Dogadjanja

Jedna skrivalica manje

Dok je javnost ocekivala ishod pregovora oko kaoalicije Zajedno, 28. septembra je obznanjena jedna druga koalicija: SPS-ND-JUL. Neki ce tu vest primiti kao senzaciju a neki kao prirodnu stvar. Senzacija je za one koji su verovali u pripadnost ND opoziciji, mada se ona sama upinjala da bude ono sto je daleko od logike, i u vlasti i u opoziciji, kao i za one koji pamte upinjanje iste stranke da bude kicma DEPOS-a. Mesto JUL-a tu je manje zagonetno, jer su personalne veze sa SPS-om uvek bile vise nego upadljive.

I pored izvesnih razlika, mahom u retorici, medju ovim koalicionim partnerima postoje trajnije i dublje veze. Naime, citavu imovinu bivsih drustveno-politickih organizacija (SK, SSRN, SO) »burazerski« su podelili SPS, SK-PJ (okosnica JUL-a) i ND, ostavljajuci ostalim strankama da se snalaze kako znaju i umeju. Na slican nacin delili su ministarska i direktorska mesta, a i razne poslove, pa i »pajtasku privatizaciju«.

Dosadasnje delovanje ovih koalicionih partnera vise je produzavalo vek partijske drzave, nego sto je stvarno znacilo vladu »narodnog jedinstva«, kako se i dalje nastoji predstaviti javnosti. Ipak, za moguci stvarni pocetak demokratskog procesa u Srbiji moze biti i te tako korisno da skrivalica bude sto manje, a da se sve pouzdanije zna ko sta radi, a ne samo sta obecava.

Dragan Ilic


Republika br.149 1-15. oktobar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]