Alternativa


Za staro Pancevo

Pokret za mir Pancevo je nizom umetnickih dogadjaja pod zajednickim nazivom »Za staro Pancevo«, poslednje nedelje avgusta, obelezio petogodisnjicu osnivanja i delovanja

Iz najrazlicitijih razloga, od ideoloskih do dnevno-politickih, stvaranje odnosa prema zavicaju i osecaj pripadnosti lokalnom i regionalnom identitetu bilo je tokom poslednjih decenija zanemareno u, prakticno, svim drustvenim sferama i odnosima. Kao posledica tog zanemarivanja nastala je kriza identiteta, koja je, opet, jedan od glavnih uzroka izbijanja rata na prostoru bivse Jugoslavije. Iz tih razloga Pokret za mir Pancevo je program obelezavanja petogodisnjice postojanja posvetio stvaranju odnosa prema davno vazecim vrednostima i povezivanju u medjuvremenu pokidanih duhovnih vertikala. Program je nazvan »Za staro Pancevo«, a za njegovo izvodjenje odabrane su lokacije u najstarijem i, na opstu sramotu, najzapustenijem delu grada. Namera je bila i da se ovako koncipiranim programom skrene paznja Pancevaca na stanje u kojem se nalazi duhovno nasledje i materijalna svedocanstva o urbanom zivljenju prethodnih generacija, bas kao i pre dve i po godine kada je organizovan »Koncert za Pivaru«.

Plato uokviren Kacurinom stamparijom i bivsim kafanama »Zlatna stuka« i »Kragujevac« bio je 27. avgusta mesto odrzavanja nekoliko umetnickih dogadjaja. Strip crtaci iz Vrsca - Njostok i Grabonjski, Crepaje - Grubanov i Panceva - Zograf, odrzali su svojevrsnu umetnicku radionicu na otvorenom, koja je imala za rezultat kais stripa velicine 0,70 dz cetiri metra. Svaki autor nacrtao je po jedan kvadrat koji, kada se spoji sa ostalima, cini jedinstvenu pricu. Istom prilikom otvorena je izlozba fotografija starog Panceva, to jest objekata o kojima nadlezni - opstinske vlasti i drustvena preduzeca - ne vode racuna, pa su prepusteni propadanju. Takodje, otvorena je i izlozba antiratnih karikatura Nikole Petkova i promovisan projekat »Umetnost za mir«, u okviru kojeg su objavljena dva broja Zidnog strip magazina AUT!. Citav dogadjaj muzicki je pratio gudacki trio u sastavu Filip Krumes, Nenad Borak i Konstantin Blagojevic, pojacan sa nekoliko clanova Samba grupe iz Markdorfa.

U cetvrtak, 29. avgusta, Pokret za mir Pancevo darovao je Gradskoj biblioteci 50 novih knjiga iz oblasti ljudskih prava, mirovnog obrazovanja, ekologije i rada nevladinih organizacija, kao i nekoliko desetina naslova lepe knjizevnosti. Tom prilikom razgovaralo se o unapredjenju saradnje sa Gradskom bibliotekom na realizaciji projekata vezanih za staro Pancevo.

Sutradan, 30. avgusta, u Gradskom parku nastupila je petoclana Samba grupa iz mesta Markdorf nadomak grada Konstanca u nemackoj pokrajini Baden-Virtenberg. Ujedno, clanovi Samba grupe su i aktivisti mirovne grupe Friedensinitiative Konstanz (FIK) koja vec tri godine saradjuje sa Pokretom za mir Pancevo na projektu »Skola bez nasilja« i na projektu raspodele humanitarne pomoci. Prisustvom u Pancevu, te nastupom Samba grupe, FIK je pomogla u realizaciji dogadjaja predvidjenih programom obelezavanja petogodisnjice Pokreta za mir Pancevo »Za staro Pancevo«.

Uporedo sa nastupom Samba grupe iz Markdorfa, na obliznjem reklamnom stubu ispred zgrade Skupstine opstine Pancevo, postavljen je kolaz od plakata sa motivima starog Panceva. Kao predlozak za izradu postera posluzile su razglednice glavnog gradskog trga sa pocetka veka, zatim pravoslavne i evangelisticke crkve iz istog doba, kao i sinagoge, srusene sredinom pedesetih...

Program »Za staro Pancevo« trebalo je da se zavrsi u subotu, 31. avgusta, sestocasovnim koncertom Sank blues band-a iz Crepaje, na platou ispred zeleznicke stanice na Tamisu. Nazalost, vremenske neprilike, kisa i jak vetar, onemogucile su izvodjenje ovog dogadjaja na predvidjenom mestu, pa je on odrzan pod nadstresnicom u neposrednoj blizini, u skracenoj formi, sa daleko manje angazovane opreme i prisutne publike.

Pokret za mir Pancevo ce na tragu aktivnosti u vezi sa obelezavanjem petogodisnjice nastaviti da radi na stvaranju odnosa prema zavicaju, pa se do kraja godine mogu ocekivati akcije slicne ovima iz programa »Za staro Pancevo«.

Nenad Zivkovic


Republika br.148 15-30. septembar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]