Broj 268

Kultura

Muke oko veronauke i jos neke muke

Buka i muka oko veronauke se ne stisavaju, a izjave zvanicnika zbunjuju sve vise. Da nevolja bude veca, zbunjeni su i oni kojima je sve bilo – barem su tako tvrdili – jasno i lako. To ce »unaprediti medjukonfesionalno i medjunacionalno razumevanje«, kazu iz narodnog pokreta »Svetozar Miletic«, ali drugi dodaju da ce biti upravo obrnuto. Da je to moglo i drugacije, kasno je sada govoriti – to nije tajna ni za koga – rec je o necem sto je vise od veronauke.
Mocnici i u drzavi i u Crkvi namiruju neke druge racune, ali su se i sami nasli na mukama. Nece to moci od prvog dana septembra, nista nije jasno oko udzbenika i veroucitelja.
Najvecu zabunu unosi Uredba vlade Srbije od 24. jula i nju nam sada »pojasnjavaju«. Uredba je parajuridicki akt, nesto slicno ruskim »ukazima« ili slicnim aktima iz obrenovicevskog vremena i u suprotnosti je sa Zakonom o osnovnom obrazovanju koji ne poznaje kategoriju fakultativnog predmeta. Izjave ministra Knezevica – Danas, 18. 08. 2001. – nisu sasvim jasne, a nije mnogo jasno ni ono oko njih. Tvrdilo se da je novi predmet »fakultativan a ne izborni« ali kada ga roditelji budu izabrali bice obavezan.
Veroucitelji ce biti navodno u »civilnom odelu« ali dovoljno je zaviriti u bilo koji prirucnik iz liturgike pa da se vidi jedna profanacija svestene odezde ciji su delovi do najsitnijih detalja svesteno-kanonski odredjeni. Kako se covek slobodno odredjuje za cin vere – kako i zasto bira Hrista – to ne zanima ni drzavu ni Crkvu u ovom momentu. Navodno ce – tako kazu – udzbenike pregledati komisija »nezavisnih intelektualaca«, ali sudeci po imenima koja se pominju stvari ne stoje jednostavno. Za neke se cak moze reci i da su intelektualci – kod nas su i seoski agronomi intelektualci – ali nikako i da su nezavisni.
U tom preracunavanju mocnika niko i ne pominje gradjanina koji bira i koji se svesno priklanja veri – sve se namece.
Ovako »zavodjenoj« veronauci raduje se i princ A. Karadjordjevic koji izjavljuje kako je dobro »sto imamo veronauka«. I on prikriva jednu svoju muku o kojoj novine – Danas, 17. 08. 2001. – opsirno izvestavaju. Princ se, naime, uselio u Dvor – dobio ih je vise – tu su i princevi, ali rodjaka njegova, princeza Jelisaveta koja je rodjena u Dvoru, ne moze da udje nikako ni u svoju sobu. Muke nisu male, iako je problem stambeni za sada. »Tek treba da se otvori« – kaze princ Karadjordjevic – »testament kralja Aleksandra I« pa slucaj rodjake objasnjava ovako – »Pitajte nju gde odseda u Beogradu«. Naravno, i kraljevi su ljudi i mogu imati slicne probleme. Skloni zajedljivosti dodaju da je nevolja u tome sto su i kraljevi Srbi. Kod vracanja imovine gospoda legalisti bi morali voditi racuna da svi gradjani – pa i clanovi bivseg kraljevskog doma – imaju jednaka prava.

M. Dj.     

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar