Dogadjanja

Kuma

Prof. dr Mira Markovic, lider JUL-a, »kumovala« je (7. oktobra) brodovima (dva komada) koje je zrenjaninsko brodogradiliste »Begej« izradilo za norveskog porucioca. Prizor je bio svecan: tribina, lokalni lideri, diplomate, poslovni ljudi, trake, zastave i kumovski sampanjac.

Izraditi brodove za snaznu pomorsku zemlju kao sto je Norveska, svakako, nije mala stvar i korisna je za preduzece, radnike, grad, ovu zemlju... I nista ne bi bilo neobicno kada bi postojao kontinuitet proizvodnje i pratecih koristi. A kada toga nema, onda je rec samo o pukoj propagandi rezima i vlastodrzaca. Bas ih briga sto se to, ovom prilikom, zbiva na obali reke kojom je nekada pulsirao zivot, iz koje su Lale nedeljnu i slavsku supu kuvale, dok je vec decenijama osudjena na sudbinu kanalizacije, da i ne pominjemo sta se sve desavalo pod sadasnjim poretkom, i ne samo u bogatom Banatu.

Paradni prizori su i ranije skrivali paralelnu stvarnost, i kada je Jovanka Broz kumovala brodovima na obalama »naseg mora«, kao sto se i sada desava na ostacima Panonskog mora, gde »kumuje« Mira Markovic.

Danica Popovic


Republika br.150 15-31. oktobar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]