Alternativa

Razlike, sukobi i sigurnost

U Mantovi je od 4. do 6. oktobra odrzan skup antiratnih aktivista iz bivse Jugoslavije i Italije, na kojem se tri dana raspravljalo o tome kako razlike - kulturne, politicke, verske, nacionalne i istorijske - prerastaju u suprotnosti a ove u otvorene sukobe i rat; zatim, o relevantnosti jugoslovenskog iskustva za savremenu Evropu i, najzad, o strategijama delovanja antiratnih i mirovnih grupa, ustanova i organizacija.

Najbrojniji su bili ucesnici iz bivse Jugoslavije: Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice, Varesa, Beograda, Pristine, Skoplja, Zagreba, Ljubljane.

Na kraju skupa istaknuta je potreba za redefinicijom sigurnosti, individualne i kolektivne, i sistematicnijom saradnjom u nacionalnim i medjunarodnim okvirima.

Zanimljiva je pojedinost o ovom skupu da je pripreme za njegovo odrzavanje, jos pre godinu dana, zapocelo sedam zena iz Mantove, predvodjene agilnom Marijom Baki, ali da su siru podrsku dobile, u samoj Italiji, tek kada je uzeo maha pokret za formiranje nove drzave, Padanije, sto temu skupa - »diferencijacija i konfrontacija« cini izuzetno aktuelnom, a jugoslovensko iskustvo, analiticki razlozeno, veoma merodavnim.

N. P.


Republika br.150 15-31. oktobar 1996.
[Posaljite nam vas komentar]

[Arhiva]

[© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana]