Broj 268

Dogadjanja

Veruje se samo vodji

Ono malo drzave sto nam je ostalo potresa jedna duboka kriza koja i svet ne ostavlja ravnodusnim – opet smo na udarnim stranicama najpoznatijih svetskih listova. Naravno, svi znaju da je to sukob izmedju tradicionaliste g. Kostunice i reformatora – kakvog-takvog, boljeg nemamo – g. Djindjica, ali su na sceni svojevrsni dubleri pa su pomenuta gospoda nekako u zavetrini. Predsednik SRJ prekida zasluzeni odmor da bi prisustvovao – Vecernje novosti, 18. 08. 2001. – osvecenju privatne crkve koju je pesnik M. Danojlic podigao »u svojoj avliji« kako sam kaze, ali o sukobu malo govori. Neko je mucki ubio pukovnika DB M. Gavrilovica, neko je oklevetao vladu Srbije, ali ko i zasto – o tome se malo govori. Ono sto izjavljuje g. A. Tijanic navodi na sumorne pomisli i opominje na stare boljke. On u Vecernjim novostima 14. 08. 2001. kaze – »Svi znaju zasto je pukovnik DB imao poverenje samo u Kostunicu, a nije otisao ni u Tuzilastvo ni u policiju«. Tako veruje g. Tijanic i treba mu verovati jer je uvek tako verovao i uvek je bio odan Vodji a ne zakonu i pravnim institucijama. Verovao je u to i nesrecni pukovnik koji je na kukavicki nacin ubijen, i tu se skriva barem deo njegovog tragicnog udesa. Nevolja je upravo u tome sto veliki broj ljudi veruje u Vozda a ne u zakon, i to traje decenijama.

U jednom g. Tijanic nije u pravu – ima i neke Srbije koja jos uvek hoce da veruje u zakon i institucije.
Kada se legalizam shvati ideoloski, neizbezne su ovakve posledice kakve nas prate sada. Sve je u pocetku bezazleno, ali se kasnije pokaze sva tragicna ozbiljnost takvog postupanja i to se zapaza bezmalo na svakom koraku. U Jagodini su gradski oci – Vecernje novosti 14. 08. 2001. – odlucili da uklone spomenik S. Markovicu i da na njegovo mesto postave kocije kralja Milana Obrenovica. »Posredi je samo dobra namera« i radi se o »ispravnom potezu« istice savezni poslanik iz GSS koji se na to ne bi odlucio da nije bilo miga nekog lokalnog vodje ili samog Vozda. Jedva se cuo glas jednog gradjanina koji je u tome video »progon ljudskog uma«.
Vodje i vozdovi jos uvek stoje iznad zakona i institucija kao da se oktobarskih dana minule godine nista nije promenilo. U jednom jagodinskom kaficu pevacica beskrajno vrti isto – »Sve je isto samo njega nema«.

Mirko Djordjevic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar