Broj 273

Dogadjanja

Izvestaj o regionalnom susretu predstavnika drustava sudija

Drustvo sudija Srbije je u periodu od 25. 10. do 27. 10. 2001. godine organizovalo regionalni susret drustava sudija. Po pozivu Drustva sudija Srbije ovom susretu su prisustvovali: sudija Vrhovnog suda Austrije Ernst Markel, potpredsednik Medjunarodnog udruzenja sudija i predsednik Evropske sekcije Medjunarodnog udruzenja sudija, sudija Ales Zalar, predsednik Udruzenja sudija Slovenije, sudija Gavrilo Cabarkapa, predsednik Udruzenja sudija Crne Gore, sudija Agim Miftari, predsednik Udruzenja sudija Makedonije, sudija Trajce Puzderski ispred Udruzenja sudija Makedonije, sudija Vladimir Gredelj, predsednik Udruzenja sudija Hrvatske. Zbog sprecenosti ovom susretu nisu prisustvovali sudija Radomir Aleksic, potpredsednik Udruzenja sudija Republike Srpske, i sudija Izet Bazdarevic, predsednik Udruzenja sudija Federacije BiH.
Ovaj susret kao donatori pomogle su americke organizacije »Freedom house« i »Booz-Allen-Hamilton« koje su finansirale troskove dolaska ucesnika i njihovog boravka u Beogradu.
Osnovni cilj ovog susreta bio je da se uspostavi kontakt izmedju drustava sudija uze regije, dobiju saznanja o radu i delatnostima drustava sudija u regionu, statusu i polozaju sudija.
Gost iz Austrije sudija Markel ucesnike susreta upoznao je sa radom Medjunarodnog udruzenja sudija i ukazao na mogucnosti da Drustvo sudija Srbije i Udruzenje sudija Crne Gore postanu clanovi Medjunarodnog udruzenja sudija.
U okviru utvrdjenog programa rada ucesnici su dana 25. 10. 2001. godine posetili Okruzni sud u Beogradu, gde su se upoznali sa radom ovog suda, kao i sa osnovnim principima pravosudnog sistema u Srbiji.
U prostorijama Drustva sudija Srbije, dana 25, 26. i 27. 10. 2001. godine, odrzani su radni sastanci kojima su ispred Drustva sudija Srbije prisustvovali sudija Omer Hadziomerovic, predsednik Upravnog odbora Drustva sudija Srbije, sudija Radmila Dragicevic-Dicic, predsednik Skupstine Drustva sudija Srbije, i clanovi Upravnog odbora Drustva sudija Srbije Neda Antonic, Milica Popovic-Djurickovic i sudija Danilo Nikolic, zamenik predsednika Skupstine Drustva sudija Srbije.
Dana 25. 10. 2001. godine u vecernjim casovima Drustvo sudija Srbije organizovalo je koktel u cast ovog susreta. Koktelu su, pored clanova Upravnog odbora Drustva sudija te predsednika sudova iz Beograda, prisustvovali i predsednik Vrhovnog suda Srbije sudija Leposava Karamarkovic, ministar pravde Vladan Batic, sekretar Ministarstva pravde Bruno Vekaric, pomocnik ministra pravde Predrag Dejanovic te predstavnici mnogobrojnih medjunarodnih organizacija, a medju njima predstavnici OEBS-a, Saveta Evrope, kao i nevladinih organizacija iz Beograda.

Dana 28. 10. 2001. godine ucesnici susreta prisustvovali su predavanju koje su organizovali Beogradski centar za ljudska prava i engleska fondacija Forum za novu Srbiju. Tema predavanja bila je Evropska konvencija o ljudskim pravima.
Tokom radnih sastanaka posebno se raspravljalo o materijalnom polozaju sudija, pa je na osnovu podataka utvrdjeno da je materijalni status sudija najbolje resen u Sloveniji, gde je plata sudije u rasponu od 4000 do 5000 DEM, i u Hrvatskoj gde je taj raspon od 3000 do 4000 DEM. U toku razgovora kao znacajni problemi istaknuti su i problemi vezani za polozaj sudske vlasti u sistemu podele vlasti, za sudski budzet, pritisak medija i javnosti na rad suda. Konstatovano je da su upravo zbog zajednicke proslosti, politickog i zakonodavnog nasledja, svi istaknuti problemi uglavnom zajednicki.
Gospodin Ernst Markel predstavio je Medjunarodno udruzenje sudija koje je osnovano 1953. godine i cije je sediste u Rimu. Rad ovog Medjunarodnog udruzenja odvija se kroz regionalne komisije i regionalne ogranke ovog udruzenja. Istaknuti su mnogobrojni primeri o mogucnosti uticaja ovog udruzenja u borbi za osnovne principe nezavisnog sudstva. Kako su clanovi ovog udruzenja samo nacionalna udruzenja sudija, to je utvrdjeno da Drustvo sudija Srbije i Udruzenje sudija Crne Gore ne mogu pojedinacno pristupiti ovom udruzenju, vec je potrebno napraviti jedno jedinstveno udruzenje sudija. Predstavnici Drustva sudija Srbije i Udruzenja sudija Crne Gore postigli su dogovor da po dobijanju saglasnosti upravnih odbora zapocnu sa formiranjem zajednickog udruzenja.
Na kraju susreta, prema zajednickom dogovoru ucesnika, postignut je sporazum da se uspostavi saradnja izmedju drustava sudija uze regije, pa da se ta saradnja prosiri i sa kolegama iz Grcke i Bugarske, koji su pokazali interesovanje za tu saradnju, a eventualno i sa kolegama iz drugih zemalja ove regije. Dogovoreno je da se najmanje jedanput godisnje organizuju regionalni susreti drustava sudija, jer je jedinstven zakljucak da se sudstvo u ovoj regiji susrece sa veoma slicnim problemima, pa su stoga i zajednicki interesi i ciljevi.
Na kraju susreta svi ucesnici su potvrdili da je susret bio koristan i veoma uspesan i pokazali optimizam za organizovanje buducih susreta i zajednickih konferencija i akcija.

Za Drustvo sudija Srbije    
Sudija Radmila Dragicevic-Dicic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar