Broj 266-267

Pravosudje

Saopstenje Drustva sudija Srbije

Dana 13. 07. 2001. godine, Drustvo sudija Srbije konacno je nakon dugog cekanja upisano u registar udruzenja gradjana u Ministarstvu unutrasnjih poslova Republike Srbije, a od 1. 07. 2001. Drustvo koristi prostorije u ul. Alekse Nenadovica 24, Beograd.
Na sednici Upravnog odbora odrzanoj dana 6. 07. 2001. godine izabran je novi predsednik Upravnog odbora Drustva sudija Srbije, sudija Treceg opstinskog suda u Beogradu Omer Hadziomerovic. Dosadasnji predsednik  dr Zoran Ivosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije, usled preopterecenosti, zahtevao je da bude razresen te duznosti. Za sekretara izabrana je sudija Privrednog suda u Beogradu Branislava Gorevica.
U pogledu dosadasnjeg rada Drustva sudija obavestavamo javnost o sledecem: 
• Osnovano je devet regionalnih odeljenja i to u Zrenjaninu, Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Zajecaru, Uzicu, Novom Pazaru, Prokuplju i Nisu, a na inicijativu clanova Drustva sa podrucja tih sudova. U toku je prikupljanje sredstava za opremanje ovih regionalnih odeljenja. Molimo clanstvo da ukoliko postoji interesovanje za formiranje odeljenja za podrucja drugih okruznih sudova, takvu vrstu inicijativa dostave Upravnom odboru.
• Do sada je odrzano sedam sednica Upravnog odbora. Ostvareni su usmeni kontakti sa Ministarstvom pravde Srbije i predsednikom Odbora za pravosudje Skupstine Srbije, vezano za materijalni polozaj zaposlenih u pravosudju i kadrovsku politiku. Izdato je vise saopstenja vezano za ova pitanja, kao i povodom pojedinih neodmerenih izjava izvrsne vlasti u vezi sa radom pravosudnih organa.
• Organizovana je poseta kolega iz Nemacke fondacije za medjunarodnu pravnu saradnju i to u Novom Sadu, Beogradu, Nisu i Kragujevcu. Preko iste fondacije petnaest sudija iz Srbije bilo je nedavno u studijskoj poseti Nemackoj. 
• U avgustu ove godine 40 sudija iz Srbije ce, u okviru programa Americkog udruzenja pravnika, posetiti njihov Institut u Pragu i prisustvovati sedmodnevnom seminaru o sudjenju u pravno uredjenoj drzavi.
• Vlada Svajcarske u drugoj polovini meseca septembra organizuje studijsku posetu ovoj zemlji za 13 sudija i 7 tuzilaca iz Srbije.
• Ostvareni su mnogobrojni kontakti sa drustvima sudija drugih evropskih zemalja, a nas predstavnik sudija Radmila Dragicevic prisustvovala je sastanku u Ljubljani, na kojem su bili predstavnici drustava sudija iz ex Jugoslavije.
• Istovremeno pokrenuta je inicijativa za uclanjenje naseg Drustva u Medjunarodno udruzenje drustava sudija.
•U Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru organizovane su tribine sa temom reforma pravosudja. 
• U toku je rad na projektu za formiranje Centra za permanentnu edukaciju sudija.
• U Medija centru u Beogradu organizovana je prezentacija idejnog projekta za osnivanje centra za edukaciju sudija.
Ovo je samo kratak pregled aktivnosti Drustva sudija Srbije od 7. aprila ove godine kada je odrzana prva godisnja Skupstina Drustva.
Ukoliko imate nekih predloga ili inicijativa vezanih za  aktivnosti Drustva, ili pak zelite da nas informisete o necem znacajnom za rad pravosudja u vasoj sredini, molimo vas da to i ucinite. 

U Beogradu, 26. jula 2001.          
Predsednik Upravnog odbora          
Omer Hadziomerovic              

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar