Preispitivanja

Dela Z. Pavlovica posle Uzica i Cajetine stigla do Beograda

U ciklusu Sudbine i savesti (Scena Rasa Plaovic, Narodno pozoriste Beograd) predstavljena je 25. januara knjiga Bilans sovjetskog termidora Zivojina Pavlovica (1898-1941) i jos tri knjige.
Rec je o knjigama koje osvetljavaju ovog nepravedno precutkivanog novinara, pisca i komunistu. Osim biografije Zivojin Pavlovic - izmedju dogme i kritike (izdavac Grafocard, Beograd) i Bilansa sovjetskog termidora tu su i Odabrani novinski clanci (Narodna biblioteka Cajetina) i Arhivska gradja o Zivojinu Pavlovicu (Istorijski arhiv Uzice). Posao kojim bi se dicili i citavi instituti obavio je jedan covek - Slobodan Gavrilovic, sociolog i politicar.
O sudbini i delu Zivojina Pavlovica govorili su dr Cedomir Cupic, dr Bozidar Jaksic, dr Nebojsa Popov i Slobodan Gavrilovic. Domacin veceri, Ljubivoje Tadic, glumac, upravnik Narodnog pozorista, citao je odlomke iz Pavloviceve knjige i stihove Miodraga Stanisavljevica. Emitovani su odlomci iz dokumentarnog filma o Pavlovicu, koji su pre vise od 20 godina snimili Slobodan Gavrilovic i Petar Ljubojev, i razgovor Nebojse Popova sa Miodragom Milicem-Doktorom koji je, sredinom sezdesetih, kao samizdat, stampao i distribuirao Bilans.

Sl. V.

 

Preispitivanja: Usmena kultura ne priznaje zabrane «

» Sta citate: Helenino pismo

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar