Dogadjanja

Remont bunta

U subotu, 9. februara, bili smo u srcu Srbije.
Sta ce covek subotom u Valjevu?
Prinudno zatvaranje knjizare-galerije "Kontekst" - neformalnog kulturnog centra Valjeva - bio je povod da Aleksandar Urosevic, "Valjevac godine 2001", s prijateljima, bez namere da se preganja sa bankom i vlastima, organizuje miting podrske pod geslom "Sa kulturom u Valjevu je podnosljivije".
Na krovu zgrade knjizare "Kontekst" lutka "covek - snajperista ili plasilo" postavljena je da rasteruje sve stetocine razvoja ljudskog duha. "Crni covek" sa krova gleda na masu, oko 300 Valjevaca, dok "Kolubarska buna" pocinje da postavlja pitanja vezana za odnos drustva prema kulturi: Pokusaj ubistva ili Reanimacija i akcija?
"Buna" se odlucuje za politicki performans - zbir reagovanja po sledecem programu:
o glas nauke i razuma kao moguca odbrana (govori prof. dr Radovan Marijanovic);
o u ulozi neumoljivih i bezdusnih izvrsitelja - pank grupa "Punkontina";
o da li je dobri duh resio da ostane (Bogoljub Arsenijevic Maki i valjevski slikari); u utvrdjivanju krivice konstatovani trivijalni razlozi zlocina;
o nekrolog (B. Antonic).
Efektno i duhovito izveden performans sahrane kulture (izbacivanje knjiga, slika, stolica...) na ulicu i njihov prevoz - na rukama, u kombiju - do mesta spasavanja i evakuacije u podzemnom centru za reanimaciju i akciju (tajno mesto). Ovaj kulturni dogadjaj bio je propracen klasicnom muzikom.
Narod je ostao nem, razisao se kao da je postidjen.
Paraliza kulture po ukusu nove vlasti: "tri koraka nazad, nijedan napred" jeste poznati fenomen prisutan u nasim lokalnim zajednicama. Trazi se - analiza. Prvo, i pored nade koja se nedavno ukazala, svima je ipak jasno da se ni kultura ni demokratija ne mazu na hleb. Drugo, sav taj narod kojem se valjevski umetnici obracaju mora da plati struju (vise od 400 DEM). Trece, svi ti umetnici su ljudi koji po definiciji ne zive od hleba. Oni zive od dubljeg smisla i ne dele strahove i zebnje obicnog sveta. To je oduvek privilegija i sudbina umetnika. Obican i gladan svet cesto ne razume u cemu je problem. Zbog toga, ceo dogadjaj, umesto da nekog zabrine, da navede vlast da jos jednom razmisli o sudbini doskorasnjeg malog gradskog hrama kulture, ostao je samo protestni performans. Jer nas narod i dalje zivi sa kolektivnim i individualnim teznjama "da komsiji crkne krava" (ponekad i sam komsija) i sa verom da ce "kapital doleteti u Srbiju".
Stvaralac - slikar, pisac, pevac i drugi sanjari - tu nemaju sta da traze niti sta da ocekuju, ni da ce "normalni" svet da razume, podrzi i prihvati njihovu borbu, njihove razloge i njihove zelje.
Za buntovnu grupu umetnika nema alternative. Oni svoje ciljeve mogu da ostvare samo buntom prema vlasti, upravama, ravnodusnim gradjanima. Koncept revolucionarne prakse - gde vidis slobodni prostor tu svoju poetsku istinu zasadi, samo je jedan od alternativnih sadrzaja u borbi za koncept istinske kulture.
Dokaz da je Srbija na granici istorije i da jos u njoj nije na dnevnom redu razvoj kulture - pojedinaca, grupe, nacije - jeste ovaj mastoviti i zivahni remont bune, s pomeranjem tezista od politike ka kulturi.

Irena Kresic

 

 

Dogadjanja: I nad Bogom - Bog «

» Dogadjanja: Preturanje budjavog vesa

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar