Broj 272

Dogadjanja

Dosije Srbija

Retrospektivna izlozba pod nazivom »Dosije Srbija – procena stvarnosti 90-ih godina« bila je otvorena u Muzeju 25. maj u Beogradu od 5. do 15. oktobra ove godine. Njome je zavrsen niz manifestacija koje su se cele godine odrzavale u Evropi i kod nas. Ciklus »Dosije« otpoceo je pod pokroviteljstvom i u organizaciji berlinske Akademie der Künste, ciji je predsednik cuveni madjarski pisac Djerdj Konrad, i Fondacije »Heinrich Böll«, izlozbom u Berlinu, koja je trajala od 19. novembra do 17. decembra prosle godine. U organizaciji Kultur Kontakt Austria i Akademie der bildenden Künste iz Beca, ciklus je nastavljen izlozbom u Becu, od 17. januara do 14. februara ove godine.
Beogradsku izlozbu organizovao je Centar za kulturnu dekontaminaciju, a otvorila je Borka Pavicevic, direktorka Centra. Pozdravne govore odrzale su gospodja Angela Lamert, direktorka Akademie der Künste iz Berlina, istoricarka umetnosti, Ljiljana Cetinic, direktorka Muzeja 25. maj, i Irina Subotic, direktorka projekta u Beogradu.

Manifestaciju ciji je cilj bio da kroz razlicite umetnicke forme prikaze dogadjaje tokom desetogodisnje Miloseviceve diktature, pratio je katalog, u kojem su vrlo iscrpno, slikom i recju, predstavljena dogadjanja u Berlinu i Becu, data osmisljena procena stvarnosti 90-ih kod nas, navedene institucije koje su ucestvovale u ovom projektu, kao i pokreti i grupe, umetnici, fotografi, autori videa, CD romova i web-sajtova. Izlozbom su dominirale fotografije svih znacajnih dogadjaja koji su prethodili 5. oktobru 2000. Znacaj fotografije kao istorijskog dokumenta uvideo je jos Laslo Moholi Nagi, koji je davne 1925. napisao i ovo: »Politicari ne uspevaju da vide da je Zemlja jedna. Fotograf je posrednik koji to saopstava. Fotografski objektiv najpouzdanije je pomagalo za pocetak objektivnog vidjenja«. 
Pored fotografije izlozbu su dopunjavali raznovrsni umetnicki projekti i manifestacije. Projekat su pomogli Fondacija »Heinrich Böll«, Berlinska Akademie der Künst, Kultur Kontakt Austria, Akademie der bildenden Künste iz Beca, Stability Pact for South Europe i Ministarstvo kulture Republike Srbije. 


V. V.    

 

© 1996 - 2001 Republika& Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar