Dogadjanja


Seme straha

Terorizam, rec koja je oznacavala nesto sto se desava drugima daleko od nas, opominje na svoje prisustvo

I u trenucima najzesceg i po nacinu najgrubljeg ratnog sukoba, proteklih godina, pojam terorizam nije uhvatio korena. Nazivali smo to sto se desavalo: zlocinom, bezumljem, strahotom, etnickim ciscenjem, sto uostalom i jesu odgovarajuci termini za metode balkanskih sredjivanja racuna.

Da li stvarno postoji ili ne, KOA (Krajiska oslobodilacka armija) postoji vec u javnosti, u novinama u prepricavanjima. Govori se i o njenim razornim aktivnostima. Postoje i nagadjanja i spekulacije ko stoji iza nje, ko je osnivac, ko su clanovi. Ima tvrdnji da bi jedan od pokretaca ovakve organizacije mogao biti Milan Martic, a on je tome dodao i sopstveni prilog pozivom Srbima da se vrate u Kninsku krajinu, pa "kada se malo snadju, onda ce krenuti u njeno oslobadjanje".

Nesto ranije, na Kosovu se oglasila takozvana Nacionalno-oslobodilacka vojska Kosova, koja je na sebe preuzela odgovornost za jedan broj tipicnih teroristickih napada na organe milicije.

I tako, postajemo zona visokog rizika ne samo za eventualna strana ulaganja i inostrani kapital, sto nam je vec vise puta receno, vec i za sopstvene zivote, za bezbednost obicnih ljudi, prolaznika, dece...

Dva pomenuta pojavna oblika terorizma mozda na prvi pogled imaju razlicite uzroke, ali im posledice mogu biti iste. KOA terorizam je produkt upravo zavrsenog rata i cinjenice da nijedan mir, ma kako pravedan bio, ne moze zadovoljiti apsolutno sve. Uvek se mogu naci pojedinci ili grupe, osamostaljeni, nekontrolisani, spremni na sve. A oruzje je jos uvek pri ruci.

Druga pojava je posledica dugogodisnjeg neresavanja problema koji je drzava jednostavno zatrpala ogromnom kolicinom policijskih snaga. U krajnjoj liniji oba oblika terorizma su rezultat nesposobnosti sadasnjih vlastodrzaca bar u tri drzave: Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da demokratskim sredstvima i medjunarodnim standardima resavaju otvorena pitanja. Mozda je upravo zato jedini nacin da se sejanje straha na vreme onemoguci i ne dopusti da stvori nove traume, istovremeno resavanje ovog pitanja i pitanja nerazumne vlasti.

Rade Veljanovski


Republika br.145-146 1-31. avgust 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]