Pravosudje

Crtica

Zakon o Hagu kao zidanje Skadra na Bojani

U zivotu jedne drzave kao i u privatnom zivotu pojedinca moguce je ignorisati opste priznate norme i reci: ja ne priznajem svet, ja necu da saradjujem sa susedima, bas me briga sta svi oko mene misle, ja i samo ja sam centar sveta. Naravno, onaj ko je spreman na takvo ponasanje mora biti svestan i odredjenih posledica koje zbog toga mogu proizaci. I to vazi u civilizovanom svetu. Ali ne i kod nas.
U jednom ranijem tekstu izrazio sam misljenje da SR Jugoslaviji nije neophodan zakon o saradnji sa Haskim tribunalom, vec da je dovoljno primeniti odredbu medjunarodnog supstancijalnog prava: Statut Tribunala koji je overen od strane SB OUN. Takodje, smatrali smo da ako se vec, povrh toga, zeli i poseban zakon za ovu materiju - nema nikakvih smetnji da on bude inkorporiran i u nacionalni pravni poredak. Ipak, izrazili smo tada skepsu da ce zakon o saradnji sa Haskim tribunalom za ratne zlocine ikada biti donet. Bilo je to pre gotovo pola godine. Od tada se nista nije promenilo. Nece se naravno promeniti ni kroz sest meseci. I nije uopste vazno da li cete ovaj tekst citati 20. marta ili recimo 20. aprila. On ce uvek biti aktuelan jer za tu temu ima materiju koja nikada nece biti okoncana. Mogao bi, takav tekst naime, uvek poceti u klasicnom novinarskom stilu: »Veceras se ocekuje sednica Predsednistva DOS-a na kojoj ce, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, biti raspravljano o Nacrtu zakona o saradnji sa Haskim tribunalom.« A njegov kraj: »Predsednistvo DOS-a bez ucesca predstavnika Demokratske stranke Srbije usvojilo je predlozeni Nacrt zakona o saradnji sa Tribunalom u Hagu. Ocekuje se da predlog verifikuju i predstavnici DSS kao i koalicioni partneri DOS-a, Socijalisticka narodna partija Crne Gore, pa se nakon toga uputi u skupstinsku proceduru
I upravo veceras (6. mart oko 20 sati) ocekuje se jos jedna u nizu takvih sednica. Ja, medjutim, tekst zavrsavam ranije (17 h) zato sto znam da se nista pod milim bogom nece desiti sto vec nismo videli.
Dakle, predlog nece biti usvojen. DSS ce biti protiv ili, u najboljem slucaju, uzdrzana. SNP takodje. Isporucenja Hagu ce biti, to je izvesno. U minut do dvanaest. Tako smo navikli. Balkan je ovo, bre!

Zlatoje Martinov

Pravosudje: Staze i bogaze reformi u pravosudju «

» Pravosudje: Pravni sistem tek treba stvoriti

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar