'umor u glavi

Zlocinofilija

Medjunarodna krizna grupa obznanila je da je, jos od januara ove godine, jugoslovenski vrh, sve sa predsednikom Kostunicom, znao za izvoz oruzja u Irak. G. Kostunica je morao znati za ovu rabotu - to sto se prodavalo Sadamu nisu suve sljive iz Kostunica. Kad je upozoren na posledice Kostunica je zapevao svoju omiljenu pesmu: "Moja roba, moj ducan, kome 'ocu ja prodam".
Kostunica je svoju politicku taktiku jednom usporedio sa lukavoscu Milosa Obrenovica. Verovatno je mislio da ce biti dostojan svog idola ako istovremeno zastupa ulazak u Partnerstvo za mir i, potajno, ostvaruje partnerstvo sa Sadamom.
U kulturnim zemljama se za ovakve brljotine podnose ostavke. Kostunici to i ne pada na pamet - on racuna da ce dobiti koji glas vise jer se usudio da napakosti Amerima pomazuci njihovog glavnog neprijatelja.
Simptomaticno je da celu pricu nisu otkrili beogradski novinari i da je o njoj prvi pisao londonski Gardijan - sto govori o bedi ovdasnjeg novinarstva i o tome da film o srpskom Votergejtu necemo gledati skoro.

S Ratkom, u Evropu

Karla del Ponte je opet u Beogradu bila, sta je radila, Ratka Mladica je trazila, al' svoju zelju nije utazila. Govorila je o mnogim svedocima koji su, na mnogim mestima, u Beogradu, videli Mladica. Odgovoreno joj je: bio je Ratko al' na kratko, vise tu nije, ne znamo gde se krije. Pogresno ste shvatili da je negde vidjen, on je samo vrlo vidjen medju Srbima.
Salu na stranu, jatakovanje Ratku Mladicu je jedna od najvecih bruka nove vlasti. Zametanje tragova i skrivanje protagoniste najveceg ratnog zlocina posle Drugog svetskog rata ne moze se zvati drugacije. Govoriti o prikljucenju Srbije Evropi a u paketu sa Ratkom Mladicem i Sljivancaninom cista je iluzija. Sa njima mozemo napredovati samo u pravcu pradavnih, plemenskih vremena, u kojima su masakratori inoplemenika mogli biti narodski heroji.

Zlocinofilija

Ovaj odeljak posvecujem jednom zanimljivom fenomenu povezanom sa ratnim zlocinima (ciju dalju razradu prepustam psihoanaliticarima od zanata).
Slusao sam, onomad, gospodju Ljiljanu Smailovic kako iznosi utiske sa haskog procesa Slobodanu Milosevicu. Utisci su joj bili svezi: ukljucila se u program televizije B-92 u pauzi, posle pocetka Milosevicevog unakrsnog ispitivanja jednog zasticenog svedoka. Dok sam slusala onog zasticenog svedoka, poverila nam se, cinilo mi se da je optuzba konacno stala na noge... Ali, saopstila nam je ozareno, kada je rec dobio Slobodan Milosevic, sve se u meni promenilo za sto osamdeset stepeni, Milosevic je naprosto blistao...
Drugi primer. Slusao sam, ovih dana, nekog profesora s Pravnog fakulteta (nije Kosta Cavoski, ali nesto vrlo slicno), profesora koji je clan svih mogucih klubova ljubitelja ratnih zlocinaca (oni to zovu "odborima za zastitu"). Profesor je, valjda u odsustvu Koste Cavoskog, bio gost "Utiska nedelje" i iskoristio je svoje gostovanje da gledateljstvo ushiceno obavesti kako se "Sljiva nece ziv predati" i kako je, na zatvorenoj sesiji Haskog tribunala "Milosevic naprosto pregazio Dulovica"... Sesija je bila zatvorena za javnost, ali on je to doznao iz poverljivih izvora i to je za njega bio utisak nad utiscima...
Fenomen opisan u ova dva primera nije drugo nego vrsta erotske perverzije kojoj dajem ime zlocinofilija.
Primeri koje sam naveo nisu usamljeni - ova erotska devijacija je svakako prilicno rasirena u danasnjoj Srbiji. I kao sto su homici imali svoje "kadrovske liste" izgleda da ih imaju i pripadnici ovog serkla. Gospodja Smailovic je, nekako odmah posle opisanog izliva ushicenja prema Milosevicu, naimenovana u Kostunicinu Komisiju za istinu.

Ipak se krece...

Nasi ustavoklepci ne citaju Republiku. Da su procitali poslednji broj i moj tekst o "kretanju unatraske" ne bi, bar javno, davali potkrepe mojim tvrdnjama. A to je upravo ucinio jedan od clanova tog zaludnog tela. On je, naime, obznanio da su na poslednjem sastanku Komisije za ustavnu povelju "ucinili tri koraka unatrag". Slatko sam se nasmejao. Ipak se krece, makar i natraske.

Miodrag Stanisavljevic


Hronika: Nova knjiga «


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar