Sta citate

Burzuj*

Fabrikant gleda na postojanje kao na propratnu pojavu moci ili nemoci. Dok se poseduje novac, caruju nadmenost prema tudjima i besprekorni odnosi sa svojima; kad ovog nestane, javlja se zlo kao otkrovenje potrebujuceg pred drugima i uvrede nanete familiji.
U nekoliko navrata Krensler bi, u lokalnim novinama, procitao vest da je neki njegov skolski drug preminuo ne navrsivsi cetrdeset petu; nije o tome ni razmisljao niti se o tome izjasnjavao; nestali su bili obicne birokrate, sluzbenici u Banci, trgovacki putnici. Medjutim, najezio se kad je saznao za ekonomski krah jednog sebi slicnog. "Ernesto Vivankos, preduzimac, svakoga je jutra odlazio u luksuznu kafeteriju; konobari su poznavali njegov ukus. Otkako je Sudu predao zahtev za pokretanje stecajnog postupka, vise u taj lokal ne zalazi", ispricao je Krensler svojoj supruzi. Ona mu nije odgovorila, ali joj se u ocima moglo procitati: "Boze, kako je naporno ziveti!"
Kako vreme prolazi i Krensler stari, sve ga vise uzasava mogucnost da bankrotira, cak vise no sama smrt, jer prvu, neobjasnjivo, smatra nemilosrdnijom od druge. Zna da virus stecaja obitava u njegovoj vlastitoj fabrici, koja je njegov trezor pa, dakle, i njegova stvarnost. U svojim radnicima vidi njegovu klicu, smatra ih lenstinama i prestupnicima koji bi da mu dodju glave, oseca ih kao neprijatelje s kojima hteo - ne hteo mora da opsti; zbog toga ne samo da ih prezire i mrzi kao bednike, vec ih se i pribojava. Jednom se pred izvesnim inzenjerom zalio kako radnice za masinama upropastavaju lak neposecenim noktima, zbog cega firma trpi znatne gubitke. Inzenjer mu odgovori: "Treba prostudirati, gospodine Krensler, kako da adekvatnim sparivanjem proizvedemo rasu radnica bez noktiju".
Krensler ne podnosi ako se kakav siromasak iznenada obogati, sto se cesto ne dogadja; slucaj ga jos vise ozalosti ako je bednik bio zaposlen u njegovoj fabrici. U takvim prilikama tesi se mislju da ce se taj ionako sam upropastiti. Jedan od tih uznesenih srete jednom prilikom fabrikanta na ulici. "Don Huan, ovo su mi sinovi", rece pokazujuci na dva deckica. "Da sam vam nesto ja otac, bacio bih se u najblizu reku", uzviknu Krensler. I nestade, obavijen svojim poznatim grohotom. Medjutim, ako se bogatstvo prostakovo povecava, Krensler na kraju prihvata cinjenicu ovim recima: "Nema sumnje, Sotomajora je priroda obdarila pamecu". Time izrazava rezignaciju ugledne porodice pred tvrdjavom novca.
"Pogresio sam sto sam postao fabrikant, a ne Upravitelj", pomisljao je Krensler u izvesnim prilikama. Tad bi mrzeo svoga pasenoga i svastiku, Kajetaninu sestru. Posle je putovao s njima i pozivao ih na cin gasenja svecica na Huanitovoj rodjendanskoj torti. U drugim prilikama, priznao bi: "Kad bolje razmislim, Upravitelj moze da ne postane vlasnik, kao sto to moj pasenog zaista nije; meni je dato da ga nadzivim novcem".

Kopfmaske aus dem Grasland von Kamerun (Bekom), Ehem. Staatl. Museum fur Volkerkunde, Berlin


Krensler ne raspolaze tolikim milionima novcanica; naprotiv, ti milioni raspolazu Krenslerom... Krensler ne uziva u supruzi Kajetani, i sincicu Huanitu, vec zena i dete uzivaju u Krensleru... Krensler ne koristi kucu na obliznoj plazi, vec kuca koristi Krenslera... Krensler se ne sluzi porcelanskim posudjem i srebrnim priborom, vec se posudje i pribor sluze jednim Krenslerom... Krensler ne drzi u vlasti izvesne radnike, vec radnici i njemu potcinjeni, sa svojim ruznim odelima i osobenim mirisima, drze u vlasti jednog Krenslera... Krensler nema frustrirane prijatelje i siromaske koje bi mogao da prezire, vec prezir ima Krenslera... Krensler ne cuva oholost i snishodljivost kako bi ih uputio nemocnima, vec ovi izvlace korist od jednog nadmenog Krenslera... Ukratko: Krensler nije predmet, vec subjekat jedne predikacije.

*) Iz: Migel Espinosa, Ruzna burzoazija, prevod sa spanskog Aleksandar Grujicic, Paideia, Beograd 2001, str. 58-59.

 

Preispitivanja: »Karamazovi« - »odlaganje« premijere «

» Ponovo procitati: O korupciji

 

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar