Broj 273

Dogadjanja

Povodom inicijative ministra pravde i lokalne samouprave Republike Srbije Vladana Batica za razresenje sudija iz sudova opste nadleznosti, medju kojima se nalazi i 6 sudija Prvog opstinskog suda u Beogradu, Kolegijum Prvog opstinskog suda u Beogradu, posle odrzane sednice dana 8. 11. 2001. godine, kojoj je prisustvovalo 42 sudija ovog suda, izdaje sledece

Saopstenje

Nacin objavljivanja inicijative ministra pravde i obrazlozenje razloga za razresenje predlozenih sudija su, najblaze receno, neprimereni i u suprotnosti sa osnovnim principima demokratskog drustva i nezavisnog sudstva. Ovakav postupak ministra pravde, tj. javno objavljivanje imena sudija pre okoncanja postupka za njihovo razresenje veoma skodi njihovom ugledu, prejudicira eventualnu odluku o njihovoj odgovornosti i predstavlja zigosanje i blacenje ovih sudija pre donosenja konacne odluke.
Razlozi koje je ministar pravde naveo u svojoj inicijativi su pausalni i predstavljaju politicku ocenu postupanja sudija u odredjenim predmetima. Kolegijum sudija Prvog opstinskog suda u Beogradu saglasan je da se ispita rad svakog sudije pojedinacno, ali iz zakonom predvidjenih razloga i u zakonom propisanoj proceduri, u kojoj bi se, eventualno, utvrdilo da li su i koje su sudije radile mimo zakona i struke, bez prethodnog objavljivanja njihovih imena na nacin kako je to ucinjeno. Jedino se tako sa pravosudja moze skinuti hipoteka da sluzi aktuelnim politickim interesima i jedino se tako moze povratiti njegov ugled koji je, nesumnjivo, poljuljan.
Ministar pravde u svojoj inicijativi pominje da spisak sudija cije razresenje predlaze nije konacan i da na njemu postoje imena jos 60 sudija koje treba razresiti zbog neefikasnosti i neazurnosti. Postavljamo pitanje ministru pravde zbog cega je imena odredjenih sudija objavio, cime ih je diskriminisao u odnosu na one sudije cija imena nije prezentovao medijima, jer je upoznavanje javnosti sa imenima sudija pre okoncanja postupka za njihovo razresenje, po misljenju ovog kolegijuma, nedopustivo. Ako ministar pravde ne stoji uz sudije cije interese treba da stiti, kako ce gradjani verovati tim istim sudijama?

Posebno osudjujemo senzacionalisticki nacin na koji su mediji propratili ovu inicijativu ministra pravde, zbog cega je trenutno otezan rad sudijama, od kojih su neki izlozeni cak i nasrtajima i agresivnosti stranaka i punomocnika. Isticemo da je Prvi opstinski sud u Beogradu, inace, stalno izlozen pritisku javnosti iz razloga sto ima specificnu nadleznost, jer se pred njim vodi vecina postupaka protiv drzavnih organa, najveceg broja medijskih kuca, novinara, javnih licnosti i politickih organizacija, zbog cega su odluke ovog suda izlozene posebnoj paznji i komentarima medija, a sudije sude pod stalnom tenzijom, preuzimajuci vecu odgovornost. Kolegijum sudija Prvog opstinskog suda u Beogradu izrazava otvoren protest protiv mnogih neargumentovanih kvalifikacija koje se izricu u sredstvima javnog informisanja o radu suda i sudija, smatrajuci da u takvoj situaciji postaje samo fraza pozivanje sudija na hrabrost i nezavisnost. Pitamo se da li ce ubuduce sud suditi u ime naroda narodu, a novinari sudijama?
Ukoliko se ovakva praksa pritisaka na sudije nastavi, nas je utisak da se od sudija trazi poslusnost i podredjenost trenutnoj politickoj volji, na sta mi ne pristajemo.

Kolegijum sudija   
Prvog opstinskog suda u Beogradu   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar