Dogadjanja

"Kikindske novine" na udaru "patriota"

Sila protiv duha

Opstinska skupstina u Kikindi donela je 21. decembra istorijsku odluku: Kikindske novine ce se od sada stampati cirilicom ili nece izlaziti. Odbornici DSS-a i DS-a utrkivali su se da preko cirilicnog pisma pokazu kako im je stalo do srpstva i srpskog identiteta, a odbornici ostalih stranaka (GSS, reformisti i liberali) saglasili su se sa ovakvom parohijalnom odlukom sve u nelagodi, pretpostavljam, da ne bi slucajno bili proglaseni izdajnicima srpstva. Ocigledno da u Skupstini nije bilo nikoga da im kaze da je latinica svojina srpskog naroda, bas kao i cirilica. A kad smo kod svojine, belodano je i to da nikoga od odbornika, koji su izabrani i zato da bi stedljivo upravljali gradskim novcem, nije bilo briga koliko ce Kikindske, odnosno gradsku kasu kostati prelazak sa jednog na drugo pismo, odnosno zamena programa. Da li ce to da plate domaci poreski obveznici ili obveznici iz onih zemalja koje Kikindjanima daju donacije.
Iza provincijalne nadutosti lokalnih odbornika ipak ponajvise ima antipatije prema novinarima Kikindskih koji u duzem nizu godina svakim brojem svojih novina demonstriraju ne samo profesionalnost, nego i slobodu duha i duhovitost. Pokazuje se da su te osobine kaznjive cak i u Banatu koji se nekad ponosio svojim finim smislom za humor. Kikindske i njeni novinari nisu ni patriotski napaljeni, ni pravoslavno skruseni, odnosno nikako se ne uklapaju u kic verziju patriotizma i pravoslavlja kako se oni poduze serviraju diljem Srbije, sto je opet sinonim za zarozanost i snishodljivost pred vlascu. I tako su se odbornici kikindske skupstine vajkali kako su ocekivali mnogo kulturniju novinu, kako oni, tj. opstina tu novinu izdrzavaju, a za uzvrat moraju da citaju tekstove koji im se ne svidjaju, i to jos na latinici.
Istina je, medjutim, da su Kikindske nesumnjivo najbolje lokalne novine, i jedini im je greh sto nisu ulizicke i uvlakivacke. Profesionalno postenje, kriticnost i duhovitost Kikindskih nisu ostali nezapazeni u novinarskim krugovima, pa je Zeljko Bodrozic, glavni i odgovorni urednik, jesenas dobio uglednu nagradu "Dusan Bogavac" koja se dodeljuje za novinarsku eticnost i hrabrost. Tu nagradu prosle godine dobio je Miodrag Stanisavljevic za tekstove 'Umor u glavi (Republika), pa Predrag Koraksic Corax i drugi. Do svega toga kikindski odbornici drze kao do lanjskog snega. Njima je stalo da Kikindske nekako ustroje, pa su za tu operaciju angazovali cirilicu, patriotizam i srpstvo.
Sva se halabuka digla oko cirilice ne bi li se nekako sakrila bruka tih istih odbornika koji nisu u stanju da nadju resenje za Informativni centar u koji su posle promena smesteni i novinari Kikindskih i bivsi novinari Komune i njihov glodur Rajo Popovic koji je Kikindske i opstinski budzet zavio u crno svojim tuzbama na osnovu zloglasnog Seseljevog zakona o informisanju. Otkuda ta strogost odbornika prema Kikindskim? Da li su one bile dobre samo dok je postojao stari rezim, a sada ih treba disciplinovati? Za takvu meru ne mora da postoji poseban zakon, poput Seseljevog. Dovoljno je da postoje mali Seselji. Kazna je i to sto u Informativnom centru sede novinari bivse rezimske Komune i novinari Kikindskih, sto ih je ukupno 63, kao da rade za Rupera Mardoka, i sto mesecima niko ne prima platu. Kad se kockice sloze, sve se svodi na silu protiv duha.
Prica protiv latinice ima i jednu suptilnu poruku, ali u mesovitim sredinama ona se veoma lako cita. Kikindske imaju i dodatak na madjarskom. Kako se posle "diskusije" u opstinskom parlamentu osecaju oni koji pisu latinicom? Da li se neko iz te multietnicke i multikulturne sredine zapitao o osecanjima Madjara i drugih? Za vreme bivseg rezima Kikindske na madjarskom donosile su iskljucivo folklorne i pozorisne teme, prizore iz pastoralnog agrarnog zivota na severu Banata. Odnedavno su i na madjarskom poceli da se pojavljuju napisi koji iskacu iz tog okvira. Poruka odbornika ne moze biti jasnija. Nazad u pozoriste, u smernost i "lojalnost", a pravi zivot prepustimo cirilicnom DSS-u i DS-u koji su umislili da nam zivot zavisi od njih.

Olivija Rusovac

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar