Broj 274-275


Pravosudje

»Sudska vlast nije poklon«

Razmisljanje sudije Opstinskog suda u Leskovcu Nikole Pesica, objavljeno u listu Republika br. 272 pod citiranim naslovom, te aktuelna desavanja povodom inicijative ministra pravde i lokalne samouprave za razresenje jednog broja sudija, povod su da pokusam da javnosti, a pre svega kolegama, predocim sopstveni stav o tome.
Vreme je velikih promena, tektonskih poremecaja i previranja u svim institucijama sistema. Iz korena su uzdrmani temelji (i dobrog i loseg) na kojima se zasniva citav jedan poredak. U svemu tome, pravosudje nije moglo i nije smelo da ostane po strani. Pre svega, i najvise zbog toga, sto je ono stub svake drzave koja pretenduje da se zove ozbiljnom.
Eroziji vrednosti morala i mi smo dali svoj udeo. Ponajpre - cutanjem i nedostatkom tako potrebne hrabrosti da se sami izborimo za nezavisnost i samostalnost koje niko ne treba da nam poklanja. Oni su u nama samima i zavise samo od personaliteta pojedinca, nikako od nekog sa strane.
Ako smo, kao struka, ostali nemi kada su kolege, razresene tokom 2000. godine, stajale uspravno i casno trazeci nasu podrsku, i to ne samo zbog sebe, vec u ime svih nas (podsetimo se pisma sudije Jelisavete Vasilic objavljenog u dnevnom listu Blic pod naslovom "Sudije cute na svoju stetu"), smemo li i imamo li prava da i dalje cutimo i treba li ministar (koga inace dozivljavam kao lice koje pravosudju treba samo da obezbedi neophodne uslove za nesmetan rad) ili bilo ko drugi da nas ocenjuje ili, kako rece uvazeni kolega, sudija Ustavnog suda Srbije Slobodan Vucetic, da nam sudi.
Sigurno je da medju nama ima onih koji, ni po kakvim kriterijumima, ne zasluzuju da se zovu ovim casnim i uzvisenim imenom. Zasto i danas dozvoljavamo da spiskovi "podobnih" i "nepodobnih", "postenih" i "nepostenih", budu posao ministra i stampe, umesto da mi, koji smo najpozvaniji i najodgovorniji da ocenimo sopstveni i rad svojih kolega, smognemo snage, savladamo laznu solidarnost, skupimo i moralnu i strucnu hrabrost i otvoreno, licem u lice, kazemo onima koji su obescastili ovaj poziv da treba da idu. I onima koji su udvoricki i bez ikakvog pogovora sprovodili necije naloge i onima koji su, naocigled svih nas, dobijali stanove i kredite i koristili svaku vrstu privilegija dok je vecina postenih sve dublje tonula u materijalno beznadje, i onima koji svojim kvalitetom u radu nisu ispunjavali ni najosnovnije zahteve posla. To je obaveza kolegijuma sudija svakog suda, a onda ce Opsta sednica Vrhovnog suda, kao jedini legalni organ, prema jos vazecem Zakonu o sudovima, na osnovu cinjenica, doneti valjanu odluku i ponuditi je na usvajanje Narodnoj skupstini. Tako se nece dogoditi da se liste prepricavaju po kuloarima, objavljuju u dnevnim listovima i mnogi od nas proglasavaju bez krivice krivim.
Govorim ovo zbog vecine kolega koje su tokom svog radnog veka dostojanstveno nosile teret svih nedaca koje su pratile ovaj tezak i iscrpljujuci posao. Zbog mnogih koji su, sa svojim porodicama, izuzetno tesko ziveli, ostavljajuci u sudnici nadljudsku energiju koja, ni na koji nacin, nije valjano vrednovana. Sudije su odlucivale o ljudskoj slobodi, novcu od kojeg se moglo zavrteti u glavi, stecajevima zbog kojih su mnoge porodice ostajale bez minimuma egzistencije, a pri tom su prebrojavali svaki dinar da bi opstali.
Govorim u ime i zbog njih. Zbog svih tih koji, visoko uzdignute glave, krase nasu profesiju. Zbog casti, postenja, strpljenja i nade u boljitak, nisu zasluzili da se bilo ko njima poigrava.
To nije samo vreme proslo. Sve dotle dok sami ne podignemo glas, pokusavace da nas "disciplinuju" u skladu sa potrebama dnevne politike. U svemu tome, pozdravljam donosenje zakona iz oblasti pravosudja, kao osnovu za korenite promene.
Do njihovog stupanja na pravnu snagu, za buducnost drzave, pravde i struke, moramo da se izborimo sopstvenim snagama. Ako i ovu priliku propustimo, sutra ce mozda vec biti kasno, a tada necemo imati pravo da se ljutimo na aktuelnog ministra i novinare, koji samo rade svoj posao, sto to cine umesto nas.

Verica Smiljanic
Sudija Privrednog suda u Pozarevcu

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar