Svet i mi

Nathalie

Bojan al Pinto-Brkic

Zavrsetak 2001, izuzetno dugacke i dogadjajima prenatrpane godine, docekan je sa pomesanim osecanjima. Razloga za nadu gotovo je isto koliko i razloga za zalost. Nasilje je dozivelo protekle godine svoj veliki comeback; utkalo se u vrli novi svet. Videli smo mnogo toga: teroristicke napade, najvecu antiteroristicku kampanju, novi razvoj globalnih odnosa, Evropu ujedinjenu novcem, kloniranje ljudske celije, male prljave ratove u Palestini i Makedoniji, papu kao lidera levice. Ostali smo bez nekih od ponajboljih medju nama, izmedju ostalih otisao je i francuski sansonjer Zilber Beko... Konacno je zavrsena prva godina srbijanske tranzicije, koju ce oni koji mogu rado zaboraviti.
Nasa politika, nasa kultura, nasa svakodnevica nisu prociscene od Milosevicevih modela. Veliki broj je samo neznatno modifikovan da bi, sa demokratskim legitimitetom, ostao dominantan. Slutilo se da do raskida sa sveobuhvatnim sistemom, kakav je bio Milosevicev, ne moze doci preko noci, ali ni najgori pesimisti nisu verovali u pojavu toliko mracnih ideja, mahom nacionalisticke provenijencije, za koje se mislilo da su deo proslosti. Da je Srbija posle petooktobarskih desavanja bila prepustena sebi, zivot u njoj sigurno ne bi bio idilican.
Sreca je da vodece svetske sile i drugi zainteresovani akteri nisu pokusali da izbegnu svoju odgovornost prema gradjanima Srbije (pri cemu se misli na odgovornost elite), pa smo, kao u Bekoovoj pesmi, dobili sarmantnog vodica, u kojeg smo se pomalo zaljubili i koji se pomalo zaljubio u nas. Na racun tih tananih osecanja nismo spoznali citav svet, cak ni Moskvu, ali smo ostvarili opstu unutrasnju stabilnost, politicku, ekonomsku i bezbednosnu; Srbija je prestala biti pretnja miru u regionu i postala konstruktivan partner - koliko je to moguce u ovoj fazi tranzicije. Budimo iskreni prema sebi, uticaj medjunarodne zajednice bio je presudan za: ocuvanje vladajuce koalicije, usmeravanje drzavno-pravnih pitanja sa Crnom Gorom u normalne tokove, zaokruzivanje spoljnih granica i uspostavljanje odnosa sa susedima, pacifikaciju oruzane pobune na jugu, rad na modernim ustavnim i zakonskim projektima, oslobadjanje politickih zatvorenika, pocetak spoznaje o zlocinima, hapsenje Milosevica, incident-saradnju sa Haskim tribunalom, drzanje zlocinaca pod kontrolom, ipak mirnu vojsku, ipak mirnu policiju, kontrolisane sindikate, defetizam u radnistvu, umerenu privatizaciju, privredu koja nije totalno klonula, sanaciju bankarskog sistema, stabilno trziste, promaljanje inostranih kompanija, bolje relacije sa svetom nego sto ih zasluzujemo... Kada se vlasti hvale velikim dostignucima, sto cine i suvise cesto za dobar ukus, oni samo pokusavaju pribaviti zakasnelu demokratsku legitimaciju cudnoj povezanosti koja se razvila. Nije uputno detaljisati o tananim osecanjima.



 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar