Broj 266-267

Hronika

Citaocima u pohode

Posle objavljivanja Bibliografije (1989-2000), u dvobroju naseg lista za mesec maj, urednici i saradnici Republike imali su razgovore s citaocima u vise gradova Srbije. Najpre je uprilicen, inace uobicajen, razgovor s profesorima i studentima zurnalistike na beogradskom Fakultetu politickih nauka, gde je, kao i ranijih godina, bila stalna tema: koncepcija lista i njegova realizacija. Potom smo isli citaocima u pohode, u Cacak, Pancevo, Lazarevac, Babusnicu, Pirot i Valjevo. 

U razgovorima je ucestvovalo izmedju desetak i pedesetak citalaca, sto je i ocekivano, jer nas list i ne moze da racuna na masovno citalastvo. Prema nasim uvidima, broj citalaca u zemlji i inostranstvu, krece se izmedju 20 i 30.000. 
Ucesnici u razgovorima uglavnom podrzavaju orijentaciju lista, njegovo zalaganje za slobode gradjana a protiv stihije straha, mrznje i nasilja. Pozitivno se ceni i produkcija – preko 250 redovnih, oko 100 vanrednih izdanja i preko 20 knjiga – kao i sirok krug, preko 2000 objavljenih autora. Najvise je bilo govora o ucescu u procesu demokratskih promena, o doprinosu naseg lista tom procesu, o protivrecnim zbivanjima proteklih godina i realnim izledima da se zaista iskoraci iz vrtloga stradanja i zakoraci ka normalnom zivotu. U tom okviru je razmatrano delovanje razlicitih aktera – licnosti i grupa, pokreta, stranaka, sindikata, medija, nevladinih organizacija, medjunarodne zajednice itd.

U razgovorima s citaocima podrzano je i stanoviste naseg lista, da on nije puki posmatrac s jednakom distancom preva svemu i svakome, nego da je i sam ucesnik procesa demokratskih promena i kao takav podrzava i saradjuje sa svim akterima koji deluju u tom smeru, kao i da se suptostavlja svima i svemu sto sprecava taj procesa ili deluje u suprotnom smeru.

Ported razgovora »uzivo«, redovno dobijamo pismene i usmene poruke od nasih citalaca u zemlji i svetu, telefonom, redovnom ili elektronskom postom. I oni mahom podrzavaju dosadasnju orijentaciju lista, dabome, uz izvesne primedbe i sugestije. Povremeno stizu i verbalni napadi na pojedine tekstove ili list u celosti a ima i raznih pretnji fizickim nasiljem.

Sve kritike i sugestije cemo razmotriti, uz nastavak komunikacije s citaocima, i na osnovu analize cemo korigovati program i plan rada naseg lista. Istovremeno, predstoji nam statusna (pravna), organizaciona i finansijska konsolidacija. U toku jeseni, na isteku 13. godine a pripremom za 14. godiste izlazenja naseg lista, pripremicemo odgovarajuci programski tekst za koji cemo traziti misljenje cenjenih citalaca.

Do tada, molimo vas da, ako to vec niste ucinili,   da regulisete pretplatu i obratite paznju na informaciju o promeni broja ziro racuna. Molimo vas, takodje, da prijavite eventualnu poromenu adrese.

Izvinjavamo se zbog izvesnog zakasnjenja izlaska iz stampe ovog broja lista,  do cega je doslo zbog  bolesti tehnickog urednika.

Nadamo se da ce nas list uspeti da opstane i da cemo zajedno s vama, dragi citaoici, pridoneti procesu demokratskih promena u nasoj zemlji.

                                                                                                             Urednistvo

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar