Mediji

Televizija Smederevo suspendovala opstrukcije

Zaposleni prete uredniku

"Mislim da su, u istom danu, svi uzeli bolovanje, nameravajuci da TV ostane bez izvrsilaca. Radilo se, naime, o kolektivnoj opstrukciji", objasnjava Vladica Novakovic, direktor Televizije Smederevo, "kulminaciju pritisaka na novinare u Srbiji" - kako je istakao UNS u svom protestu.
Vecina gradjana Smedereva (dobro) pamti uredjivacku koncepciju gradske televizije, odnosno osnivaca SO Smederevo i Duska Matkovica, bivseg SPS funkcionera i direktora Sartida. Pored "patriotskih snaga", privilegije u ondasnjoj redakciji (isti novinari sada su urednici) imale su samo jos "snage haosa i bezumlja". Iz istih razloga, Smederevci su radije (svoje) antene okretali prema RTV Pancevo, makar i potajno (samo za udarni dnevnik).
Naravno, buduci da je Matkovic znao da se obracuna sa neposlusnicima, "talasanja" nije bilo. Jedini koji se drznuo da se suprotstavi mocnicima (posle toga uruceno mu je resenje o "radnom neangazmanu") bio je Nebojsa Jankovic, jedan od petorice clanova Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (poredjenja radi, a prema podacima UNS-a, danas ima "52 kolega iz Smedereva").
Neizbezni proces demokratskih promena u Srbiji, okoncan 5. oktobra 2000, doneo je preko potrebne promene i jedinoj smederevskoj televiziji. Dolaskom novog direktora i urednika program ove medijske kuce poprima, kakve-takve, konture profesionalizma, ozbiljnijeg rada na sopstvenoj produkciji i postovanja novinarskog kodeksa. Medjutim, stice se utisak, vecina zaposlenih nije uspela da se prilagodi novonastaloj situaciji, a posebno ne da prihvati drugaciji pristup poslu koji su, verujemo, dobrovoljno izabrali. Otpor promenama, prema tome, tinjao je sve do trenutka kada se uvidelo da od lustracije nece biti nista.

Od aprilskog strajka, preko nipodastavanja glavnog i odgovornog urednika, do kolektivnog odlaska na bolovanje, unutrasnji sukobi kulminirali su suspenzijama novinara Jelene Ilic, Nade Knjeginic, Radana Jevtovica, Biljane Markovic, Olivere Milosevic i Natase Milovanovic.
"To sto su oni uradili nije za suspenzije vec za otkaze", tvrdi, u razgovoru za Republiku Vladica Novakovic, direktor TV Smederevo.
Urednik sportske rubrike Radan Jevtovic, pak, smatra da su suspenzije i represije posledice strajka koji je trajao punih petnaest dana (15. april-1. maj), uprkos potpisanom sporazumu o prekidu strajka - da "kazni" nece biti.
Da bi mozaik izgledao sto nadnaravnije postarao se, pre svih, Nino Brajovic, predsednik UNS-a. Istovremeno, podrsku smederevskim novinarima dalo je i Nezavisno udruzenje novinara Srbije, uprkos cinjenici da nisu njihovi clanovi. JUKOM je, cak, uputio i dopis televiziji. Desilo se, dakle, ono sto je, do pre koji dan, bilo nezamislivo: udruzeni UNS i NUNS branili su iste novinare.
U junskom saopstenju za javnost, na primer, UNS apeluje "na glavnog urednika Milana Blagojevica, koji takodje snosi deo odgovornosti, i v. d. direktora Vladicu Novakovica da ukinu suspenziju, koja se tumaci kao oblik represije zbog aprilskog strajka novinara Televizije Smederevo". Naredno, julsko saopstenje "osudjuje kulminaciju pritisaka na novinare u Srbiji", kao dokaz, uz "smederevski slucaj", navode se otkazi novinarima leskovacke Nase reci, jer se nisu povinovali ultimativnom zahtevu v. d. direktora Andreja Tomasevica.

»Kuda idu smederevski mediji«

Osnovni zahtevi strajkaca bili su da se imenuje, nakon vise od godinu dana, glavni i odgovorni urednik i da se povecaju zarade, ali i to da se redovno isplacuju.
"Posle postignutog kompromisa, nastavili smo s programom, a dobili smo i novog glavnog i odgovornog urednika", kaze Radan Jevtovic, suspendovani novinar, trenutno na godisnjem odmoru. "On, medjutim, nije najbolje razumeo kakva mu je uloga poverena, pa je poceo da se ponasa kao instrument u rukama onih kojima smo se zamerili tokom strajka. Recimo, poceo je novinarima da daje zaduzenja koja oni, do tada, nisu obavljali. Morao sam da pratim, pored sporta, i politicke dogadjaje, da bi me, potom, prekvalifikovao u novinara-snimatelja. Nametnuo je zestok tempo, bez odmora i predaha. Na lekarskom pregledu imao sam visok krvni pritisak, tako da je usledilo bolovanje. Ubrzo je dosla osnivacka skupstina smederevskog Drustva novinara, programskih radnika i fotoreportera koja je zavrsena na prigodan nacin - tribinom pod nazivom 'Kuda idu smederevski mediji'. Tu sam nasao svoje mesto, zivotno opredeljenje, normalno je da uzmem ucesce u radu. Jedan od govornika na skupu bio je direktor televizije Vladica Novakovic. Vec sledeceg dana odluke o suspenzijama bile su otkucane. Navodno, s obzirom da smo na bolovanju, nismo smeli da se pojavljujemo nigde."
Novakovic tvrdi da su suspendovani novinari i spikeri molili, ubedjivali ostale zaposlene da bolovanjima blokiraju rad kuce, cime bi dokazali da su nezamenljivi.

"Zloupotrebu bolovanja tesko je dokazati, mada je situacija ocigledna: ukoliko su prisustvovali tribini mogli su, prema tome, da posalju i izvestaj. Suspenzije su, u medjuvremenu, povucene, zaposleni opomenuti. Opet, oni ionako ne zadovoljavaju najnoviju sistematizaciju TV Smederevo, usvojenu u Skupstini opstine", kaze Novakovic dodajuci da je "bunt" krenuo kada su poceli da otkrivaju i kaznjavaju zloupotrebe tehnike, opreme, potencijala televizije.
U razgovoru s Milanom F. Blagojevicem, glavnim i odgovornim urednikom TV SD, inace politikologom i apsolventom postdiplomskih studija na Americkom univerzitetu za teatar (Sofija) cije su drame izvodjene i u Bugarskoj, saznajemo da se njegov predlog odnosio samo na suspenziju Olivere Milosevic: "Bio sam prisiljen da donesem meru suspenzije zbog tromesecne Oliverine opstrukcije. Odbijala je sve moje inicijative, samovoljno napustala redakciju - bez ikakvog obrazlozenja; vodila je politicku pricu na televiziji iako sam trazio da se o stranackoj borbi ne govori; nikakva pravila se nisu postovala. Bez icijeg znanja i dozvole odobrila je posetu predsedniku UNS-a. Nino Brajovic je posetio redakciju i razgovarao samo s njima. Ubrzo, posle te posete, pokrenut je strajk. Blago receno, odnosi u kuci nisu bili daleko od anarhije. Svakako, dobijao sam anonimne pozive u kojima mi se preti smrcu, pokusavali su na sve nacine da me zaplase. Ali, to sve nije vazno. Zelim da kazem samo jos ovo: u vreme kada su ljudi stitili rezim, 'pravi' novinari prodavali su knjige, jabuke, snalazili se kako znaju i umeju i daj boze da nisu zaglibili u nesto mnogo teze i ozbiljnije".
Upravo ovih dana pominju se odredjena "kadrovska pomeranja" koja, dabome, nece razresiti tesku situaciju, a ponajmanje dati odgovor na pitanje "kuda idu smederevski mediji".

Milos Cvetkovic

Mediji: Polozaj novinara u Srbiji 2002.

Susedi: Zbogom nacionalizmu?


1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar