Dogadjanja

Kolokvijalni jezik mrznje

Endemska bolest ksenofobije - posebno antisemitizma - u novije je vreme uzela toliko maha da su se oglasili i politicari, pa i sam sef drzave g. Kostunica koji je bukvalno bio "prozvan". U samom vrhu DOS-a jedni druge nazivaju "izdajnicima", "placenicima", a partiju sa kojom su u koaliciji zovu "sektom opasnih namera". Istorija bolesti se inace prati po jeziku mrznje koji je postao sve prisutniji jezik javne komunikacije.
Oni koji, na primer, prate u novinama crnogorski verski rat zastaju zbunjeni - ono sto se zove moral insanity bukvalno brani da se makar i citiraju neki od epiteta koje oponenti upucuju jedni drugima. U Beogradu je trebalo da prostakluk jednog svestenika - na televiziji - dostigne takve razmere da bi se i nasa Crkva oglasila. Sinod je naime objavio saopstenje i "odbacio i osudio" antisemitizam - Danas, 6. 02. 2002. - jer "SPC i Pravoslavna crkva u svetu nece da snose odgovornost" za pojave koje odavno zbunjuju i same pravoslavne vernike i javnost u celini.
Sturo i ne mnogo precizno saopstenje je dobro jer otvara vazna pitanja o kojima se odavno - posebno u Crkvi - cuti.
Naime, ne bi bilo problema da je posredi samo jedan "incident" sa o. Z. Gavrilovicem - takvih je incidenata bilo i Crkva se oglasavala - koji ovim jezikom godinama govori. Pod okriljem nase Crkve izvesni R. Djurdjevic publikuje debele tomove - koje Pravoslavlje reklamira i prikazuje - sa najgorim otrovom protiv Jevreja. Problem je mnogo slozeniji i o njemu se ne bi smelo cutati. Godinama se kultno neguje lik i delo N. Velimirovica - bukvalno kultno jer je on u sabacko-valjevskoj eparhiji "Bozji ugodnik" kome se sluzi sluzba - a u njegovom delu, posebno u knjizi Kroz tamnicki prozor, imamo takve izlive antisemitizma kakvi su retki i u svetu medju antisemitima. Jedva da je potrebno reci da su ideje i "misli" znamenitog besednika i ideologa neoriginalne, da su najordinarniji plagijat dela Sarla Morasa - odakle su citati preuzimani bez navodnika - ideologa "integralnog nacionalizma" koji je pod De Golom osudjen na dozivotnu robiju i kome danas u Beogradu hvale ispisuju sledbenici Velimirovica i D. Ljotica - Nova Iskra nb. 67, oktobar-decembar godine 2001. - koji sebe nazivaju pravoslavcima i koji se pozivaju na Crkvu nasu. Malo ko danas cita Morasa, ali oni koji to cine znaju dobro o kakvom je hriscaninu rec. Sledbenici ove "organske misli" prosto pozajmljuju iz Morasa ono sto im treba, a njegovo delo falsifikuju. Video je Moras sve zlo sveta u postojanju Jevreja i o njima je pisao kao o smecu i talogu roda ljudskoga. Zlo sveta i njegova kataklizma su neizbezni ako ima Jevreja, ali se zlo uvecava postojanjem Hrista i duha hriscanstva. Hristos i duh hriscanstva su - to je samo jedna Morasova "misao" - "razorili Rimsku imperiju, upropastili katolicku civilizaciju XVI veka prevodjenjem Biblije na narodni jezik, podstrekivali su Rusoa i podsticali Revoluciju, od morala su nacinili nauku i politiku, a danas nam nude nekakvu teologiju licnosti i ciste anarhije". Toj misli i tom delu pevaju danas tropare vrli nasi "pravoslavci" i prodaju Srbima rog za svecu. Iz te "misli" izvire i nacionalisticko "jevandjelje" N. Velimirovica koji je to prepisivao, istina iz trece ruke, nudeci dicnim Srbima pohvale Hitleru koji realizuje nekakvu "ideju sv. Save".
Ovo, istina, nije sasvim nepoznato, ali problem koji otvara ovo saopstenje Sinoda SPC je i dublji i slozeniji.
Nasa Crkva, medjutim, nema do danas dokument koji bi imao doktrinarnu, oficijelno pravoslavnu snagu, u vezi sa Jevrejima, i ta manjkavost njenoga ucenja se sve cesce i sve neugodnije opaza.
Vreme je za jedno "saopstenje" SPC o, recimo, N. Velimirovicu i njegovim sve agresivnijim sledbenicima.

Mirko Djordjevic


Dogadjanja: Kriminalizacija politike, politizacija policije «

» Dogadjanja: I nad Bogom - Bog

 

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar