Dogadjanja

Ko pozuruje izbore

Jos u letosnjim protestima pristalica SPS, zbog hapsenja i isporucenja Milosevica Haskom sudu, pojavila se parola o vanrednim izborima. Potom je istu parolu preuzela DSS. Taj trend pojacali su radikali "idejom" da svi poslanici Skupstine Srbije podnesu ostavke i potom se raspisu izbori.
Pristalice demokratije, dabome, ne mogu biti protiv izbora, ni vanrednih. Uvek, pak, valja procenjivati razloge. Razlozi SPS i SRS povezani su s interesom bivsih vladajucih stranaka koje su ogrezle u nasilju, zlocinima i pljacki i, umesto da poloze racune za sve posledice njihove vladavine, hoce jos jednom da overe - na izborima - svoju legalnost, da barem obezbede status "parlamentarne opozicije", ako im se i ne posreci da se vrate na vlast. A DSS ne krije interes da sto pre iskoristi svoju stranacku konjunkturu, nakon lanjske pobede Kostunice i DOS-a.
Razlozi za pozurivanje izbora, dakle, nisu u interesu gradjana, drustva i drzave, pa ih stoga treba valjano pripremiti; prvi put bez pritiska Milosevicevog rezima i svih njegovih naslednika.

Vasilije Popovic

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar