Broj 268

Dogadjanja

Najperfidniji u gami zlocina

Zasto je bas Ivan Stambolic morao dva puta da plati: prvo svojom kozom, a onda svojom glavom?
Pitanje koje je Latinka Perovic postavila, otvarajuci skup povodom godisnjice nestanka Ivana Stambolica, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, provejavalo je tog dana, 25. avgusta, i u atmosferi i u recima onih koji su govorili.
»Zlocin nad Ivanom Stambolicem je«, kaze Latinka Perovic, »poseban, ne samo zato sto je politicki, vec stoga sto je u gami zlocina najperfidniji. O njemu nema tragova: bilo je dovoljno vremena da se oni uklone. Ali se zato mnoze njegova tumacenja. I to ce trajati sve dok se ne dozna istina. Idejni oci zlocina nad Ivanom Stambolicem hteli su da odjednom postignu vise efekata. I uspeli su. Neposredno, zlocin nad Ivanom Stambolicem predstavljao je zavrsni udarac potrosenom Slobodanu Milosevicu, koji je Srbiju proveo kroz krv i blato, da bi je doveo do sloma«.
Latinka Perovic zakljucuje: »Sto bude jasnije zasto je, uoci promena, morao fizicki nestati Ivan Stambolic, bice vidljiviji trag iduci kojim ce se, najzad, stici do planera i izvrsilaca najperfidnijeg zlocina medju tolikim zlocinima«.
Advokat Nikola Barovic je podsetio kako su drzavni mediji, posle otmice, »kupovali vreme«... ne bi li Stambolic bio vracen, verovatno na optuzenicku klupu – s obzirom na objavu SPS-a posle poslednjeg kongresa da u Srbiji nema opozicije: »To bi znacilo da su svi neprijatelji i to bi se, verovatno, desilo i Ivanu Stambolicu da se nije promenila vlast«. Barovic je, imajuci u vidu odlucnost nove vlasti u vezi sa iskopavanjem grobnica i slanjem Milosevica u Hag, uveren da ce morati da udju u trag i ovom zlocinu. 

Glavni motiv za uklanjanje Ivana Stambolica sa politicke scene Zagorka Golubovic vidi u »nekoliko losih kalkulacija« Milosevicevih uoci izbora. »Ne hoteci da rizikuje svoju pobedu, Milosevic je sigurno bio inicijator kidnapovanja Ivana Stambolica, kojeg je drzavnim udarom smenio sa vlasti, da bi sproveo politiku ostvarenja ‘Velike Srbije’ i etnickog ciscenja na prostorima bivse SFRJ«.
Zasto se, posle 5. oktobra, potiskuje u stranu otmica Ivana Stambolica, pita Zagorka Golubovic. Istraga je zakocena, ni posle vise meseci ne ukazuje se na tragove. Njegov misteriozni nestanak, kao »nesumnjivo politicki cin«, nije dovoljan da se preduzmu odlucujuce mere istrage u vrhovima bivse vlasti.
Otmicu Ivana Stambolica je, kao »laboratorijski cist politicki zlocin« ocenio Radoslav Ratkovic, uveren da je, »s obzirom na to, sasvim odredjen, a to znaci i suzen, krug naredbodavaca izvrsenja zlocina«.
U odsustvu Milosa, jednog od brace Ivana Stambolica, glumac Ljuba Tadic kazivao je prisutnima, medju kojima je bilo i clanova porodice, njegovu pesmu Ivanov grob.

Slavica Vuckovic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar