svrgnuti srpski diktator kriv ili nije i zaista ga treba prepustiti tom postupku i istoriji. Ne onoj istoriji u koju ga crnogorski mitropolit g. Amfilohije upisuje »zbog junackog drzanja pred sudom«, ispisujuci iz nje i proklinjuci sve one koji su se borili protiv njegove ratne politike. Nije mnogo vazno ni mnogosta drugo sto se sada o tome pise. Sam Milosevic pominje prvi put »krst tezi od Isusovog« za to treba imati razumevanja a izjave g-dje Markovic o tome kako je posetila muza u zatvoru su bljutave. Jeste, tamnica je kuca neobicna, ali ona je bila u poseti dok brojni suznji u tamnicama Milosevicevog rezima ne samo da nisu imali pravo na posete vec nisu ugledali i nece ugledati svetlo dana Bozjega. Ni to nije vise mnogo novo. I neka posluzi za zabavu gradjanima ono kako onaj veseli djakon po katihizisu N. Velimirovica deli indulgencije sa TV-ekrana dobrim Srbima a uskracuje ih losim Srbima.
Cudno je kako beogradska stampa dozivljava svrgnutog diktatora i kako se tesko rastaje od njega.
Vec pocetkom juna su Vecernje novosti u razgovoru sa poznatim istoricarem koji nista slicno nije kazao citaocima ponudile ovakav naslov »Milosevic kao Napoleon«. To su prihvatili mnogi listovi i Milosevic u njima figurira kao neka vrsta velikog heroja koji je ustao protiv ostatka sveta koji lezi u zlu. Pomenuti list u broju od 18. 07. 2001. nasiroko pise o onom sto je ucinio upravnik CZ u Beogradu g. D. Blanusa i sto ga je kostalo polozaja koji izjavljuje »Takve sadrzaje su objavljivali i oni koji su cuvali Napoleona«.
Bez Napoleona se ne moze teze ide suocenje sa istinom pa makar kopija istorijskog Napoleona bila lazna.
Istina, davno su istrazivaci uocili kod Milosevica neki »bonapartisticki kompleks«, ali on se opaza i kod drugih balkanskih ratovodja i nije neka karakteristicna Miloseviceva crta. Nema u njemu niceg sto bi podsecalo na Napoleona. 
Svejedno nisu malobrojni oni koji ne mogu bez Napoleona pa makar on bio i lazni.

M. Dj.   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar