Dogadjanja


Ko "pali" zito

Sudjenje lideru demokrata Zoranu Djindjicu za povredu ugleda Republike Srbije

U beogradskoj Palati pravde 3. i 4. jula zapocelo je sudjenje lideru Demokratske stranke Zoranu Djindjicu i uredniku nedeljnika Telegraf, Draganu Belicu, optuzenima za krivicno delo povrede ugleda Republike Srbije. Rec je, podsetimo, o oglasu demokrata objavljenom u januarskom broju Telegrafa, u kojem se tvrdi da republicki premijer Mirko Marjanovic trampom srpske psenice za ruski gas zaradjuje oko 200 miliona dolara. Optuznica protiv Djindjica i Belica zasnovana je na tvrdnji da je na taj nacin predsednik Vlade Srbije izlozen javnoj poruzi, cime je ucinjeno krivicno delo povrede ugleda Republike Srbije iz clana 98 Kaznenog zakona. Sudsko vece kojem je predsedavao sudija Goran Cavlina je, posle visecasovnog saslusanja optuzenih, i predloga odbrane i javnog tuzioca, donelo odluku da u nastavku sudjenja saslusa eks republickog ministra poljoprivrede Ivka Djonovica i bivseg direktora Direkcije za robne rezerve Zivojina Matica. Ta odluka je, cini se, iznenadila one koji su sud nazivali servisom vlasti i jednako tako one koji su Djindjicu presudili pre nego sto je seo na optuzenicku klupu.

Vec sam pocetak sudjenja nagovestio je da ce proces neminovno biti pracen oprecnim politickim reakcijama. Naime, predsednik sudskog veca obavestio je odmah po ulasku u sudnicu Djindjicevu odbranu da je Okruzno javno tuzilastvo prethodnog dana dostavilo izvestaje o izvozu psenice u 1995. godini, i to saveznog ministarstva za trgovinu, Savezne uprave carina, Republickog ministarstva za poljoprivredu, te izvode Komercijalne banke Beograd d. d. i tako dalje. Cinjenica da su ti zvanicni spisi stigli samo dan pre sudjenja, Djindjicevi branioci okvalifikovali su kao politicki pritisak na tok i, naravno, ishod sudjenja. Tako je odbrana izjavila da je ocigledno rec o spisima koje je sacinila Vlada pod pritiskom premijera Marjanovica, da je javni tuzilac i samo sudstvo u sluzbi vlasti. Iako je odbacio predlog odbrane da ti izvestaji budu vraceni javnom tuziocu, sudija Cavlina je odlucio da se "ostave po strani" u tom trenutku, a o tome da li ce eventualno biti koristeni posle, zavisice od stranaka.

Posle ove neocekivane uvertire sudjenju saslusan je Zoran Djindjic. Inkriminisanim oglasom, izjavio je, nije imao nameru da izlozi poruzi premijera Marjanovica, vec da spreci stihijski izvoz psenice, da se postigne realna cena psenice u izvozu i, napokon, da Srbija ne bude zbog prekomernog izvoza psenice gladna u 1996. godini. Predsednik Demokratske stranke predocio je sudu izjave, vezane za psenicu, samog premijera Marjanovica, zatim eks guvernera Narodne banke Jugoslavije Dragoslava Avramovica, bivseg republickog ministra poljoprivrede Ivka Djonovica i mnogih drugih zvanicnika, objavljene uglavnom u rezimskoj stampi ("u koju ne treba bar sto se tice ovakvih izjava sumnjati"). Po Djindjicevim recima, oglas njegove stranke postigao je cilj, jer je samo dan posle njegovog publikovanja Vlada SRJ, a zatim i Vlada Srbije, donela uredbu o smanjenju izvoznog kontingenta psenice sa prvobitnih milion tona na 500 000 tona. Koristeci se dalje novinskim iseccima, Djindjic je objasnjavao kako je u vezu doveo ekskluzivno pravo na izvoz psenice Marjanovicevog preduzeca "Progres" i trampu psenice za ruski gas kojim inace trguje "Progres Gas Trejding", ciji je saosnivac i premijerova firma. Iako je Djindjic istakao da sem novinskih isecaka poseduje i drugi dokazni materijal za svoje tvrdnje, o njima jos nije hteo da govori.

Zoran Djindjic predlozio je sudu da za dokazni materijal pribavi odluku sa sednice Vlade Srbije iz decembra "95. godine, kojom se, kako je rekao, preduzecu "Progres" dozvoljava izvoz milion tona psenice. Prema njegovim recima, ta odluka koju je on video i drzao u rukama vodi se kao strogo poverljiva, i po njemu je krunski dokaz za sudjenje. Njegovi advokati predlozili su, izmedju ostalog, da se sudu dostave svi zapisnici sa sednica Vlade Srbije na kojima se odlucivalo o izvozu psenice, dokumenti i ugovori Direkcije za robne rezerve i "Progresa" o izvozu psenice. O predlogu odbrane da svedoce premijer Marjanovic, bivsi guverner NBJ Dragoslav Avramovic i bivsi ministar trgovine Srdjan Nikolic, sud ce naknadno odluciti.

Zamenik javnog tuzioca izjavio je, medjutim, da se veci deo spisa koje zahteva odbrana vec nalazi u zvanicnim izvestajima koji su dostavljeni sudu i koje odbrana ocenjuje isfabrikovanim izvestajima. Medju tim izvestajima, tvrdi tuzilac, nalazi se i strogo poverljiva odluka koju pominje Djindjic.

Kao sto se i ocekivalo, u sudnici je svako malo pominjana politicka pozadina. Ilustracije radi, drugog dana sudjenja Djindjicev advokat Strahinja Kastratovic zahtevao je od sudije da intervenise kod Ministra za informacije Aleksandra Tijanica da skrene paznju stampi da izvestava bez navijacke strasti i zluradosti, a zatim dodao da se sudija uvek strecne pri pominjanju JUL i SPS. Odmah je reagovao i advokat Mirka Marjanovica, Spiro Vukovic, primetivsi da je Kastratoviceva primedba o sudiji, SPS i JUL jos markantnija vrsta pritiska na sudiju.

Nastavak sudjenja 16. i 17. septembra i saslusanje dvojice bivsih republickih zvanicnika a zatim, eventualno, samog premijera Marjanovica i Dragoslava Avramovica razresice verovatno nedoumice koje su ostale posle samo dva termina sudjenja. U krugovima bliskim opoziciji spekulise se sa time da je sud odlucio da saslusa dvojicu eks zvanicnika i istrazi aferu sa srpskom psenicom jer je politicka sveca premijera Marjanovica pocela da se gasi. U krugovima koji su pak bliski rezimu tvrdi se da sud, upravo zbog zestoke zelje opozicije da proces prikaze politickim a sud zavisnim od vlasti, cini nepotrebne ustupke optuzenima.

Olja Mamuzic


Republika br.143-144 1-30. jun 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]