Dogadjanja

Odvracanje od politike

Poruka »nase je da radimo a ko vodi politiku nas ne interesuje«, koja se cula u toku protesta kragujevackih »oruzara«, i dalje je na snazi!

Izrazavajuci ponovo svoj protest zbog disciplinskih prijava v. d. direktora »Namenske« Branka Smigica protiv 146 radnika i odbijanja rukovodstva da se plati vreme provedeno pred Skupstinom grada, radnici su ponovo izasli na ulicu 22. oktobra.

Rukovodstvo sindikata je ponovilo da socijalni zahtevi nisu ispunjeni i da rukovodstvo na sve moguce nacine zeli da pitanje materijalnog polozaja radnika i statusa fabrike ne resava u saradnji sa rukovodstvom Samostalnog sindikata »Namenske«.

»Do pravih pregovora nije ni doslo. Mi govorimo razlicitim jezikom, a na dogovorima su ucestvovali nekompetentni ljudi koji ne mogu da donose odluke«, rekao je predsednik sindikata »Namenske« Zoran Nedeljkovic i za glavnog krivca neuspelih pregovora imenovao direktora Grupe Zastava Srboljuba Vasovica koji »vuce konce iz pozadine«.

Obnavljajuci protest pred Skupstinom grada oruzari su ponovili sve svoje zahteve: isplata licnih dohodaka i regresa prema Kolektivnom ugovoru Zastave, obezbedjenje posla za sve radnike, smena dela rukovodstva koje je svojim mahinacijama »donelo« dug »Namenskoj« u iznosu od 135 miliona dinara; da se dugorocno resi status »Namenske« kroz osvajanje novih programa, da se sklope novi ugovori o isporuci proizvodnje i da se pronadje nacin vracanja duga drzave u iznosu od 68 miliona dinara.

Iskljucivosti

Sekretar sindikata »Namenske« Dragutin Stanojlovic najavio je »radikalnije akcije« i predlozio da se u ponedeljak 28. oktobra ponovo stupi u strajk gladju, blokiraju prilazi Kragujevcu i obezbedi neprekidno dezurstvo radnika u fabrici, sto su radnici pred gradskom skupstinom usvojili. »Pozivam sve radnike koji su na placenom odsustvu da u ponedeljak dodju u fabriku«, rekao je Stanojlovic i porucio da »oni koji ne dodju mogu da lete iz fabrike«.

Direktor Branko Smigic, kao vrsilac duznosti, obratio se radnicima pismom u kojem ih upozorava da »okupljanje ispred skupstine, napustanje radnih mesta i fabrike nije predvidjeno zakonom« i da »navedene aktivnosti predstavljaju strajk koji nije u skladu sa Zakonom o strajku«. Izmedju pokretanja disciplinskih postupaka direktora i pretnje da ce »leteti iz fabrike« radnici su se nasli izmedju dve krajnosti koje su se u svojoj iskljucivosti izjednacile.

To sto su tokom protesta radnici »Namenske« neprestano ponavljali da ne mogu vise da prezive od »bedne crkavice« koju dobijaju umesto plata, da ne mogu da kupe lekove i obucu za decu, kao da je potisnuto pred unakrsnim pretnjama kojima su bili izlozeni.

Protest radnika »Namenske« zavrsen je u ponedeljak 28. oktobra u krugu fabrike na zboru radnika.

Stvarno ili prividno olaksanje

Rukovodstvo sindikata je obavestilo radnike da je direktor odustao od pokretanja disciplinskih postupaka, razlika u licnom dohotku je isplacena i u toku je konkurs za izbor novog direktora fabrike. »Posle izbora novog direktora zajedno sa sindikatom razgovarace se o svim kljucnim pitanjima razvoja fabrike«, rekli su celnici sindikata ponavljajuci svoju odlucnost da, ukoliko se ti zahtevi ne ispune ponovo ce izaci pred skupstinu.

Kraj protesta kragujevackih oruzara kao da su svi docekali sa olaksanjem. Najvise radnici. Umorni od dugogodisnje neizvesnosti, besparice, socijalne nesigurnosti bili su prinudjeni da izadju na ulicu gde su ih docekala drugacija pravila igre od onih u fabrici.

»Mi samo trazimo posao i redovne plate od kojih mozemo da izdrzavamo porodice«, ponavljali su neprekidno na sve optuzbe »to je politika«, »iza protesta stoje celnici opozicionih partija«.

Ucesce sekretara sindikata »Namenske« na mitingu Udruzene koalicije »Zajedno« u Kragujevcu 29. oktobra sva sredstva rezimske stampe jedva su docekala.

»Radnici su obmanuti i iskorisceni u stranackoj borbi za vlast«, objavio je Radio Kragujevac. U izvestaju TV Beograd ocena je bila jasna »maske su pale i sada se vidi ko je manipulisao radnicima«, a TV centar Kragujevac u svom redakcijskom komentaru bio je jasan »Radnici su sada jasno uvideli da su obmanuti«.

Izlaganje Stanojlovica na mitingu gde je predstavljen kao predsednik Samostalnog sindikata »Namenske«, bio je povod da se sazove vanredna sednica Odbora strajkaca na kojoj su bila podeljena misljenja da li je Stanojlovic trebao da govori ili ne.

U zemlji gde je bavljenje politikom posao samo za odabrane, i gde je opozicija - »desnica« - nije ni cudo sto je izlaganje Stanojlovica na mitingu Kod Krsta izazvalo buru reagovanja i medju clanovima sindikata.

Poruka »nase je da radimo a ko vodi politiku nas ne interesuje«, koja se cula u toku protesta kragujevackih »oruzara«, i dalje je na snazi!

Olivera Tomic

»Do pravih pregovora nije ni doslo. Mi govorimo razlicitim jezikom«


Republika br.151 1-15. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana