Broj 269

Dogadjanja

Kradu Srbi, a i Crnogorci

Da nam je drustvo kriminalizovano odavno je poznato. To je obelodanio i aktuelni predsednik Vlade Srbije rekavsi da ce povesti bespostednu borbu protiv kriminala. Ali ono sto se ovog leta dogodilo nasem saradniku na Ibarskoj magistrali potvrdjuje da je ta borba tek na pocetku.
Grupa razbojnika, u vecernjim satima, napala je naseg saradnika koji je narecenim putem vozio nova kola ka crnogorskom primorju. Insceniravsi okrznuce kola i preprecivsi mu put, zahtevali su da im na ime odstete isplati ne bas malu sumu DEM. Na predlog napadnutog da sacekaju policiju koja bi utvrdila odgovornost i stepen ostecenja oba vozila banditi su mu, uz psovke i guranja, zapretili da bi moglo da mu se desi i ono najgore, a njegovim kolima havarija koja bi se tesko sanirala. Posle kratkog cenkanja srpski hajduci su pristali na nesto manju svotu, pustivsi zrtvu, ali uz pretnju da joj ne padne na pamet da pozove policiju ili tome slicno.
U isto vreme, u Crnoj Gori, policajci su vrlo vesto zavodili red na drumovima, pa udesa na cuvenoj »Jadranskoj magistrali« gotovo da i nije bilo. Ali, tim istim drumovima, pogotovo onima koji vode kroz crnogorske sume, bezbroj kamiona odlazilo je i danju i nocu, svojim putem, ka Srbiji, Hercegovini i Kosovu. Tu policije nije bilo. Nisam ubedjena da su bas svi ti prevoznici imali dozvolu da tolika isecena drva prevoze, s obzirom da smo jos u osnovnoj skoli ucili da Crna Gora uglavnom obiluje krecnjackim kamenom, a samo u malom delu »crnom gorom«.

Vera Vujosevic    

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar