Broj 273

Dogadjanja

Kikinda

Zamke pravosudja

Spisak sudija koje su ojadile medije na osnovu Zakona o informisanju, objavljen u dnevnim novinama, da li »Baticev« ili »NUNS-ov«, Kikindjane i ne zanima, koliko ih intrigiraju imena sudija koje su kaznjavale Kikindske novine u doba kad nisu bile jedine lokalne novine u gradu. Tako su na spisku Nada Petrov, Miroslav Periz i Nada Pandurov. Nagadja se zasto je izostavljena Ljubica Batricevic, koja je prva kaznila Kikindske, i to je onomad izazvalo takvu reakciju javnosti da je protestna povorka te veceri, prolazeci pored suda, zasula zgradu toalet papirom. U medjuvremenu, ista javnost se jos mnogo puta suocila sa sudjenjima Kikindskim, jer su od jednog te istog tuzioca malo-pomalo stizale nove tuzbe. Zakon o informisanju bio je, kako kazu pravnici, kao stvoren za »patoloske kverulante«, tj. osobe koje mnogo vole da tuzakaju, a bio je i veoma jednostavan kad god je trebalo finansijski unistiti neki medij nepodoban ondasnjem rezimu. Najzabavnije (s ove vremenske distance) bilo je kad je Rajko Rajo Popovic, koji je sedam puta tuzio Kikindske, podneo tuzbu zbog naslovne strane. A tamo se nalazila fotografija velikog crnog psa i propratni tekst »Laj kero senthubertska«. Sent Hubert je, inace, staro ime onog dela Banatskog Velikog Sela u kojem Rajo zivi, a »Lajte kere senthubertske« je naslov pesme jedne sad vec zaboravljene kikindske rok grupe. Svejedno, tuzilac se prepoznao (sto je iznenadilo cak i oguglale Kikindjane), tuzio i, na najvece cudo, dobio spor, po Zakonu o informisanju, naravno, pa su Kikindske i ovog puta platile jednu od kazni.


                                               Yugoslavian open

I sad, gde smo posle svega? Da li su sudije mogle da ne sude po jednom monstruoznom zakonu i tako ostanu bez posla ili ce sada ostati bez posla zato sto su sudile po monstruoznom zakonu? Jer, secamo se, bilo je i onih koji nisu hteli da se povinuju nasilju nad pravosudjem, a prolazili su bas kao i kaznjeni mediji. Da li bi mozda trebalo malo procesljati i one koji su monstruozni zakon doneli, a i one koji su ga koristili u svrhe unistavanja nezavisnih medija? Pitanja, pitanja; u svakom slucaju, koliko se secamo, prekrsajne sudije postavlja i razresava ministar pravde, i s te strane valja ocekivati konkretne poteze. Pravosudje je, svakako, vec odavno sazrelo za ciscenje.

Sudije sa spiska (a i jos neke) zbunjene su i uplasene. »Sudili smo po zakonu, a krsenje zakona je krivicno delo; i, na kraju, Rajo je i dalje u Komuni, Zeljko Bodrozic u Kikindskim, a mi cemo ostati bez posla«, kazu oni. Ne, ne osecaju se krivim.
 

G. P. F.    
 

© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar