Dogadjanja

Vole zene ali ih ne podnose

Ovu godinu su mnoge politicke, nevladine i zenske organizacije proglasile godinom zenskih prava, uprilicivsi razlicite manifestacije. Medjunarodna konvencija o pravima zena pored izjednacavanja prava glasa i prava na rad muskaraca i zena kodifikovala je i nacela kojima se ta prava ostvaruju. Medjutim, praksa nije ni nalik tome. Maltretiranje zena, bez obzira na rasu, nacionalnost i obrazovanje pocinje jos u njihovoj porodici, a najevidentnije je na radnom mestu. Po pravilu zene teze dolaze do radnih mesta i to najcesce pod "odredjenim" uslovima. Svaka zaposlena zena u nasoj sredini po pravilu mora da ima "nekog" ko ce da joj "stiti ledja" i pomaze da ostvari kakve-takve "normalne" uslove rada na radnom mestu. Sto je "zastitnik" mocniji "radna zena" ima vise privilegija, racunajuci i izostajanje sa posla bez pokrica.
Odnos zastitnik-zasticena u kolektivima daje neslucene mogucnosti muskarcima da zloupotrebljavajuci javne funkcije, "zaborave" pa zadju i medju svoje vaspitanice. Tabu-tema, od kojih je jedna od navedenih, zatvara zacarani krug zloupotrebe zenskih prava.
Zenska prava i nacin kako ih stite zene svodi se na pojedinacne slucajeve u kojima su zene najcesce zrtve seksualnog uznemiravanja izazvanih voljom bahatih kolega potpomognutih velikim delom svojih kolektiva koji smatraju da zive i rade u skladu sa "najvisim moralnim nacelima". Zato tragikomicno deluje izjava lidera Socijaldemokratije data jednoj zabavnoj beogradskoj TV stanici: "Ja zene volim i veoma ih postujem." Da li da mu poverujemo posle svega?

Vera Vujosevic

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar