Broj 274-275


Dogadjanja

Note i slova

Rat saopstenjima rasplamsao se punom snagom izmedju kikindske organizacije DSS i lokalnih medija. Razlog: na Radio Kikindi ukinute su omiljene narodnjacke melodije i "pozdravi i zelje slusalaca". DSS je reagovao optuzbom da je u pitanju odnarodjavanje. Novom rukovodstvu radija zamereno je da je ovakvim potezom napalo na samu srz nacionalnog bica. Uzalud Milomirka Melank, akademski dizajner, v. d. direktora Informativno-kulturnog centra u cijem sastavu je i radio, objasnjava da nema govora o ukidanju narodne muzike; naprotiv, cak su uvedeni i posebni termini za emitovanje izvornog muzickog blaga. A, uostalom, u Kikindi se cuju cak cetiri lokalne radio-stanice (VK radio, Radio Kikinda, Radio AMI i Radio Kum), pa svaki slusalac moze da bira kakvim zvucima ce da obraduje svoje napacene usi.
Druga optuzba kikindskog DSS-a (jos ozbiljnija) upucena je Kikindskim novinama: zasto izlaze na latinicnom pismu umesto na cirilici kao netom ukinuta Komuna. Saopstenja DSS-a sve su duza i sve punija optuzbi da "odnos pojedinaca prema cirilici nije slucajno negativan", uz pozivanje na podatke da je Velikokikindski list jos 1845. godine u Kikindi izlazio na cirilicnom pismu.
Zeljko Bodrozic, glodur Kikindskih, odgovorio je na optuzbe podsecajuci na dela onih koji su se proteklih godina najvise zaklanjali iza cirilice. To je izgleda samo dolilo jos ulja na vatru pa su saopstenja postala ostrija. Za sada je neizvesno kojem carstvu ce se prikloniti citalacka i slusalacka kikindska publika; sukob oko cirilice i narodne muzike prati se u Kikindi sa velikim interesovanjem i mnogo navijacke strasti.

G. P. F.

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar