Broj 274-275


Hronika

Odluka Saveta i Urednistva

Republika nastavlja da izlazi

Na zajednickoj sednici Saveta i Urednistva Republike, koja je odrzana u petak 23. novembra, odluceno je da nas list i dalje izlazi i tako potvrdi i nastavi svoju trinaestogodisnju tradiciju nezavisnog i istrazivackog glasila. Pre sednice Saveta i Urednistva dobili smo i veliki broj pisama - neka od njih ovde prenosimo - u kojima nas nasi citaoci hrabre i podrzavaju u nastojanjima da opstanemo, uprkos ogromnim finansijskim problemima koje trpimo.

 

*

*

O nasim finansijskim teskocama, koje su nas svih ovih godina stalno pratile, ali su se dramaticno zaostrile narocito u poslednje vreme, obavestili smo vas u prethodnim brojevima naseg lista, sto je i nametnulo potrebu da ove probleme razmotre zajednicki i Savet i Urednistvo Republike.
Nas i vas list izdrzava se iz dva izvora prihoda: od prodaje i od donacija koje uglavnom koristimo za realizaciju nasih projekata. Posle demokratskih promena, izvrsenih prosle godine, umesto olaksanja, za nas su nastali jos veci finansijski problemi. Strani donatori su sada svu svoju paznju i naklonost usmerili na pomoc novoj vlasti, a medije upucuju na to da finansijski "stanu na svoje noge", sto Republici, s obzirom na njen istrazivacki i analiticki karakter, nije nimalo lako da postigne u tako kratkom roku. Ostajuci dosledan u svojoj nezavisnoj poziciji, nas se list ni do sada, a nece se ni ubuduce, svrstavati iza neke drzavne, stranacke ili neke druge moci, niti traziti zastitnika i nezasluzene beneficije. Zato se jos jednom obracamo citaocima, koji su nam i do sada potvrdjivali svoju privrzenost, da nam svojim urednim uplatama pretplate i po mogucstvu donacijama omoguce da ovu tesku finansijsku situaciju prebrodimo.

*

*

Sa svoje strane Savet i Urednistvo potvrdjuju svoju resenost da Republika, kao i do sada, zadrzi svoju kriticku distancu prema svakoj vlasti, da kriticki i kvalifikovano ispituje drustvene pojave i neguje pluralizam ideja. Sa takvim svojstvima Republika zadovoljava intelektualnu radoznalost nase javnosti sto ce, bez ustupaka, raditi i ubuduce.

*

*

Na sastanku Saveta i Urednistva bilo je reci i o novoj zakonskoj poziciji Republike. Naime, Republika je do sada izlazila samo na osnovu resenja Sekretarijata za informacije Vlade Srbije iz 1992, a sada nas je, na osnovu naseg zahteva, Privredni sud u Beogradu registrovao kao zadrugu za pruzanje intelektualnih usluga "Res publica". Promene u nasem pravnom polozaju su sledece: vlasnik i izdavac Republike nece biti kao do sada Savet i redakcija, nego Zadruga sa svojim ovlascenim organima: Skupstinom zadrugara, Upravnim odborom, upravnikom, koji rade i odlucuju na osnovu Zadruznih pravila (statut). Naravno, Savet ostaje i dalje i bavice se, kao i do sada, razmatranjem i odobravanjem uredjivacke politike Republike, kao Savet saradnika.
Na sednici Upravnog odbora, odrzanoj 27. novembra, Nebojsa Popov je imenovan za glavnog i odgovornog urednika.
Zbog naraslih troskova proizvodnje, primorani smo da povisimo cenu jednog broja na 40 a dvobroja na 50 dinara. Izvinjavamo se zbog toga.

D. I.

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar