Broj 272

Dogadjanja

Pocela nova skolska godina na srpskim univerzitetima

Racuni i ostalo

Pocetak skolske godine na univerzitetima u Srbiji, uz rasprave o teskom materijalnom polozaju, obelezili su studentski zahtevi da se jos jednom olaksa upis u narednu skolsku godinu, te povratak srpskih visokoskolskih institucija na Kosovo. Rasprave o novom zakonu o univerzitetu su za siru javnost ostale u drugom planu. Ipak, u Rektoratu Beogradskog univerziteta, sredinom oktobra odrzana je jos jedna rasprava o predlogu nacrta novog zakona o univerzitetu.
Generacija studenata koja je najveci deo svog visokoskolskog obrazovanja realizovala pod okriljem Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, a zbog kojeg je svrgnuta vlast iz godine u godinu snizavala kriterijume za upis u narednu skolsku godinu, sada se suocila sa realnoscu, odnosno sa gomilom nepolozenih ispita iz prethodnog perioda, te nemogucim uslovima da se normalno upise sledeca skolska godina. Samo pokusaj da se primene normalni i uobicajeni kriterijumi za upis nove skolske godine potpuno je razotkrio koliko su studenti zapravo osteceni. Odjednom se pokazao stvarni gubitak ove generacije visokoskolaca. Gotovo neverovatno je zvucalo da se u normalnim okolnostima na zavrsne godine studija nema ko upisati. I sadasnje obrazovne vlasti nisu imale drugog izbora nego da dopuste upis prazne godine. Skolske godine u kojoj ce studenti imati sva prava kao da normalno studiraju, a u stvari ce nadoknadjivati izgubljeno. Prazna godina za drzavu zapravo znaci dodatne troskove i placanje vec jednom placenog. Koliko to kosta, kada su »drzavne« pare u pitanju, ovde jos uvek malo ko pita.
Jedan od neplacenih racuna prethodnog rezima su i studije na Pristinskom univerzitetu, koji je posle dve godine od izmestanja sa Kosova, pocetkom oktobra vracen u Pokrajinu, ovog puta u severni deo Kosovske Mitrovice. Studenti koji su prethodne dve godine studirali u Blacu, Vranju, Krusevcu... pokusali su i blokadama puteva da zaustave realizaciju ove politicke odluke. Rektorat kao simbol institucije je ipak vracen u Pokrajinu, a obavljen je i svecani prijem novih generacija. Onima koji ne zele da studiraju na ovom univerzitetu bice omoguceno da predju na neki od univerziteta u Srbiji. Pristinski univerzitet ostaje u korpusu politickih resenja za Kosovo.
Inicijatori svih ovih problema, koji sada u republickom parlamentu sede kao opozicija, jos uvek pokusavaju da ucine nesto. A to njihovo »nesto« narocito je delotvorno u opstruiranju rada Skupstine koja do sada nije izmenila najveci broj obecanih zakona, medju kojima je i akt o visokoskolskom obrazovanju. Obecan zakon o univerzitetu jos uvek nije usao u skupstinsku proceduru, a prema informacijama iz nadleznog ministarstva, jos uvek se ne zna kada ce, mada bi se to moglo desiti uskoro. Do sada je ponudjen nacrt prosao u vecini nadleznih skupstinskih odbora i uskoro bi mogao biti ponudjen Vladi. Javna rasprava na univerzitetima za ministarstvo je okoncana jos u junu. Koliko ce nove primedbe koje je sredinom oktobra dalo Nastavno-naucno vece BU usporiti ovaj posao tek cemo videti. Za sada zakon o univerzitetu nije u prvom planu.

Lidija Jovetic      © 1996 - 2001 Republika& Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar