Broj 268

Kultura

Muke oko veronauke i jos neke muke

Buka i muka oko veronauke se ne stisavaju, a izjave zvanicnika zbunjuju sve vise. Da nevolja bude veca, zbunjeni su i oni kojima je sve bilo barem su tako tvrdili jasno i lako. To ce »unaprediti medjukonfesionalno i medjunacionalno razumevanje«, kazu iz narodnog pokreta »Svetozar Miletic«, ali drugi dodaju da ce biti upravo obrnuto. Da je to moglo i drugacije, kasno je sada govoriti to nije tajna ni za koga rec je o necem sto je vise od veronauke.
Mocnici i u drzavi i u Crkvi namiruju neke druge racune, ali su se i sami nasli na mukama. Nece to moci od prvog dana septembra, nista nije jasno oko udzbenika i veroucitelja.
Najvecu zabunu unosi Uredba vlade Srbije od 24. jula i nju nam sada »pojasnjavaju«. Uredba je parajuridicki akt, nesto slicno ruskim »ukazima« ili slicnim aktima iz obrenovicevskog vremena i u suprotnosti je sa Zakonom o osnovnom obrazovanju koji ne poznaje kategoriju fakultativnog predmeta. Izjave ministra Knezevica Danas, 18. 08. 2001. nisu sasvim jasne, a nije mnogo jasno ni ono oko njih. Tvrdilo se da je novi predmet »fakultativan a ne izborni« ali kada ga roditelji budu izabrali bice obavezan.
Veroucitelji ce biti navodno u »civilnom odelu« ali dovoljno je zaviriti u bilo koji prirucnik iz liturgike pa da se vidi jedna profanacija svestene odezde ciji su delovi do najsitnijih detalja svesteno-kanonski odredjeni. Kako se covek slobodno odredjuje za cin vere kako i zasto bira Hrista to ne zanima ni drzavu ni Crkvu u ovom momentu. Navodno ce tako kazu udzbenike pregledati komisija »nezavisnih intelektualaca«, ali sudeci po imenima koja se pominju stvari ne stoje jednostavno. Za neke se cak moze reci i da su intelektualci kod nas su i seoski agronomi intelektualci ali nikako i da su nezavisni.
U tom preracunavanju mocnika niko i ne pominje gradjanina koji bira i koji se svesno priklanja veri sve se namece.
Ovako »zavodjenoj« veronauci raduje se i princ A. Karadjordjevic koji izjavljuje kako je dobro »sto imamo veronauka«. I on prikriva jednu svoju muku o kojoj novine Danas, 17. 08. 2001. opsirno izvestavaju. Princ se, naime, uselio u Dvor dobio ih je vise tu su i princevi, ali rodjaka njegova, princeza Jelisaveta koja je rodjena u Dvoru, ne moze da udje nikako ni u svoju sobu. Muke nisu male, iako je problem stambeni za sada. »Tek treba da se otvori« kaze princ Karadjordjevic »testament kralja Aleksandra I« pa slucaj rodjake objasnjava ovako »Pitajte nju gde odseda u Beogradu«. Naravno, i kraljevi su ljudi i mogu imati slicne probleme. Skloni zajedljivosti dodaju da je nevolja u tome sto su i kraljevi Srbi. Kod vracanja imovine gospoda legalisti bi morali voditi racuna da svi gradjani pa i clanovi bivseg kraljevskog doma imaju jednaka prava.

M. Dj.     

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar