Susedi

(Nad)realno

Nedelja je, pocetak februara. Tmurno popodne u Sarajevu. Situacija je nadrealna. Citav koncept posleratne BiH postavljen je na osnovama koje nisu realne, pocev od toga da je rat zavrsen voljom medjunarodne zajednice u cetvrtoj godini, da je stvoreno nesto sto se zove Republika Srpska i da je implementacija mirovnog sporazuma bila poverena ratnim liderima, do toga da su jedini multikulturni projekti pred gasenjem.
Studio 99 upravo je proslavio 10. godisnjicu postojanja ("postojanja" zato sto je trebalo jednostavno - biti, i pre rata, i tokom rata, i posle rata). Na zabavi koja je bez ikakve sumnje bila drustveni dogadjaj godine u Sarajevu, a time i BiH, okupilo se preko 500 ljudi, predstavnika svih najvisih drzavnih struktura, medjunarodne zajednice, politickog, kulturnog zivota, privrede i medija. "99" je doziveo priznanje za svoj rad u nemogucim uslovima, cesto bez osnovnih sredstava, za zrno slobodne reci, za racionalnu misao, za ocuvanje multikulturnog duha BiH, za politicki uticaj u savladavanju nacionalizama. Ima neceg cudnog u tome kada vam stegnu ruku, kada vas potapsu po ramenu i kazu da ste bili u pravu i da ste hrabri. Ipak, to ne znaci da ste uspeli: Studio 99 docekao je 10. godisnjicu bez dugorocne dozvole za rad, njihove prijave za emitovanje u brojnim regijama BiH su odbijane, cak i za regiju Sarajevo. Ova kuca podnela je zalbu na resenje CRA, komisije kojoj je ured visokog predstavnika poverio da gospodari nacionalnim resursima i komunikacijama. Odluka drugostepenog veca ocekuje se pocetkom marta.
Bilo bi gotovo neverovatno da se predstavnici medjunarodne zajednice odvaze da ukinu "99", kao poslednji bastion multikulturnog duha BiH, i time postupe suprotno proklamovanim nacelima misije medjunarodne zajednice, ali tokom sest godina vec se dogodilo toliko gresaka, vec je nivo odgovornosti spusten do krajnjih granica, da se nista ne sme odbaciti.
Republika je razvila dobru saradnju sa "99" i zapocela dijalog o problemima medija, drzava i drustava u kojima oni rade, na prostoru bivse Jugoslavije, u koji su ukljuceni i Novi list iz Rijeke, Kosova sot iz Pristine i Monitor iz Podgorice. Pet medija okupljenih na osnovu dokazane demokratske orijentacije odlucni su braniti jedni druge, na sta nas obavezuje ne samo kolegijalna solidarnost nego i cinjenica da su medijske slike bivsih jugoslovenskih republika veoma slicne i da nas muce isti problemi. Ovo je istaknuto na drugoj sesiji Sarajevskog kolokvijuma. Posebno se razgovaralo o uplivu multinacionalnih kompanija na jos nedefinisana medijska trzista i njihovoj zelji da ovladaju prenosiocima informacija, bez obzira na principe.
Direktni politicki pritisci su oslabili (nisu potpuno nestali), proporcionalno s tim i zainteresovanost donatora. Ovo je vreme kada treba preziveti. Ovo je, takodje, vreme kada treba ostati kritican prema novim vlastima u nastojanju da se oformi kriticka javnost. Ucesnici druge sesije Sarajevskog kolokvijuma izrazili su zelju da se medijska saradnja intenzivira, dakako svesni ogranicenja. Studio 99 mora poslovati komercijalno pored sest stanica koje uz prihode od reklama imaju i budzete iz javnih fondova, sredina u kojoj Kosova sot radi ne moze se definisati kao gradjanska, Monitor pokusava ocuvati nezavisnost usred odlucivanja o drzavnom pitanju Crne Gore, Novi list se mora boriti sa medijskim lobijima, a Republika ima pretplatnike koji to nisu u potpunosti.

N. R. / B. al P.-B.Dogadjanja: Suprotstaviti se pritiscima vlastodrzaca i sejacima mrznje «

» Susedi: Praznovanje

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar