Svet i mi

Preskociti stepenicu

Bojan al Pinto-Brkic

Iako je kao kandidat prosla sto nijedna zemlja nije, Jugoslavija nece postati clanica Saveta Evrope. Definitivno ne pod tim imenom i ne sa aktuelnom politikom: bilo Jugoslavije bilo Saveta Evrope.
Micunovicevo poznavanje Strazbura nije pomoglo, premda su poreski obveznici finansirali ceste i jalove boravke necega sto se zove jugoslovenska parlamentarna delegacija, a maliciozni tvrde da sa parlamentarizmom nema bas mnogo veze.
No, to sto nam je uslovljen prijem u organizaciju cije su sve evropske drzave clanice (izuzetak su Belorusija i Monako) i od koje nijedna nije videla neke posebne koristi, osim bezvoljnog nadmetanja u usvajanju i ratifikovanju raznih dostignuca u sferi ljudskih prava, koja onda sa zadovoljstvom ne postuju, mozda i nije toliko lose. Jer mi smo, od silnog zalaganja da pokazemo da smo na najboljem putu da dostignemo izvesne kriterijume, i od pateticnog udvaranja diplomatskim i inim krugovima, pogotovo na Zapadu i u Rusiji, propustili da izgradimo drzavu, koja jedino moze postati clanicom Saveta Evrope. Samo smo za toliko omanuli.
U vezi sa tim, trebalo bi preispitati odgovornost svih: onih koji sanjaju o Srbijici oko dve Morave - kojoj Drina ne moze biti prepreka - i onih kojima su bliza redovna zasedanja parlamenta u Surcinu, nasih apoliticnih eksperata, prljavih agenata i vrednih partijskih aktivista, nasih fasista i nasih antifasista, nasih narodnjaka, tradicionalista, demokrata, modernista, klerikalaca, ateista, naseg lumpen-proletarijata, nase elite, inteligencije i poluinteligenata; konacno, nasih ne jos izgradjenih institucija i nase diplomatije. Da li smo svi ucestvovali u projektu od opsteg interesa? Da li su nas vodili iskrenost i dobra volja? Da li smo koristili sva raspoloziva saznanja? Izgradnja drzave ni u teorijskoj postavci nije posao koji obavezno ukljucuje rucak u skupstinskom restoranu, a narocito se ne poverava onima koji prethodno nisu dobili mandat iskljucivo za to.
Ideja da ce medjunarodna zajednica, pored toga sto svesrdno pomaze izgradnju institucija, napisati ustavnu povelju umesto nas i inicirati prijem Jugoslavije u Savet Evrope, ukoliko je dovoljno iznerviramo besciljnim i bespredmetnim natezanjem ustavotvoraca, nije se pokazala najpametnijom. I sada je citav koncept integracija doveden u pitanje. Kako objasniti trustu za drzavu zabrinutih mozgova (bez drzave) da se dodatno uslovljava prijem Jugoslavije, koja ce poziveti jos mesec-dva, u najsire medjunarodne organizacije, uprkos nasim zeljama da budemo lider na Balkanu, sampioni demokratije, u srcu Evrope...
Nismo radili, gospodo, nismo ozbiljno radili.

Svastalice «

» Zbivanja: Strah od »drzave bozje«


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar