Broj 274-275


Sta citate

Nepozvani, ukleti neimar

U prisustvu autora, predstavljene dve nove knjige Bogdana Bogdanovica: "Ukleti neimar" i "Krv i glib"

Posle mog otvorenog pisma Slobodanu Milosevicu - dakle, jos od jeseni 1987 - najednom se naslo na udaru sve sto sam dotle cinio, govorio, napisao i sagradio. Jasenovacki cvet je bio, djavo ce ga znati zasto, dodatni dokaz moje nacionalne veleizdaje. Ne samo zuta stampa, no i dotle ozbiljni listovi, kao npr. Politika, a i svi kanali drzavne i jedine televizije, prenosili su izjave sumnjivih narodnih tribuna, sampiona neke maglovite buduce Velike Srbije, kao i mnogih drugih vec proverenih palikuca i pljackasa. Sad su se oni pitali otkud "hrvatski spomenik na srpskoj zemlji", sto je samo naizgled bilo slucajna omaska. Lokalitet se doista uskoro i nasao pod dalekom vlascu pobunjenicke SAO Kninske Krajine. Pod punim imenom i prezimenom krajinski junaci su davali izjave da ce Jasenovacki cvet, nesudjeni simbol ljubavi i prastanja, svojerucno baciti u vazduh, a meni su u ime paravojnih stabova stizale pismene osude na smrt, sa potpisima i pecatima. Razlog im je izgledao sasvim ubedljiv; pitali su me: "Ko si ti da im prastas?" (...) Pokusavam da budem hladnokrvan. Pitam: "A sta bi ti tamo podigao?" - "Kamu, drug, kamu, pa da se vidi ko je koga klao!" Na pitanje kako bi se na osnovu spomenika u obliku kame zakljucilo ko koga kolje... slusalica pada. Ako je u ovakvim pitanjima bilo nepatvorene gluposti, u vecini drugih ponocnih razgovora osecalo se da neko drzi nit rezije u rukama...


Osma...

Na moje veliko iznenadjenje, na "istorijskoj Osmoj sednici" nisam bio napadan, bio sam, jednostavno, preskocen. Mozda je Milosevic moju izjavu da necu dolaziti na sednice Centralnog komiteta shvatio kao mig da se unapred izuzimam iz buducih dogadjaja. Gospodin, tada jos drug Predsednik, ocigledno nije bas imao zarku zelju da me, vec u prvom trenutku, navuce sebi na vrat. Medjutim, upravo to sto sam prividno tako sirokogrudo bio izostavljen sa crnog spiska, bilo je glavno upozorenje da se moram odmah oglasiti. Osecanje casti nalagalo mi je da se solidarisem sa prijateljem* koji se, doista, nasao u opasnoj pa i tragicnoj situaciji. Samo nekoliko nedelja posle politicke likvidacije poginula je Stamboliceva kcer u automobilskom udesu, sama za volanom, na praznom drumu, pod okolnostima koje su ostale potpuno nerazjasnjene. Uostalom, cistka, vrlo staromodna i veoma ostrascena, ocigledno je bila u toku i niko nije znao dokle ce stici i na cemu ce se zavrsiti.

(Iz Ukletog neimara, poglavlje "Politicki karusel")

* Ivan Stambolic (prim. Sl. V.)



Odlomak je iz Ukletog neimara, cudesnog zivota i prikljucenija koje je nedavno predstavljeno u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, u prisustvu - posle bezmalo decenije zivota u egzilu - autora, arhitekte Bogdana Bogdanovica.
Knjigu jednog od poslednjih gradonacelnika "civilnog" Beograda, grada "plemenitog sinkretizma", kako ga je on zvao, izdao je splitski Feral Tribune. Urednik edicije Predrag Lucic podsetio je tim povodom da je Bogdanovic medju prvima predocavao "sto novi nacionalsocijalizam ili socijalnacionalizam jest": "To nam je neobicno znacilo, jer smo vodili slicnu bitku i cak je Feral prvi put bio zabranjen na racun istog onog kome je Bogdanovic pisao ono cuveno pismo, objavljeno u knjizi. Drago mi je sto je Bogdanovic jedan od apatrida koji su kakvu-takvu domovinu nasli u Feralovoj biblioteci, mislim da je to opet nekakav izbor po srodnosti... On fascinira... svojim cvrstim stavom, uspravnom kicmom kojom se nije dao preplasiti od nacionalista operativaca koji su, po zadatku nacionalista intelektualaca, natakarili, kako kaze, subare na magarece glave... Zahvalan sam mu i zato sto mi je popravio krvnu sliku biblioteke. Dolaze cak i dobronamerni novinari da me pitaju: Kad ces objaviti neku knjigu Hrvata? Evo, sad imam ustasu Bogdana Bogdanovica!"
Iz ugla neimarskog kalfe, koji je od Bogdanovica ucio i "o moralnosti arhitekte", govorio je profesor Ranko Radovic. Te veceri, on je otvorio i izlozbu majstorovih crteza, koje je protumacio kao "vrstu povratka Bogdana Bogdanovica u nasu sredinu" i "dobar znak klime iz koje bi mogao da se rodi novi odnos prema gradu"... Arh. Radovic je govorio i o memorijalnim celinama, po kojima bi, "da je covek Pariza ili Njujorka", Bogdanovic bio jedna od najvecih licnosti takvog graditeljstva, a ovde je upravo taj opus porusen i devastiran vandalizmom koji je zavladao. "Sve sto je stvorio, raste i pociva na duboko urbanoj kulturi, na dzinovskom beogradskom, srpskom, jugoslovenskom senzibilitetu i predstavlja neoborivu podsticajnu energiju."
Knjizevnik Filip David, takodje jedan od autora koji su ovih godina birali Feral Tribune "po srodnosti", setio se Zaludne mistrije iz 1963. godine i drugih ranih Bogdanovicevih knjiga, koje su se pojavile kada i nova literarna generacija - Kis, Pekic, Kovac... "On je tada pokrenuo jedan svet (koji se i meni istovremeno otvarao) hermeneutike, do tada nejasnog mi gnosticizma, hermetizma, uticaja kabale, koji je, ocevidno, otkrivao kroz svoj rad... Verovao sam da ce brzo doci dan kada cemo sesti i razgovarati o Hermesu, Tizmegistosu, smaragdnim tablicama, a sticajem okolnosti i dogadjaja u ovoj zemlji - prvi put smo seli i razgovarali o Milosevicu, gazenju ljudskih prava, zlocinima u Jugoslaviji, otporu diktaturi... Ipak, za mene je, negde u pozadini, ostao taj tajanstveni i veoma inspirativni Bogdan Bogdanovic koji se, i kada je pisao o politici, inspirisao hermeneutikom. Setite se samo Mrtvouzica, najzesce knjige o Osmoj sednici, novoj politickoj eliti, njihovom jeziku... On je predvideo sve sto ce nam se dogoditi"...
Sa Ukletim neimarom, delom "renesansne licnosti" (knjiga je stampana prvo na nemackom, u Becu 1997), situacija je, rekao je David, ista kao i sa njegovim piscem: sudbinska, Bogdana Bogdanovica niko jos zvanicno nije pozvao da se vrati. Nisu ni druge nase izuzetne licnosti. To tumacim cinjenicom da se kulturni model u kojem zivimo sustinski nije promenio. Isti je kao pre 5. oktobra. Kad budem video Bogdana Bogdanovica, Radeta Konstantinovica, Latinku Perovic... na prvom programu Televizije, da imaju svoje emisije, bicu uveren da se zaista sustinski nesto menja. Jos vlada barbarogenijski duh palanke koja tesko prihvata to sto je on - nasu otvorenu civilizacijsku vezu sa svetom."

*


Samo nekoliko dana kasnije, na istom mestu, prikazana je jos jedna knjiga Bogdana Bogdanovica - Glib i krv - u izdanju Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji. Priredjivac i urednik Latinka Perovic odabrala je za moto svog Uvodnika Bogdanoviceve reci iz 1992. godine, uoci napustanja zemlje: "Da sam ocutao, ziveo bih danas mirno i sramno. Ali, ocutati se nije moglo. Sifra je bila suvise jasna."
Knjiga sadrzi 22 Bogdanoviceva intervjua "rasejana po listovima bivse Jugoslavije" izmedju 1987. i 1993. Sredisnja ideja ogromnog materijala iz kojeg su izabrani, kaze priredjivac, knjigu drzi kao "noseci stub gradjevine" i predstavlja "jedinstven misaoni korpus, ciji ce puni znacaj moci da se sagleda i oceni tek kad jednom bude u celini objavljen".
"U knjizi Glib i krv rec je o odredjenom prostoru i odredjenom vremenu: o Jugoslaviji i poslednjem ratu, u kome je ona nastala. Ali, pogadjajaci u samu srz drame juznoslovenskih naroda, Bogdan Bogdanovic prelazi lokalne granice i vremenska ogranicenja. Njegova misao doseze univerzalni znacaj i ima anticipatorski karakter. Bas kao sto su njegovi memorijali zrtvama antifasistickog rata i genocida u Jugoslaviji usli u svetsku riznicu memorijalne kulture", rekla je predstavljajuci knjigu Latinka Perovic. Podsetila je da su za savremenika, izgovorene usred ubijanja i unistavanja, "od najveceg znacaja" bile Bogdanoviceve reci: "Hrabrost je da se krikne: ne!" Ali, sa protokom vremena, kaze Latinka Perovic, "postaje sve vaznija njegova neumoljiva analiza korena i posledica pojava koje su obelezile poslednje razdoblje istorije Jugoslavije. Kroz tu analizu otkrivao je Bogdan Bogdanovic politicki i kulturni obrazac koji je u Srbiji, pod raznim ideoloskim i politickim oznakama, dominirao duze od jednog i po veka, da bi, devedesetih godina proslog, usao u degenerativnu fazu. Postoji, medjutim, jedna druga konstanta moderne istorije Srbije, o kojoj samo sobom govori i delo Bogdana Bogdanovica".
Ma koja civilizacijska orijentacija u Srbiji bila, njenom dominantnom obrascu, u biti totalitarnom, imanentno je bilo dokazivanje suprotnog i otuda je, dodaje Latinka Perovic, "svaka alternativa u politici i svako mnostvo ideja u nauci, kulturi i umetnosti - smatrano nenarodnim odnosno izdajnickim. Tvorac dominantnog obrasca nije neuka, siromasna vecina naroda, vec onaj deo inteligencije, po samoodredjenju narodne, koji je zaostalost reflektovao, ali je u teznji da zadobije moc na njoj i profitirao..."


Delo

"U sredistu intervjua Bogdana Bogdanovica nalazi se glavna intelektualna kontroverza moderne istorije srpskog naroda. Da bi se do tog zakljucka doslo, moralo se uzeti u obzir njegovo celokupno delo, obimno i raznovrsno, i ustanoviti na kom se tragu pomenute kontroverze ono nalazi. Cesto sam zastajala pred pitanjem da li sam u stanju da resim zadatak koji mi je gradja postavljala, a koju je decenijama satkivao: arhitekta, graditelj memorijala, pisac filozof, politicki angazovan intelektualac. Bio je to, medjutim, jedinstven istrazivacki izazov, kakve ja, priznajem, volim. Bogdan Bogdanovic je potpuno neduzan za to kako sam na taj izazov odgovorila. Sva je odgovornost iskljucivo na meni", rekla je Latinka Perovic.
"Uverena sam da Bogdan Bogdanovic nema predstavu o tome sta sve sadrze njegovi intervjui. Najmanje je, usudjujem se da pretpostavim, svestan da oni predstavljaju poseban zanr u njegovom opusu. Ima stvaralaca koji cega god se late pretvaraju u kulturnu vrednost. Takav je Bogdan Bogdanovic i takvi su i njegovi intervjui. Sigurna sam da ce Glib i krv postati njegova najcitanija knjiga. Ali, samo na trenutak. Jer, ona ce otvoriti put ka onom misaonom svetu koji je Bogdan Bogdanovic izgradio u svojih dvadeset pet knjiga i nekoliko stotina eseja, rasprava i naucnih radova. Na crtezima. I u memorijalima, ako i one preostale ne unisti nase divlje vreme."


Citirajuci Isaka Basevica Singera ("Pesimizam za kreativnog coveka ne predstavlja dekadenciju, vec strast oslobodjenja covecanstva"), Latinka Perovic je zakljucila: "Nakon gacanja kroz glib i krv, srpskom narodu, ipak, ne preostaje nista drugo nego da jos jednom pokusa da se okrene orijentaciji i vrednostima svoje intelektualne elite, na cijem je tragu i Bogdan Bogdanovic".
Bogdanovicevu knjigu predstavili su i Sonja Biserko, koja je primetila da je on jos 1991. konstatovao da je "rat vec izgubljen", Olivera Milosavljevic i Teofil Pancic ("Bogdanovic je bio prirodan sastojak dobrog duha Beograda", "jedini gradonacelnik u zemlji, ostali su bili tek predsednici opstina, mucaljivi cinovnicki lutani..."). On, rekao je Pancic, "mozda i moze, mozda i hoce, mozda i mora da oprosti onima koji su ga tada uvaljali u katran i perje; problem je, medjutim, u tome sto oni nikada nece oprostiti njemu sto ih je 'naterao' da to ucine!"

Slavica Vuckovic


 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar