Broj 269

Dogadjanja

Saopstenje Drustva sudija Srbije

To nije fer

Prethodna Srbija je svoje podanicko, trapavo i osramoceno sudstvo ostavila u rusevinama. Zato ga demokratska Srbija mora obnoviti, da bi postalo nezavisno, pravedno i efikasno.
Svesno ove potrebe, Ministarstvo pravde je jos pocetkom godine obrazovalo radnu grupu za izradu zakona o sudovima i sudijama, koji treba da bude zakon diskontinuiteta sa proslim vremenom. Ova grupa je pripremila radni tekst zakona, povodom kojeg je Drustvo sudija Srbije, u saradnji sa Ministarstvom, organizovalo javnu raspravu o reformi sudstva. U okviru nje odrzani su skupovi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru, na kojima su govorili clanovi radne grupe: mr Leposava Karamarkovic, dr Zoran Ivosevic, Vida Petrovic-Skero, Jelisaveta Vasilic i Camil Hubic. Trebalo je da bude odrzan jos samo skup u Nisu, Zajecaru i u Vrhovnom sudu Srbije, pa da radna grupa, imajuci u vidu ucinjene predloge, sugestije i primedbe, sastavi konacnu verziju radnog teksta i uputi je Vladi da utvrdi predlog zakona.
Medjutim, poslanicka grupa Demokratske stranke Srbije neocekivano je podnela narodnoj Skupstini cetiri predloga zakona o uredjenju sudova i sudijama, o visokom savetu pravosudja i o sedistima i podrucjima sudova, koji prekidaju komunikaciju sa rezultatima javne rasprave jer nastoje da odrze kontinuitet sa ranijim sudskim sistemom. Ovi predlozi su preskocili javnu raspravu i nisu prosli proveru strucne javnosti.
U ovoj konfuziji, sudovi i sudije ce izgleda opet biti liseni mogucnosti da ucestvuju u oblikovanju sudske vlasti.
Zato Drustvo sudija Srbije opominje da se niko prema sudstvu ne moze odnositi sa potcenjivanjem.
Gospodo politicari, ako ste se vec podelili na »dve grupe«, borite se pravilima fer-pleja. Nije fer da upropasteno sudstvo koristite za svoja politicka razracunavanja.

Drustvo sudija Srbije                      
Omer Hadziomerovic                     

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar