Dogadjanja

Lekcija sa »nebeskog mira«

San Mirjane Markovic o »kineskoj cetvrti« ostvaruje se kao gruba kineska praksa hapsenja i batinanja sindikalista, novinara i opozicionih kandidata. Uoci izbora, uhapsen pretucen i odveden u nepoznat zatvor, sindikalista i opozicioni kandidat na izborima, Dragoljub Stosic postao je u neku ruku sabrat kineskog opozicionara koji je u Pekingu uhapsen nekako u isto vreme.

Dragoljub Stosic je simbol ovogodisnjih izbora. Pre njega, u jeku predizborne atmosfere, pretucen je novinar Milovan Brkic. Vojislav Seselj, lider radikala uhapsen je uoci izbora 90, a kroz policijske sake i palice prosli su kasnije i Vuk i Danica Draskovic, mnogi novinari i kamermani.

Snovi Slobodana Milosevica o svedskom standardu i Mirjane Markovic o kineskoj cetvrti ostvaruju se na paradoksalan nacin. Obicno se od onog sanjanog ostvari bar deo. Nas bracni par doziveo je cudnu sudbinu da im se snovi u stvarnosti pretvaraju u cudovista. Stvarnost je njihove snove progutala. Tako se svedski standard pretvorio u bedu, humanizam u surovost, a »kineska cetvrt« polako postaje Tjenanmen. Sa snovima je uvek neizvesno.

O. R.


Republika br.151 1-15. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana