Hronika

Dragi citaoci

Opet smo prinudjeni da izdamo dvobroj lista, jer nismo izasli iz teskoca o kojima smo vas obavestili u prethodnom broju. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali nasem apelu i regulisali pretplatu. Pojedini citaoci nam cak nude deo svoga stana za rad Urednistva, sto nas je istinski dirnulo. Ne verujemo da cemo se ugasiti. Cinimo sve sto mozemo da obezbedimo barem minimalne uslove za dalje izlazenje Republike. Veoma je vazno da dobijamo obilje solidnih tekstova, da se javljaju i novi autori a stari ne posustaju i da nas stalni citaoci ohrabruju da istrajemo.
Teskoce koje su nas snasle nisu prve tokom proteklih trinaest godina izlazenja Republike. Ako smo i u tezim trenucima opstali, verujemo da ni sada necemo nestati, dabome, uz vase razumevanje i podrsku.
Urednistvo


Republika - ucesnik demokratskih promena

Republika je prvi nezavisni list koji se pojavio u vreme kulminacije krize SFR Jugoslavije, marta 1989. godine, i kao dvonedeljnik je usao u cetrnaestu godinu kontinuiranog izlazenja. U oko 300 redovnih i preko 100 vanrednih brojeva, kao i u preko 20 knjiga objavljeni su mahom analiticki tekstovi vise od 2000 autora - novinara, sociologa, istoricara, pravnika, ekonomista, psihologa, politikologa, teologa i drugih istrazivaca. Mnoge tekstove prenosili su drugi domaci i inostrani mediji, a jedna od nasih knjiga - Srpska strana rata. Trauma i katarza u istorijskom pamcenju - dozivela je dva domaca i tri medjunarodna izdanja (na nemackom, francuskom i engleskom jeziku). Autori i citaoci zive u svim delovima bivse Jugoslavije, i sirom sveta. Komunikacije su prosirene i preko Interneta.
Oslanjajuci se na univerzalne vrednosti slobode i demokratije zalagali smo se, najpre, za demokratski preobrazaj zajednicke drzave, Jugoslavije, u sklopu novih integracionih procesa u Evropi i teznji za prestanak hladnog rata. A kada su izbili ratovi, svih godina smo se suprotstavljali stihiji straha, mrznje i nasilja, nastojeci da istrazivanjima otkrivamo njihove korene i uzroke. Narocitu paznju posvecivali smo zlocinima i pljacki, ne odlazuci suocavanje s njima za neka daleka i bolja vremena, jer se do njih ne moze ni dospeti dok se upravo najstrasnija zlodela ne razjasne i ne sankcionisu.
Republika nije puki posmatrac dogadjanja. Ona nema jednaku distancu prema svim ucesnicima u zbivanjima. Svih proteklih godina, usred dramaticnih dogadjanja, podrzavali smo sve one aktere koji se zalazu za slobodu i demokratiju, a suprotstavljali se onima koji ih ugrozavaju ili razaraju, borili se za mir, a protiv rata. Suzavanjem teritorije drzave nismo menjali svoje ideje i nacela. I kada nam je prakticno delanje ograniceno na Srbiju, podsticali smo i podrzavali sve oblike solidarnosti sa svima koji se odupiru ratu (Sarajevo je bilo glavni simbol i stradanja i otpora ratnom zlu). Podrzavali smo sve aktere procesa demokratskih promena, a i neposredno smo u njemu ucestvovali, boreci se za slobodu medija, slobodu politickog organizovanja i slobodne izbore, a protiv svih oblika totalitarizma, od patrijarhalne ratnicke tradicije, preko klerikalizma i ostataka fasizma i nacizma, do staljinizma i etnonacionalizma. I u najtezim uslovima, preko naseg lista, ostvarivana je komunikacija izmedju bezmalo svih ucesnika borbe protiv rezima Slobodana Milosevica, od zacetaka nezavisnih medija, demokratskih stranaka, sindikata i nevladinih organizacija, do studentskih i gradjanskih pokreta, narocito 1996/97. godine, nove lokalne vlasti (i Saveza slobodnih gradova), opozicionih koalicija i spontanih pokreta gradjana 1999/2000. godine. Podrzali smo i oktobarski prevrat, a podrzavamo i sve teznje nove vlasti da reformama izmeni strukturu privrede i drustva i da se stvore demokratske institucije.
Ucescem u konkretnim zbivanjima i podrskom odredjenih aktera, uvereni smo, nismo gubili polazne ideje i nacela, jer smo prema svemu imali kriticku distancu a negovali smo i kriticku autorefleksiju. Isticemo svoje opredeljenje za neposredno ucesce u procesu demokratskih promena jer smatramo da se tako najefikasnije mogu prakticno ostvariti medjunarodni standardi ljudskih prava i uopste normalnog zivota, umesto estradnog ponavljanja opstih mesta i puke propagande. Oslonac na neposredno iskustvo borbe za slobodu i demokratiju omogucuje, istovremeno, i realisticnije vizije buducnosti, umesto neprekidnog prenemaganja zbog nevolja i zala koji nam se desavaju.
Istrajavanje na vlastitim idejama i nacelima prati suprotstavljanje razornim ideologijama i njihovim protagonistima, ali primarna je vizija promena i upornost u borbi za njihovo ostvarenje. U tom smeru narocitu vaznost pridajemo boljem delu humanisticke tradicije i saradnji najsireg spektra liberalnih i socijalistickih ideja i nacela u ostvarenje sustinskog diskontinuiteta s rezimom dominacije nasilja, zlocina i pljacke. To je, istovremeno, bitan uslov trajnih demokratskih promena i prvi korak ka normalnom zivotu. U tome, verujemo, i dalje imamo svoje casno i prepoznatljivo mesto.
Radi sto uspesnijeg delovanja, osnovali smo Zadrugu Res publica koja je izdavac naseg lista i mesto priprema i realizacije razlicitih projekata koji, oslanjajuci se na neunistive univerzalne vrednosti kulture, nastoje da podrze dalji tok demokratskih promena u nasoj zemlji i ukljucivanje u savremena svetska zbivanja.

Pretplata

Iznosi godisnje 600 dinara za zaposlene, a 300 dinara za nezaposlene i penzionere, a za citaoce iz inostranstva 60 evra, odnosno US dolara.
Dinarske uplate mozete slati na nas ziro-racun: 40806-670-1-92259, a devizne:
u Evropi: Correspondent bank in EUR - SOCIETE GENERALE, FFM, SWIFT, address SOGEDEFF ili COMMERZ BANK AG FRANKFURT, SWIFT address COBADEFF; beneficiary's bank - SOCIETE GENERALE YUGOSLAV BANK AD BELGRADE, SWIFT address SOGYYUBG, beneficiary / 5790-978-13058 RES PUBLICA.
U Americi: Correspondent bank in USD - SOCIETE GENERALE NEW YORK SWIFT address SOGEUS 33, beneficiary's bank - SOCIETE GENERALE YUGOSLAV BANK AD BELGRADE, SWIFT address SOGYYUBG, beneficiary / 5790-840-13058 RES PUBLICA.
Potvrdu o uplati poslati na adresu: RES PUBLICA, Beograd, Zahumska 7.


Prodaja

Sva nasa izdanja - i knjige - mozete naci na kioscima "Politike", u vecim gradovima, a u Beogradu kod ulicnih prodavaca u Bulevaru revolucije i na Trgu Republike, kao i u nekoliko knjizara ("Plato", "Matica srpska", "Stubovi kulture", "Nas dom", kiosk opozicione stampe).
Najpouzdanija nabavka je preko medijske knjizare "Krug", na Trgu Republike (Makedonska 5/II, tel. 138-111 / 3343-420).

Dijalog: Spontano kriticko misljenje «

» 'umor u glavi: Mrakobesije

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar