Broj 266-267

Dogadjanja

Vrtoglavica od bajalice

U vrelim julskim danima ambasador SRJ u Vasingtonu, Milan St. Protic, najavio je da ce prostorije ambasade da osvesta licno patrijarh Pavle. Jednima je i sama pomisao na skropljenje vodicom donela osvezenje, a drugi su najavljeni cin doziveli kao novi toplotni udar. U poznatom maniru, g. Protic veli da je odluku doneo sam, da nikoga ni za sta nije pitao niti to namerava da cini, sto je neobicno za drzavnu sluzbu.
Ritualno skropljenje prostorija raznih ustanova i organizacija, kao drevna magijska bajalica, praktikovano je godinama u Srbiji i pod »starim rezimom«, a nema nikakvog pouzdanog znaka da je ista pridonelo  javnom niti, posebno, politickom moralu ondasnje opozicije a sadasnje vlasti. Mozda je neke od novih funkcionera vlasti uhvatila vrtoglavica od nagle promocije pa veruju do je bas to zasluga raznih bajalica. 
Najavljeni obred je 25. jula obavio takodje patrijarh Pavle. Prema pisanju stampe,  ambasador Protic je izjavio da je to bio »najradosniji dan u zivotu za sve zaposlene u ambasadi« a patrijah Pavle je rekao da se SPC nikome ne namece i da se nije desilo nista neobicno, jer »bilo je toga i izmedju dva svetska rata« kao i  proteklih godina. 
Obredu je prisustvovao i Davorin Kracun,ambasodor Slovenije, koja, prema deobnom bilansu, 29. decembra preuzima zgradu ambasade, a na pitanje novinara da li ce biti nekog »kontra-osvescenja«, odgovorio je: »Naravno, o tome nema ni govora...Pre nekoliko godina u nasoj ambasadi u Bernu bila je odrzana samo jedna obicna misa i zbog toga je doslo do krize vlade i bure kritika u javnosti. Znate, kod nas je crkva odvojena od drzave« (Politika, 26. jul).
Bajalica, ocigledno, nije svakome uzdanica.

                                                                                                             Vasilije Popovic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar